Izbor šport
Čeprav je Primož Roglič na tritedenskih dirkah prvič dirkal na skupni seštevek, je za las zgrešil zmagovalni oder. A dobil je številne izkušnje in naslednjih enajst mesecev bo gotovo naredil vse, da bo naslednje leto na Elizejskih poljanah med glavnimi junaki dirke. Foto: EPA
VIDEO
Roglič: Stopničke na Tour...
VIDEO
Valjavec: Četrto mesto na...
VIDEO
Tudi direktor Prudhomme p...
VIDEO
Kristoff in Thomas najbol...
VIDEO
Roglič na cilju v Parizu...
VIDEO
Vse podelitve po koncu 10...

Dodaj v

Thomasova zahvala Froomu, Roglič postal prepoznaven obraz Toura

Jeseni nov veliki cilj: SP v Innsbrucku
30. julij 2018 ob 10:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko je Geraint Thomas leta 2007 Dirko po Franciji končal na predzadnjem mestu, najbrž nihče ni pomislil, da bo enajst let pozneje v Pariz pripeljal v rumeni majici.

Ekipa Sky je šestič v zadnjih sedmih letih zmagala na Touru, a njihov junak tokrat ni bil Chris Froome, ampak Geraint Thomas. Ker Thomas do letos na največji dirki na svetu nikoli ni končal med deseterico, je bilo precej takšnih, ki niso stavili nanj (čeprav je dobil generalko, junijski kriterij Dauphine), a je v Alpah naredil odločilno razliko in prednost zanesljivo ubranil tudi zadnji teden dirke. Na svoji prvi Dirki po Franciji je bil leta 2007 na predzadnjem (140.) mestu, zdaj je med kolesarskimi nesmrtniki.

Uresničil svoje sanje
"Prav zaradi Dirke po Franciji sem se začel ukvarjati s kolesarstvom. Spominjam se, kako sem prišel iz šole in gledal zaključke etap. Sanjal sem, da bom nekoč del tega. Leta 2007 se je to uresničilo, danes pa sem tu v rumeni majici. Neverjetno. Treba je sanjati velike stvari. Tudi če ljudje pravijo, da je nekaj nemogoče, je treba verjeti vase. S trdim delom se na koncu vse poplača," je na cilju na Elizejskih poljanah razlagal Geraint Thomas.

Epizoda iz leta 2012 se ni ponovila
Posebej se je zahvalil moštvenemu kolegu Chrisu Froomu, ki je lovil dvojček Giro-Tour in je imel v moštveni hierarhiji prednost pred Thomasom. Lahko bi se ponovila epizoda iz leta 2012, ko je bil Froome na svojem prvem Touru močnejši od Bradleyja Wigginsa, a pri Skyju ni dobil dovoljenja, da bi na poti do končne zmage ogrožal tedanjega kapetana Wigginsa. Takrat je bilo v ekipi Sky precej trenj, tokrat pa se je vse razpletlo mirno. "Lahko bi nastale kakšne napetosti, ampak ti si velik šampion in vedno sem te spoštoval. Velika hvala," je Geraint Thomas Froomu namenil nekaj izbranih besed.

Froome naslednje leto spet na štartu
Froome je na svoji osmi Dirki po Franciji šestič končal na odru za zmagovalce, rekordne pete zmage pa mu le ni uspelo doseči, prav tako ne ponovitve Pantanijevega dosežka iz leta 1998 in dvojčka Giro-Tour. Vseeno je bil zadovoljen, bil je tudi vesel za Thomasa: "Čustveno je stati na zmagovalnem odru z Geraintom. Deset let sva moštvena kolega, daleč je prišel in ponosen sem nanj." Kje bo Froome dirkal v preostanku sezone, še ni jasno (morda bo spet nastopil na Vuelti), je pa Froome že dal vedeti, da bo tudi naslednje leto na štartu Dirke po Franciji.

Roglič osvojil srca številnih navdušencev
Med glavnimi konkurenti v boju za rumeno majici bo takrat zagotovo tudi Primož Roglič, največje odkritje letošnje dirke in kolesar, ki je z napadi v Pirenejih in predvsem mojstrsko odpeljano 19. etapo osvojil srca številnih kolesarskih navdušencev. "Menim, da lahko postane tako viden obraz Toura, kot je trikratni svetovni prvak Peter Sagan. Tuji poročevalci so njegovo ime omenjali ves čas. Tudi pravilno ga že izgovarjajo. Ali ima smolo da je iz majhne dežele? Nima. Tudi Slovaška ni nekaj posebnega," je v Športni zgodbi (Val 202) danes razmišljal Dare Rupar.

Jeseni nov veliki cilj: SP v Innsbrucku
"Da je član Lotta Jumba, je tudi lahko njegova prednost. Čeprav sem vse bolj prepričan, da bi tudi pri precej bogatejših moštvih našel in imel svoje mesto. Mimo sposobnosti, ki jih ima Primož Roglič, zdaj v kolesarskem svetu ne more nihče več," še meni Rupar. Premora Roglič, ki se je na svetovni lestvici povzpel na 12. mesto (na lestvici Svetovne serije je celo šesti), ne bo imel, saj ga v soboto čaka klasika v San Sebastianu. Na začetku septembra se bo udeležil Dirke po Britaniji, nato pa sledi priprava na svetovno prvenstvo v Innsbrucku, kjer bo zaradi številnih klancev Roglič v boju za medaljo. Prizorišče si je že natančno ogledal, kar samo dokazuje, kako resno misli.


LESTVICA UCI:
 1. P. SAGAN     SLK  4.358
 2. C. FROOME     VB  3.939
 3. E. VIVIANI    ITA  3.746
 4. G. THOMAS     VB  2.834
 5. T. DUMOULIN    NIZ  2.828
 6. A. KRISTOFF    NOR  2.706
...              
12. P. ROGLIČ     SLO  2.380
           
LESTVICA SVETOVNE SERIJE: 
 1. P. SAGAN     SLK  2.684
 2. G. THOMAS     VB  2.534
 3. C. FROOME     VB  1.976
 4. T. DUMOULIN    NIZ  1.975
 5. P. ROGLIČ     SLO  1.921
 6. A. VALVERDE    ŠPA  1.807
                   
T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Le Courage
# 30.07.2018 ob 11:00
@napo11, Bernal je še zelo mlad kolesar, tako da me niti ne preseneča, da ga ne poznaš. Očitno pa si preskočil Dirko po Romandiji, kjer je Rogliča kar pošteno namučil v boju za skupno zmago...
rokers
# 30.07.2018 ob 11:40
Bernal je prišel iz Androni giocatoli in je že prej v Italiji dokazoval, da je fenomen, vsi so to videli, a seveda je imel SKY največ moči, da ga je vzel k sebi..
Ja SKY..Thomas je bil predzadnji na svojem prvem TdFju in sedaj kar zmagal..podobnost s Froomom ni naključna. Včeraj je Hvastija razlagal o tem kako so Britanci prevzeli znanje iz velodroma in ga preslikali na cesto in sedaj žanjejo velikanske uspehe. Praktično jih prej ni bilo, sedaj pa zmagujejo, podobno Nizozemci. Če so imeli v 80ih prejšnjega stoletja še kakega dobrega kolesarja, potem v 90ih in v tem tisočletju so imeli predvsem koga dobrega za klasike, top10 za GT so povohali šele z Gessinkom in delno Molemo, sedaj pa imajo Dumoulina, Kruijswijka, tudi Kelderman sodi med najboljše.

To da zmaga tour, kolesar, ki ni bil še nikoli med top10 na GTjih je seveda precedens (po več kot 10letni karieri med profiji). To, da sta bila dva na stopničkah na giru in potem še na TdFju tudi. Pa še malo o karieri Thomasa G:
Kot mulc je zmagal Paris - Roubaix za mlade 2004, potem nič od niča, npr 2010 9 v boju za belo majico na TdF-ju, 2011 bil drugi na Dwars door Vlabderen, 1 na malo pomembni etapni dirki po Bavarski, 30 na TdFju
2012 NIČ
2013: 3 na Down Underju, 2 na Bavarski, par top10 na manjših klasikah,
2014:3 na E3 Harelbeke, 7 na Paris Roubaix, 1 na Bavarski, 22 na TdFju, 6 Eneco Tour,
2015: 1 na dirki po Algarveju, 5 na Paris Nica, 1 E3 Harelbeke, 2 na dirki po Švici, 15 na TdF,
2016: 1 spet po Algarveju, 1 na Paris Nica, 15 na Tdfju,
2017: 5 na TA, 1 na tour of Alps, potem padec na giru in TdFju,
2018: 2 na Algarveju, 3 na TA, 33 na Romandiji, 1 na Duaphineju, 1na TdFju

Skratka verjetno zmagovalec z najslabšim pedigrejem doslej; od velikih reči je zmagal eno Paris Nico, en Dauphine in Tour of Alps, nikoli ni bil boljši od 15 na GTjih.. Kapo dol, a me SKY ne prepriča in z zmago Gja me še manj. Šele 2014 je dosegel malo manj odmeven rezultat pri 28letih, prej pač na nivoju kakega srednje dobrega kolesarja..
Ja SKY ima moč, tehnologijo, da iz skoraj nič naredi fenomene, pa v to prodajo bučk, da iz velodroma lahko kar tako prešaltaš ed cestne ne verjamem kar tako zlahka.Ja iz velodroma med šprinterje, to kupim, za GTje pa sta sposobna le Wiggo in G, Froome pa se je iz dirkača po prašnih Kenijskih cestah v SKY prelevil v najboljšega vseh časov..SKY is the limit. Kwatio pa top5 na težkem kronotu..neverjetno
_50centy_
# 30.07.2018 ob 10:38
Novim zmagam naproti.
sportivko
# 30.07.2018 ob 11:51
Upam da bo RTV SLO dirko iz Innsbrucka prenašal tako dobro kot Tour po Franciji. Hvala vam za prenose, super ekipa ste.
Hijena
# 30.07.2018 ob 12:12
Froome bo pomagal Thomasu pri težavah z astmo, zato se mu že vnaprej zahvaljuje
jgjg
# 30.07.2018 ob 12:18
Astmo imajo uradno zato, da lahko zdravila jemljejo legalno. Če bi zares imeli astmo, se ne bi mogli ukvarjati s profesionalnim športom, kljub napredku medicine in zdravilom.
Ali na kronometru Roglič ni smel zmagati - najbrž o tem tudi odločajo, da ne bi bil tretji v skupnem?
Gravesen
# 30.07.2018 ob 11:50
Odštevam dneve ko bo nekaj pricurljalo iz CycloLeksa o Skyu...
pero23
# 30.07.2018 ob 16:36
@runner7
Torej tudi ti verjameš bučkam, ki jih je prodajal Hvastja včeraj o tem, kako superioren je bil Thomas na velodromih, koliko EKIPNIH svetovnih rekordov je postavil in podobno. Poudarjam EKIPNIH. In zatorej ni nič nenavadnega, da se je v 10 letih prelevil v GT zmagovalca... Ha Ha Ha... To so lahko pravljice za lahko noč.
Klančar po naravi si ali pa nisi, tega se ne da kar tako natrenirati. Če si uspešen na velo dirkah (kjer so razdalje izredno kratke), si tam uspešen zato, ker ti to bolj ustreza kot drugi tipi voženj (na primer vožnja v klanec). V svojih začetkih cestnega kolesarstva je bil Thomas, kot je že Rokers napisal, največ povprečen kolesar v klanec. Potem pa se je v Sky-u povsem prelevil in v nekaj letih postal eden najmočnejših hribolazcev. Baje tako, da je izgubil več kot 10 kilogramov in ob tem obdržal isto moč, kot jo je imel, ko je bil še kolesar v velodromih.
Oprosti, ampak jaz tega ne kupim. Čas pa bo pokazal ali se motim.
rabelj
# 30.07.2018 ob 13:03
vranek
...doping je le zato, da vec treniras, tabletke za zmago ni.


Pa vendar če tabletke ne vzameš, tudi zmagal ne boš.
rokers
# 30.07.2018 ob 16:30
runner7; nisem napisal, da je prišel kar od nekje, povzel sem celo vse njegove najboljše rezultate. Dejstvo pa je, da ne pomnim zmagovalca TdF-ja, ki ne bi bil nikoli med top 10. Vem, da je bil pomočnik, vem da je imel padce (tudi to sem napisal). Ne vem žal mi je da se spuščam na ta nivo in ja SKY me ne prepriča. Thomas je fejst dečko (saj tako zgleda), a dejansko do 28leta ni dosegel nič, šele potem rezultati. Pač dvomim v ves ta Britanski (SKY) projekt, ki je bil že večkrat osumljen in kako se je v zadnjem desetletju britansko kolesarstvo iz NIČ v cestnem postalo absolutno najboljše na svetu za GTje. Če pogledamo odkar je SKY so osvojili 6TdFjev, giro, vuelto, en par Paris - Nica, Dauphinejev, TA in še kaj, pred 2011 pa NIČ za britanske kolesarje: OK pride en fenomen, ampak G je že tretji..
Npr Kolumbijci spet blestijo, a so bili vedno v vrhu s par leti odstopanj, isto Španci, Italijani, Belgijci. Zdaj blestimo tudi Slovenci, a ni bilo take eksponentne rasti kot pri Britancih. Je pa res, da se da z denarjem marsikaj naredit (tudi legalno).
No, to da G je zmagal samo zaradi ne-nesreče ne drži, saj je prav na vseh klancih premagal ostale. Res je dečko ni nastal iz NIČ in zagotovo je talentiran in trdo dela, a pač ta preskok britanskih kolesarjev iz pistardov v zmagovalne na GTjih je zagotovo vreden natančnejše študije. Je precedens, kateremu drugi niso niti blizu.
miško5lin
# 30.07.2018 ob 13:03
vranek

Mislim, da si slabo prebral. Nisem napisal, da so ga zamenjali kot bi igralca na nogometni tekmi.

Napisal sem, da so ga pripravljali celo leto.
V tem času se pa lahko veliko zgodi.
Drugače je pa Thomas veliko boljši, kot kažejo rezultati. Saj je bil pomočnik in kot tak rezultat za vodstvo ekipe ne šteje. Pri Sky-u šteje samo to, koliko si pomagal kapetanu. To pa vidijo, ko analizirajo tvoj pulsmeter po etapi.
Ostalo jih ne zanima. Pa če končaš etapo kot peti ali pa petinšestdeseti.

Zatorej, Gerraint Thomas je britanski državljan, po sposobnostih bi lahko dobro vozil GT in kot tak najbolj primeren za njihov plan B.

Saj je bil nastop Frooma do zadnjega vprašljiv.
Kot vemo Sky ničesar ampak prav ničesar ne prepušča naključju...
napo11
# 30.07.2018 ob 10:40
Ta Sky ne more,da se ti ne bi gabil.edino ,kar jim priznam je to,da so takticno dalec pred vsemi. Letos so nacrtno porinili v ospredje Thomasa,saj so zeleli bes gnev,ki se je zlival na Froomea malo oblaziti in pozornost preusmeriti na drugega kolesarja.si predstavljate,kako bi izgledalo,da po tem,ko so njegov primer celo leto vlekli,nato razresili v enem dnevu in mu pustili nastopiti,Froome pa bi zmagal na Touru se enkrat vec.verjetno bi mu prepovedali vstop v Francijo,ne samo na tour.skratka,dobra poteza Skyja,ki pa marsikoga,ki gleda sliko sirse,ni pretentala. Me samo zanima,a Bernal je kar iz nic postal boljsi hribolazec kot Froome????!!!!
napo11
# 30.07.2018 ob 15:22
kar se same astme tice, bi morali vsakemu sportniku, ki mu astma ni bila diagnosticirana do 15 leta, takoj prepovedati s profesionalnim udejstvovanjem. Sploh pa bi morala biti odprta baza, kjer bi se za vse sportnike lahko prislo do podatkov o takih boleznih. na ta nacin pa so v bistvu hendikepirani tisti, ki so dejansko zdravi in se ne smejo sopati.
miško5lin
# 30.07.2018 ob 12:47
seb123

Si ti tudi postal kavč strokovnjak med letošnjim TDF, ker si nekje ujel, da imamo pretendenta za visoke uvrstitve?

Drugače je Sagan eden najbolj uspešnih kolesarjev vseh časov, predvsem mojster za težke klasike, kakšne in katere so to, si sam najdi ter mojster zaključkov. Čeprav sam pravi, da je užaljen, če mu kdo pravi, da je sprinter.

Upravičeno, saj je veliko več kot le to, zato mislim, da je upravičeno užaljen ob takšnem naslavljanju.

Drugače v kolesarstvu obstaja neko točkovanje dirk, podobno kot v smučanju in to je to.

Če te res zanima, si boš na internetu sam našel ustrezne podatke, ni težko najti in boš kasneje drugače pisal o tem.
Pa lep pozdrav in brez zamere...
pero23
# 30.07.2018 ob 16:41
pa še to, zakaj so Britanci tako zelo uspešni na velodromu? Ne zato, ker bi bili posebej dobri kolesarji, temveč zato, ker so daleč največ vlagali v ta šport. Glede na vreme, ki ga imajo, jim je ta vrsta kolesarjenja precej bližje.
Medtem, ko so druge države svoje najboljše kolesarje imele na cestnih dirkah, so jih Britanci imeli izključno na velodromih. Če bi tudi ostale države toliko svojih kolesarjev preusmerjale na velodrome, bi Britanci imeli tam precej manj uspeha kot so ga imeli sicer.
Erkil
# 30.07.2018 ob 16:32
Krausvajka (ja, tako se izgovor...najboljsi priblizeki)

Meni so na Nizozemskem rekli, da je bolj Krajzvek (ui = "au"; ij = e/ej/aj"), definitivno pa verjtno najbolje pogledati kakšen intervju od Ziggo-ja, kako tam izgovorijo. Njihovi lastni novinarji bodo že vedeli, haha.
levak
# 30.07.2018 ob 15:03
Popoldan in ni dirke. Dolgčaš, ali pa bo treba na kolo?
Branko3
# 30.07.2018 ob 16:22
Za Froma se ve (javna občila), da se lahko kot kao asmatik dopingira po dovoljenju zdravnikov, zato je to nefer do Rogljiča in ostalih, ki tega ne smejo. Tudi v športu je očitno denar sveta vladar.
Matej*.*
# 30.07.2018 ob 14:31
Ima kdo podatek kdo od prvih 10 na letosnjem touru je uradno astmatik?
brehme
# 30.07.2018 ob 12:40
@napo11, se vidi da si nbavijač Reala, najbež instant navijač, ko ne bo uspehov drugam...praviš da je Bernar od nikoder prišel in že gre najbolje v hrib...Bernal, če nebi delal za Frooma in Thomasa, bi se tudi on letos boril za stonpičke, zmagal najbrž nebi.Tudi Kwiativski naprimer, bi bil komot v 10erici če nebi delal za Frooma.Riglič ima kar OK ekipo, Sky ima najboljšo tu ni kaj.
rokers
# 31.07.2018 ob 19:19
najbrž...najbrž...najbrž...Veslanje ni isto kolesarjenje, kolesarjenje na pistah ni isto cestnem kolesarjenju..Kdor je ponavadi dober na pisti bo lahko dober na cesti, a v šprintih in recmo kronometrih, za gore so ti ponavadi pretežki z drugačno strukturo mišic..No sej ni važno, ta porast rezultatov je po tvoje zgolj zaradi knowhowa iz drugih športov
rokers
# 31.07.2018 ob 14:44
Veleumna: potem pa bi vsak ki je zmagal kako dirko zmagal TdF..Poglej še 1x naštel sem vse pomembne njegove rezultate, to kar je on dosegel v celi karieri (in v koelsarjenju je že desetletje in pol) je dosegel Rogla v dveh sezonah. Nima etapne zmage na GTjih (od prej), nima top10 uvrstitve na GTjih, do 30 leta sploh ni imel nobene zmage v Proturu: ne etapne, ne tedenske, ne klasike (kar ima že Mohorič, Polanc, Špilak in mnogo mnogo drugih). Šele po 30 je dosegel rezultate, ki lahko pričajo o tem, da je nad povprečjem. In mi ni treba pobrskat sem napisal, da je zmagal mladinski Roubaix. Ne trdim, da je slab, da je kar iz NIČ, a do 30leta je bil povprečen kolesar in NIČ VEČ! Vem, da rezulati ne povejo vsega, a nekaj le.
Izvenserijske mašine so vsi profi kolesarji, kapo dol, a so pod dopingom ali niso, vsi so vredni spoštovanja, drugo vprašanje pa je kako in zakaj je tak ogroooomen napredek v britanskem kolesarstvu - pa to, da drugi niso uporabljali neki metod je BUČKA. Veliko sem bral o načinu dela v Italiji in Španiji, kjer so imeli strokovnjake za prehrano, še ko so v angliji jedli vsi športniki fish&chips. Ne vem ti zgleda, da podcenjuješ druge, ki so že toliko let v samem vrhu kolesarstva.
Ja Ullissiju so zmanjšali kazen, Froome pa je bil vsega opravičen - RAZLIKA je očitna.
rokers
# 30.07.2018 ob 22:38
aja. seveda tudi jaz hodim na dirke: na slovensko, na giro in letos mi je celo uspelo na Hrvaško (čakali kolesarje na Učki). Jaz sem zaprisežen MTB, gledam pa cestno..Ja na SP v Innsbruck bi se morali zrihtat kak bus z navijači za naše
miško5lin
# 30.07.2018 ob 21:42
rokers

Lep pozdrav!

Ti si povod, da sem sploh začel komentirati na tem forumu.
V kolesarstvo sem vpet od 15.leta starosti, torej praktično celo življenje.
Zatorej, ko kolesarstvo enkrat občutiš, te zasvoji v vsej svoji polnosti in prvinskosti, kot verjetno tebe in še marsikoga med nami.

Povod za pričetek mojega komentiranja je bil ravno Primož Roglič in letošnja dirka Po Baskiji.
Do takrat sem le spremljal dirke po televiziji, slučajno sem pa zasledil komentarje na tem forumu, niti ne vem kako se je to zgodilo.
Skratka, zbodli so me predvsem posti o Primožu Rogliču v smislu, da je sicer odličen kolesar, vendar GT pa nikakor ni sposoben prepeljati tako, da bi presegel najboljšo SLO uvrstitev Brajkoviča in Valjavca, zaradi teh in teh razlogov...

Če se še mogoče spomniš, takrat sva se kar malce "sfajtala", ker sem menil drugače, v smislu, "češ kaj se grem". Si zelo dobro zagovarjal svoje teze, priznam. Si velika avtoriteta tega foruma, zato je veliko komentatorjev na tvoji strani. In tako je bilo tudi takrat.

Sedaj me zanima, če lahko razložiš kaj se je po tvojem zgodilo, da je Primož Roglič tako suvereno odpeljal letošnji TdF ter kaj meniš kako bo v bodoče z njim.

Sicer bi te rad spoznal, ker so mi takšni isto ali podobno misleči ljudje kot ti všeč. Da bi se kdaj dobili in kaj pokomentirali. Lahko bi šli skupaj tudi na ogled kakšne velike dirke v tujino. Lahko bi se prav fino imeli. Vabljeni tudi drugi, če koga zanima.

Mi smo že obiskovali takšne dirke, vendar se je naša druščina nekako razgubila, dva sta na žalost medtem celo končala življenje...

Lep pozdrav in vabljeni.
rokers
# 30.07.2018 ob 20:19
Imajo Bernala in ne se bat se bo kmalu pojavil še kak drug as (Britanski najverjetneje - Geoghegan?). Kaj jim preostane? Tudi ko jim (SKYu) ne gre, jim pozneje uspe: letošnji TdF jim ni šel nikakor, a so potem vseeno zmagali, Frooma ne pustijo na TdF in takoj pride odločba da je Froome čist - za ta postopek so plačali ogromno denarja, za podoben postopek sta izvisela tako Ullissi kot Pettachi.. Kje so šanse - pač Movistar bi moral vse vložit ne v TdF, kjer nimajo šans, ampak v Vuelto, tako niti na vuelti ne bojo uspeli. Lahko pa uspeta Dumoulin in Rogla? Ja lahko, a to bo bolj naključje oz če SKY ne bo prišel z najboljšimi. Oba morata imeti boljše ekipe: lahko je Dumoulin dobil giro na pram Nibaliju in Quintani, ki bi ga lahko z močnejšimi ekipami na koncu strla, za SKY pa je potrebno močnejše orožje, ali pa se bo zgolj čakalo, da se bo SKY naveličal dajat keš v kolesarjenje. Ali pa čakamo na novega Tinkoffa, ki bo imel toliko keša, da bo bil enakovredna konkurenca
Bolek
# 30.07.2018 ob 16:08
Sem pogledal listo zaslužkov na letošnjem TDF:
1. Team Sky €726,630
2. Team Sunweb €245,280
3. Lotto NL Jumbo €190,980
4. Quick-Step Floors €145,070
5. Bora-hansgrohe €125,900

Meni se zdijo ti zaslužki zelo nizki, zlasti če jih primerjamo z zaslužki v tenisu, sj je zmagovalec Roland Garosa dobil 2,5 miljona evrov.

Ne vem pa, če kolesarji kaj manj garajo, kot pa tenisači? Mislim, da ne!
Ali G
# 30.07.2018 ob 15:36
@ vranek
Seveda obstaja doping ki ti pomaga, da v dnevu iztisneš več kot ponavadi, v ta namen se ponavadi uporablja EPO, ki poviša proizvodnjo rdečih krvnih telesc ali krvni doping, kjer dajo kolesarju njegovo kri, ki mu jo odvzamejo ko ni sezone. Pri obeh je učinek enak in sicer povišata količino kisika v telesu in s tem omogočata več proizvedene moči.
mile952
# 30.07.2018 ob 13:51
@vranek

# 30.07.2018 ob 12:46
Prijavi neprimerno vsebino Vseeno malo pretiravate. Tudi ce nevemkaj vzames, miskolin, ne bos niti blizu tovrstnemu kolesarstvu.doping je le zato, da vec treniras, tabletke za zmago ni.


Seveda moraš kljub temu trenirati, vendar so rezultati brez poživil nekaj procentov slabši kot s poživili. Regeneracija, vzdržljivost in seveda moč, to so bistvene stvari, zakaj se športniki drogirajo. In potem pridobiš v parih urah kolesarjenja tistih 15, 20 minut, to je preskok tam za okrog 50. 60 mest v razvrstitvi. Zelo bi me čudilo, če je vse čisto. Enostavno težko verjamem.
mooodeeel
# 30.07.2018 ob 13:00
To, da so v Lotto-Jumbu preferirali Krausvajka (ja, tako se izgovor...najboljsi priblizeki) se meni ne zdi prav nic cudno, saj bi ob morebitnem uspehu Kruijswijka ziher prodali vec loterijskih listkov in vec specerije v Jumbo supermarketih, kot pa ob uspehu Roglica. Ampak ob tem uspehu sedaj je Roglic na potezi, da si najde ekipo, kjer bo vodilni. Mora preprecit isto napako, kakrsno je naredil Landa, ko je odsel v Movistar, ceprav bi se cudil, da mu kaksna Bora brez favorita za tritedenske dirke, ni mogla nameniti dovolj denarja in kaksnega pomocnika ali dva. Pac, kolesarstvo ni diznijeva risanka, vpliva tudi to, od kod prihajas in SLovenija je zal premajhen trg za kogarkoli, za nizozemski Lotto in Jumbo pa v Sloveniji trga sploh ni. Mislim, da tudi ni naklucje, da so v ekipo pripeljali Battaglina...vozijo namrec na italijanskih biciklih. Vse je povezano.
Odpadnik
# 30.07.2018 ob 11:39
Kdaj bo sprejem?
miško5lin
# 30.07.2018 ob 23:06
rokers

Lepo si napisal. Obvladaš.
Vsa čast!

Lahko bi se spoznali. Sem takoj za. Pa zelo lepo bi se imeli.

Lahko noč vsem...
rokers
# 30.07.2018 ob 22:36
Miškolin: ne vem točno kaj te je zmotilo Po Baskiji: jaz sem napisal, da je lani bil na Baskiji odličen, a da je dirko izgubil na najtežji etapi in ker se je ta etapa letos ponovila sem napisal, da verjamem vanj, ampak da bo lahko imel težave prav na tej etapi. Sklepal sem tudi po tem kaj je kazal v prejšnjih letih: npr 2016 je vozil odlično na giru, a je v zadnjem tednu mrknil, lani je bil odličen na tedenskih dirkah, a na TdFju je pač štartal na etape. Napredek je šel neverjetno pri njemu gor in o njegovih sposobnostih nisem dvomil, a ne vem če je bil kdo prepričan, da bo zdržal 3 tedne in predvsem če bo znal tako vozit: bit previden, ne brezveze zapravljat energije. Porte je npr odličen kolesar, a ni odpeljal še enega GTja na nivoju, ki ga je sposoben in to so bila zame ključna vprašanju tudi za Roglo: bo znal to, kar ponavadi prinašajo tudi izkušnje (ki mu manjkajo). No in prav kmalu bi se to zgodilo, ko je cel Lotto kmalu odpihnil QS. Še 1x o tem TdF-ju: letos če pogledamo ni bilo nekih hard taponov (kot bi rekli tuljoti), so bile kratke eksplozivne, zadnja Pirenejska je manjkal kak težji prelaz na koncu, še tista na Alp d Huez ni bila najtežja. In prav na tej je Rogla bil najbolj neubogljen, praktično ga je rešil Nibali. Torej jaz vidim še veliko možnosti za napredek prav v tem: v eksplozivnih etapah sodi med najboljše brez dvoma, bomo pa videli kako se bo odrezal v težkih gorskih etapah nad 200km (se bojim, da bo npr letošnji SP malce predolg zanj - je dovolj težka trasa, a verjetno predolga - če se motim z veseljem dam za pir) in tu lahko s treningom še napreduje.. Aja in to, da ni sposoben premagat dosežkov Brajkota nisem napisal zagotovo: napisal sem, da to ne bo lahko in da moramo spoštovat rezultate obeh, ki sta bila prej top10 na GT, ter da ni isto zmagat tedensko dirko kot GT.. In hvalabogu je Rogla tega sposoben..Jaz pisal, le o tem da se ne sme kar tako pretiravat in upat na zmago, v kolesarjenju je veliko faktorjev in letos so se Rogli poglihali njemu v korist. Sem 100% če bi se ponovil še 1x ta TdF Rogle ne čakajo več kot so jo tisto etapo z ešaloni..
runner7
# 30.07.2018 ob 20:49
Je pa res, da se Sky pripravlja izključno za Tour, natancneje samo za generalno razvrsitev. Pač to jim je prioriteta, kot so naprimer Quickstepu monumenti in sprinti. Sky do leta 2016 sploh ni dobil monumenta, lani sicer Kwiatkovski Milan-San remo in San Sebastian, vemo pa, da on je bil ze prej svetovni prvak in nima Skyjev program veliko pri tem. Tako, da ce pogledamo na splosno zmage na dirkah svetovne UCi serije, Sky se dalec ni v ospredju, na enodnevnih dirkah redko najdes koga izmed njih sploh v deseterici, kjer naprimer Quickstep generalno pobira zmage. Tudi Gira in Vuelte niso imeli se eno leto nazaj. Ker pa večina spremlja samo Tour, se zdijo superiorni (kar tudi so) zaradi tega, ker jim je to skoraj edini in najpomembenjsi cilj vsake sezone.
HiTmAn
# 30.07.2018 ob 19:53
Rockers : kaj pa pol ostane drugim ekipam in organizaciji? Postaviti zgornje meje proračunov?
Ker SKY ima trenutno ekipo, ki je še nezna noben ogroziti. ( Vsaj ne ob tako dobri taktiko SKY-a ) Froome je še vedno zame drugo leto prvi kandidat za Tour, potem v roku 2-3 let pa je navrsti Bernal, ki je glede na letošnjo sezono lahko bodoči serijski osvajalec Grand Tourov...
rokers
# 30.07.2018 ob 19:26
Hitman : ja sej je dobil Aru kazen za krono. No, da druge ekipe niso daleč je seveda bajka: SKY ima daleč daleč večji proračun kot vse druge, ima pa tudi Movistar veliko večji proračun od npr Lotta Nl Jumba, ali EF Drapac. Taktiko pa delajo drugi kolikor zmorejo, no o Movistarju je brezveze izgubljat besede, Dumoulin je naredil kar je lahko, Bahrain po odhodu Nibalija ni imel kaj, Lotto bi lahko dobil kako etapo več, a SKY na TdFju ne bi premagal nihče (mogoče nibali). Bi pa morali drugi premagat Frooma letos na giru, mislim, da je Dumoulin naredil veliko napak, kajti preprosto je bil slabši od Frooma le na dveh etapah, Frooma pa slabši od njega na večini..
HiTmAn
# 30.07.2018 ob 18:52
Seveda pri SKY-u ni vse čisto, ampak saj tudi pri ostaloh ekipah ni. SKY je najbogatejša ekipa, ampak saj tudi Katjuša, Movistar, Bahrain niso toliko vzadaj. Bolj sem mnenja da SKY-a že od ustanovitve niso tako resno jemali kot bi ga morali. In SKY se je samo krepil in krepil. Imajo tudi po Froomu v ekipi 2 ali 3 kolesarje, ki so lahko naslednji zmagovalci tritedenskih dirk.
Dejstvo je da v kolikor se uporabljajo nedovoljene substance so te bolj kot prepovedane, tiste ki so neetične. Ker sicer ni hudič, da se nekje nebi zalomilo in bi jih dobili. In tudi razlika napram drugim ekipam ni ogromna. V veliki večini mislim, da so krive taktike drugih ekip, da ima SKY prednost. Letos sploh. Ob SKY edini, ki so imeli odlične taktike tako ali drugače so Bora in pa Lotto Jumbo. Ostali niti približno.
In ob vseh zmagah SKY ekipe, je sedaj ob zmagi Thomasa meni osebno Froome še najbolj normalen od teh treh zmagovalcev. Wiggins je 2012 bil zmagovalec izključno zaradi dvojčka Tour / Olimpijske igre, ker sicer bi ga Froome pojedel za zajtrk, če bi imel proste roke.
In ja. Če se konkretno gre v detajle ekipe SKY je potrebno pogledati tudi vse ekipe, kjer so sedaj bivši SKY-evci ( Uran, Nieve, Landa, Porte, Cavendish itd. ) in pa Dumoulina, pa recimo Aruja ( njegov kronometer na Giru? haha ne se hecat no ) itd.
runner7
# 30.07.2018 ob 17:06
@pero23
V svoji objavi nisem niti enkrat omenil piste, omenil sem zgolj dosezke G-ja v cestnem kolesarstvo.
Se pa strinjam s tabo o sumljivo izgubljenih kg-jih. Podobne zgodbe imajo Wiggins 2011, Geraint 2015 in Domoulin 2015. Vsi ti kolesarji so izgubili skoraj 10kg kot si rekel in ohranili moč. S to teorijo lahko potrdimo, kako so kar naenkrat najbolsi kronometristi postali tudi nedosegljivi v skupnih sestevkih Gt-jev.
kolnkista
# 30.07.2018 ob 15:16
Priznam, šele letos sem malce bolj spremljal TDF in mi je tisti čudežni povratek SKYeve ekipe na zadnjem kronometru res malce nenavaden.
Tudi sem malce spremljal komentarje pod TDF novice in sem dobil občutek, da so komentatorji s precej nejevolje in neodobravanja sprejeli komentarje, ki so omenjali možnost dopinga.
Mi lahko kdo od komentatorjev, ki dalj časa spremlja kolesarstvo in večtedenske dirke, pojasni, na podlagi česa je prepričan, da si kolesarji ne pomagajo z nedovoljenimi poživili.
Sam bi rad verjel, da so rezultati doseženi na pošten način, ampak iz vseh kolesarskih dopinških škandalov doslej nisem ta, ki bi dal roko v ogenj, da je pa sedaj vse lepo in po pravilih.
janipapillon
# 31.07.2018 ob 08:34
napo11
# 30.07.2018 ob 10:40
Ta Sky ne more,da se ti ne bi gabil

Različni okusi, različni pogledi ...
Men ne gre nič na bruhanje, če nekdo navija za kogarkoli.
SKY navijač sem postal tisti trenutek, ko sem videl kaj in koliko boolje dela ta ekipa od vseh v pro touru; so bili še tri leta stran od prve zmage @TDF.
Počeli so mnogo stvari, ki jih drugi (še) niso, počel pa sem jih sam dvajset let pred njimi, pa sem si sam zlo mal novega zmislu. Stara šola, odprta glava. Najprej kot športnik, potem, kot coach.
Kar se principov vadbe-treninga tiče so le uvedli top know-how iz triatlona, atletike, plavanja ter velodromskega kolesarstva.
Druge ekipe in seveda mnogi posamezniki so jih pričeli kopirati leta kasneje, ampak gap je bil narejen in potem pač traja par let.
Meni so se "smejal", ko sem po svetu, tudi v hotelih, v osemdesetih, devedesetih, popapal večino hrane iz svojega lonca.
SKY je imel takoj svojo strokovno ekipo s kuhinjo.
Sledila je Contijeva ekipa, potem dolgo časa le redkokdo .....
Danes imajo to vse resne protour ekipe ...
In komplicirat (garat) se da še vse kje drugje, kot le v procesu vodenja ter analize vadbe ter prehrane.
Končno tud Rogla spi na svojmu jogiju.
:-)
brehme
# 30.07.2018 ob 21:43
@napo11, hehehe, na hitro sem videl realov dres, menda je res chealseva modra...se oproščam.
rokers
# 30.07.2018 ob 20:20
letošnji giro - popravek
Kylie
# 30.07.2018 ob 20:14
Sky mora poleg če naštetega delati veliko na zmanjšanju zračnega upora kolesarja in njegovega kolesa. Za Bolta je znano, seveda poleg moči, da ima primerljivo z drugimi zelo majhen upor pri teku.
WAITAPU
# 30.07.2018 ob 20:10
napo11 vse kar si napisal se totalno strinjam s tabo. Froom bi z lahkoto bil zmagovalec toura, samo ni smel biti zaradi vseh "peripetij".
Churchill W.
# 30.07.2018 ob 17:28
Bi bil kdo tako dober da mi na hitro in najpreprosteje razloži kaj sta ti dve lestvici?
O kolesarstvu vem toliko, da vem da rabiš kolo, močne noge in dobra pluča za v klanec.
;-))
Hvala tistemu ki se mu bo dalo.
Ayrton79
# 30.07.2018 ob 16:04
Jah, na žalost je pač tako, da je doping vedno en korak pred inšpekcijo. Ali pa na srečo, drugače bi kolesarstvo lahko kar ukinili.
runner7
# 30.07.2018 ob 15:45
Rokers, glede na tvoje znanje bi lahko vedel, da G ni kar letos eksplodiral, tudi na Gt-jih je bil zennekajkrat zraven. V Touru, ki si ga omenil je bil, pred zadnjim dnem 4. neglede na to, da je celo dirko vlekel kot pomočnik, pač ga je na koncu razumljivo pobralo. Tudi lani na Giru je bil med glavnimi favoriti (pripravljalno dirko Tour pf alps je končal zgolj za Quintano). Lani spet nosilec rumene majice in potem visoko v GC do padca. Imel je kar nekaj nesreče v zadnjih sezonah, podobno kot se dogaja Portu. Letos se mu je pač vse poklopilo, nobene padca, defekta itd. Domoulin defekt 1:10, Froome padec 51s, Quintana defekt 1:15, Bardet spustil dušo na etapi v Roubaixu, Landa padec in trpljenje v naslednih etapah. Tu je še nekaj primerov, ki so mu bili naklonjeni. Tako kot vsakic omenis, kako bi nibali dobil Oi2016 brez padca, bi lahko omenil tudi ta dejstva. Prosim ostani objektiven in se ne spuscaj na nivo 95% ljudi, ki je dva tedna nazaj zacelo spremljati kolesarstvo. Lp
leond
# 30.07.2018 ob 14:09
Ne vem kaj je s tem dodajanjem povezave narobe.
leond
# 30.07.2018 ob 14:08
http://www.stickybottle.com/latest-news/tour-france-prize-money-2018/
leond
# 30.07.2018 ob 14:07
Če slučajno koga zanimajo zaslužki:

miško5lin
# 30.07.2018 ob 12:34
Sky letos do zadnjega ni vedel, če bo Froome lahko startal.
Zato so morali preklopiti na plan B.
To je bil Gerraint Thomas. Najboljši med tistimi v Sky-u, ki jih imajo poleg Frooma na voljo. Pa še britanski državljan je. Ne kakšen Poljak, Italijan Kolumbijec, Španec itd...
Verjetno veste, da se moraš na takšno dirko kot je TDF praktično pripravljati celo sezono, zato so poleg Frooma pripravljali tudi Thomasa, za vsak slučaj.

No in Skyevi odvetniki so uspeli, kako sicer ne vem, verjetno s kakšno odškodninsko tožbo in UCI ter ostali so ga po dolgotrajnem odlašanju ekspresno oprostili vseh obtožb.

Zapomnimo si, Sky je najel isto odvetniško družbo kot pred leti Armstrong, ki je bil ravno tako obtožen marsičesa, na koncu je s pomočjo te odvetniške družbe izpadel čist kot solza.

Sicer jim je Sky moral plačati 7 milijonov funtov za zastopanje pa vendarle so na koncu uspeli.

Kako se pa da iz malo nadpovprečnega kolesarja napraviti super šampiona smo že videli v primeru dr. Ferrarija in Armstronga v tistem filmu zadnjič na TV Slo.

To ve vsak malo boljši "preparatore", samo malce drago je...
Kazalo