Tina Maze je še vedno dejavna v smučanju, predvsem s svetovanji, saj že nekaj let govori o svoji poti do uspeha in o težavah, s katerimi se je na tej poti spopadala. Foto: Tina Maze osebni arhiv
Tina Maze je še vedno dejavna v smučanju, predvsem s svetovanji, saj že nekaj let govori o svoji poti do uspeha in o težavah, s katerimi se je na tej poti spopadala. Foto: Tina Maze osebni arhiv
Tina je izdala tudi izjemno oseben avtobiografski roman Jaz. Tina., v katerem javno spregovori o svojih strahovih, stiskah in predvsem izjemno napornih treningih vrhunske športnice. Foto: BMW
Svojo kondicijo vzdržuje z različnimi športi, med katerimi ji je zelo ljubo deskanje na vodi. Foto: Stockli
Najuspešnejši športnici v zgodovini Slovenije je v sezoni 2012/13 uspelo zbrati neverjetnih 2.414 točk v svetovnem pokalu – mejnik, za katerega sama v smehu upa, da ga nihče ne bo presegel.
NAGRADA, ki jo podarja trgovina Farbarela (velja le za 5. december)
VPRAŠANJE: Kaj je po Tininem mnenju pomembno za zmago?
Odgovor z osebnimi podatki pošljite na lepota.bivanja@rtvslo.si

Z največjih tekmovanj ima kar 13 medalj, od tega dve zlati z olimpijskih iger in štiri zlate s svetovnih prvenstev. Po koncu kariere si je Tina ustvarila družino s partnerjem Andreo Massijem, letos februarja sta se razveselila tudi rojstva hčerke Anouk.

Mi smo ji postavili trditev, ona je stavek nadaljevala.



Pesem My way is my decision sem si nazadnje prepevala, ko sem bila na Koroškem in jo slišala po radiu.
Sicer pa zadnje čase prepevam, kar izbere naključno moj iPod, s spremembami ritmov nimam težav.
Zadnje leto sem razumela, kaj pomeni, če nimaš časa zase.

Nazadnje sem s smukaškimi smučmi smučala na finalu v Meribelu (marca 2015), mentalno pa v tem trenutku, ko se spominjam. Dobri občutki, za katere morata biti glava in telo usklajena 100-odstotno.
Še vedno živim zelo športno, kondicijo vzdržujem s hojo, vozim kolo, dvigujem uteži z najmanj desetimi kilogrami, windsurfam in smučam.

Zelo rada deskam na vodi, to, da bi se udeležila kakšne tekme, pa mogoče za hec nekega dne. Dokazala sem si vse.
Ko gledam nove generacije smučark, me name in moje začetke najbolj spominja ... za nekatere bo to 'žal', za druge pa 'hvala Bogu', ampak, me ne spominja nihče. Vsak je svoj list!
Štartna številka 21, s katero sem v Sočiju zmagala v smuku in za Slovenijo osvojila prvo zlato zimsko olimpijsko medaljo, še ni dobila svojega mesta na steni, ga bo pa zagotovo kmalu.

Menim, da bo moj rekord 2.414 točk v eni sezoni svetovnega pokala zdržal za vedno (smeh).


V filmu 7doUSPEHA sva s Sandijem Murovcem - Murijem izpostavila sedem problemov vrhunske tehnike alpskega smučanja. Za zmage je pomembno predvsem poznati samega sebe.

Čeprav ne na progi, sem še vedno zelo prisotna v smučanju. Razmišljam celo, da bi postala tudi trenerka, morda bi bila boljša definicija svetovalka, kar pa sem pravzaprav že nekaj let, saj odkrito govorim o svoji poti do uspehov.

Če pa bi že bila kdaj smučarska trenerka, bi bilo usmerjanje mojih varovancev odvisno od njihovih let in stopnje razvoja.

Čeprav sem sama redno tekmovala v vseh disciplinah, pa je danes smučarjev tovrstnega tipa malo, to pa zato, ker je konkurenca pri moških izjemno visoka, pri ženskah se še da, ampak mislim, da je vedno manj ekip, ki bi bile pripravljene na tako trdo delo, ki zahteva znanje in vrhunsko izpeljavo vseh disciplin.

Prizadevanja nekaterih, da bi svetovni pokal naredili privlačnejši in tudi s tekmovanji v velikih mestih, podpiram, saj gledalce zanima le šov. So velike rezerve na večjih področjih.

Smučarji imajo med sezono zelo malo počitka. Mednarodne smučarske zveze ... ne zanima, kdo od tekmovalcev je izčrpan, tekmovalec mora poskrbeti SAM zase. Pričakovati, da bo zate poskrbel FIS ali pa Smučarska zveza, je žal zadnja stvar. Govorim iz lastnih izkušenj.

Letos bom z največjim veseljem spremljala svetovno prvenstvo v Areju, kjer bo Mikaela Shiffrin napadala pet medalj.

* Med prispelimi naslovi bomo izžrebali nagrajenca in ga o tem tudi obvestili. Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.