Alaphilippe je na Strade Bianche nastopil prvič, svojemu moštvu Deceuninck - Quick Step je prikolesaril četrto zaporedno zmago na zadnjih štirih enodnevnih dirkah na najvišji ravni in 15. v sezoni. Foto: EPA
Alaphilippe je na Strade Bianche nastopil prvič, svojemu moštvu Deceuninck - Quick Step je prikolesaril četrto zaporedno zmago na zadnjih štirih enodnevnih dirkah na najvišji ravni in 15. v sezoni. Foto: EPA

Res je neverjetno, da sem ob prvem nastopu na Strade Bianche zmagal. Ves dan sem razmišljal o zaključku dirke. K sreči nisem padel ali predrl zračnice. Moja ekipa me je dobro ščitila. Jakob Fuglsang je bil zelo močan, sam sem oddirkal brez napake. Do zadnjega zavoja nisem verjel v zmago. Je pa zato zdaj slajša.

Julian Alaphilippe

Razgibano klasiko po belih toskanskih makadamih je na koncu odločil šprint med Alaphilippom in Fuglsangom – Danec v njem ni imel dovolj moči in 26-letni Francoz je slavil.

Slabih 14 kilometrih je prav Fuglsang odločilno pospešil iz skupine favoritov, s seboj je potegnil Alaphilippa in van Aerta. Nizozemec je hitro popustil, se znašel v zaostanku 40 sekund, a je tako kot lani vztrajal do konca, to pa se mu je obrestovalo kilometer pred ciljem, ko je tekmeca ujel. A je ob lovljenju porabil preveč moči, na 16-odstotnem klancu proti Piazzi del Campo sta Alaphilippe in Fuglsang s pospeševanjem odbrzela mimo njega.

Kljub temu je moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi van Aert še enkrat dokazal svoj razkošni talent in drugo leto v nizu osvojil tretje mesto na Strade Bianche. Nekdanji svetovni prvak v ciklokrosu se bo v letošnji sezoni bolj kot v preteklosti posvečal cestnemu kolesarstvu, največ stavi na enodnevne dirke.

Slovencev – Grege Boleta, Luke Pibernika, Jana Tratnika in Tadeja Pogačarja – ni bilo med najboljšimi. Prvi na cilju je bil Pogačar (UAE Emirates) na 30. mestu, Tratnik, ki je poskusil z napadom med sedmim in osmim makadamskim sektorjem, je bil 37. in Pibernik (oba Bahrain-Merida) 39. Brez uvrstitve je ostal Bole (Bahrain-Merida).

Bujakova končala dirko Strade Bianche
Pred ciljem moške dirke so 136-kilometrsko dirko Strade Bianche končale tudi kolesarke. Prvega mesta se je veselila Nizozemka Annemiek van Vleuten pred Danko Anniko Langvad in Poljakinjo Katarzyno Niewiadomo. Od članic BTC Cityja Ljubljana sta do cilja prišli Rusinja Anastazija Čursina na 24. mestu in Slovenka Eugenia Bujak na 54. Urška Žigart, Anja Longyka, Nizozemka Maaike Boogaard ter Švedinja Hanna Nilsson dirke niso končale.

  UCI WORLD TOUR                       
  STRADE BIANCHE                       
                                       
Končni vrstni red:                     
  1. J. ALAPHILIPPE    FRA     4:47:14 
  2. J. FUGLSANG       DAN       +0:02 
  3. W. VAN AERT       NIZ        0:27 
  4. Z. ŠTYBAR         ČEŠ        1:00 
  5. T. BENOOT         BEL        1:00 
 ...                                   
 30. T. POGAČAR        SLO        8:04 
 37. J. TRATNIK        SLO        9:17 
 39. L. PIBERNIK       SLO        9:17 
                                       
Grega Bole je ostal brez uvrstitve.