Michael Albasini je bil najvztrajnejši med ubežniki. Foto: EPA
Michael Albasini je bil najvztrajnejši med ubežniki. Foto: EPA

Na 138 km dolgi krožni preizkušnji v Calleli je Švicar za 42 sekund prehitel Francoza Anthonyja Delaplacea, tretji je bil njegov rojak Nicolas Edet. Albasini si je zmago zagotovil po pobegu skupine petih kolesarjev, ki si je nabrala tudi že več kot šest minut naskoka. Toda na koncu je Švicar pobegnil še Deplaceu, Edetu in Benu Gastauerju, izkoristil hiter zadnji spust ter se oddaljil na varno razdaljo. Glavnini, v kateri je bil tudi Brajkovič, je uspelo zmanjšati zaostanek in je na cilj prišla minuto in pol za zmagovalcem.

"Lepo je zmagati, še posebej če je to prva zmaga za novo ekipo. Trdo sem delal in rezultati se že kažejo," se je na cilju veselil član ekipe GreenEdge, ki je tako pobrala smetano še drugič v dveh dneh, saj je v nedeljo na klasiki Milano-San Remo slavil Avstralec Simon Gerrans.

V torek bodo kolesarji prevozili 161 km dolgo drugo etapo s štartom in ciljem v Gironi ter z zahtevnim vzponom na Alt Dels Angels.

1. etapa, 
Calella-Calella, 138,9 km:
1. M. ALBASINI ŠVI 3:20:04 2. A. DELAPLACE FRA +0:42 3. N. EDET FRA 1:14 4. K. VAN HUMMEL NIZ 1:32 5. B. GASTAUER LUKS 6. R. KLUGE NEM vsi 7. A. DAVIS AVS 8. F. SABATINI ITA 9. D. APPOLLONIO ITA isti 10. F. GAVAZZI ITA ... 68. J. BRAJKOVIČ SLO čas