Jani Brajkovič je bil lani boljši celo od znamenitega Alberta Contadorja. Foto: Reuters
Jani Brajkovič je bil lani boljši celo od znamenitega Alberta Contadorja. Foto: Reuters
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je vse sile usmeril v Dirko po Franciji, ki se bo začela 2. julija. Foto: Reuters

Belokranjski tekmovalec RadioShacka si je zmago zagotovil v tretji etapi, ko so se kolesarji merili v vožnji na čas, to pa ni bila edina slovenska zmaga, saj je predtem prvo etapo dobil Grega Bole (Lampre). Oba bosta tudi letos na startu, poleg njiju pa od Slovencev še Kristijan Koren (Liquigas)in Jan Tratnik (Quick Step).

"Forma trenutno ni taka, kot je bila lani"
Brajkovič bo tudi letos napadal visoke uvrstitve, a meni, da se povsem na vrh ne more zavihteti. "Moja forma enostavno ni taka, kot je bila lani. Pripravljenost sem povsem načrtoval za Tour, do katerega pa je še nekaj časa. Na Dauphinu se bom osredotočil na kronometer in eno, najbrž kraljevsko etapo," boja za zmago ne napoveduje 27-letni kolesar iz Bojanje vasi, ki je letos malo tekmoval, šele v zadnjem času pa je zvišal intenzivnost treningov, najboljšo pripravljenost načrtuje za drugo polovico dirke po Franciji.

Prvi favorit Cadel Evans
Da Slovenec ni med glavnimi favoriti, potrjuje tudi njegov športni direktor Alain Gallopin. "Jani je vse leto na Tenerifih trdo delal, morali smo ga celo ustavljati. Je kolesar, ki ni v formi skozi vso sezono, zato jo je treba skrbno načrtovati. Njegov cilj je letos Tour, pred njim pa gotovo še ne bo v najboljši formi. Zadovoljni bi bili, če bi ponovil sedmi mesti z dirk Pariz-Nica in po Romandiji," meni Gallopin, ki je prepričan, da ima možnosti za zmago le en tekmovalec: "Ne vidim nobenega, ki bi lahko premagal Avstralca Cadela Evansa."

Vrsta znanih imen
Poleg Evansa (BMC Racing team) je na startnem seznamu še nekaj zvenečih imen svetovnega kolesarstva, kot so Italijan Ivan Basso, za katerega bo garal Koren, olimpijski prvak Španec Samuel Sanchez (Euskatel-Euskadi), Kazahstanec Aleksander Vinokurov, Nizozemec Robert Gesink, Avstralec Michael Rogers, Britanec Bradley Wiggins, Američan David Zabriskie, Nemec Tony Martin, Rus Vladimir Karpec ...

Dirka se bo sicer začela s 5,4-kilometra dolgim prologom v Saint-Jean-de-Maurienne, nato pa bo na sporedu še sedem etap.