Jani Brajkovič je v odličnem položaju pred zaključnim kronometrom. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič je v odličnem položaju pred zaključnim kronometrom. Foto: MMC RTV SLO
Domenico Pozzovivo
Slavje Domenica Pozzoviva v Škofji Loki. Foto: BoBo
Bled
Kolesarji ob Blejskem jezeru. Foto: BoBo
Michael Albasini
Michael Albasini je dobil 8. etapo Dirke po Švici. Foto: Reuters
Brajkovič v odličnem položaju pred kronometrom

Brajkovič je v Škofji Loki športno prepustil zmago Italijanu, ki je tudi prevzel skupno vodstvo. Pozzovivo ni dober v kronometru in Brajkovič, ki zaostaja le štiri sekunde, je zdaj glavni favorit za končno zmago, saj je v nedeljo na sporedu 17,8 km dolg kronometer.
Dobro sodelovanje v zaključku etape
''Bilo je zelo težko, saj je bil zadnji vzpon 40 km oddaljen od cilja. Z Janijem sva se dogovorila, da sodelujeva in sama prideva do cilja. Uspelo nama je, Jani mi je pustil zmagati, jutri pa je on favorit, da zmaga kronometer, kjer sam ne bom imel možnosti,'' je dejal Pozzovivo.

Brajkovič: Skupna zmaga mi ne bi smela uiti
"Res je. Danes se je vse izteklo, kot sem si želel, kot v najboljšem scenariju. Noge so bile v odločilnem trenutku prave, res sem zadovoljen, kaj sem danes pokazal. Vsekakor sem izgubil veliko moči, tako da bom kronometer težko zmagal, a skupna zmaga mi ne bi smela uiti," je dejal Brajkovič, ki je Pozzovivu prepustil etapno zmago: "V kolesarstvu je tako. Sam težko kaj opraviš, zato je bila pomoč Domenica še kako dobrodošla. V zahvalo sem mu prepustil etapo, vsega pač nisem mogel pobrati."

Nose in Golčer nista uspela slediti
Pozzovivo in Brajkovič sta s konkurenco opravila na zadnjem gorskem cilju, ko so morali kolesarji drugič premagati vzpon na Soriško planino. Približno tri kilometre pred vrhom sta ušla tekmecem, Tomaž Nose (Adria Mobil) in Jure Golčer (Tirol) sta nekaj časa še poskušala držati korak, a neuspešno. Toda še bolj kot s predstavo v vožnji navzgor sta Pozzovivo in Brajkovič navdušila z vožnjo po ravnini Selške doline. Ko je marsikdo pričakoval, da se bo skupina za njima začela približevati, sta ubežnika še pospešila in samo večala svojo prednost, na koncu je ta znašala minuto in 47 sekund.

"Na pokljuškem klancu se nisem počutil najboljše, mnogo bolje je šlo na Soriško planino, kjer sem imel odlično pomoč moštvenih kolegov. Forma gre navzgor in tega sem pred Tourom še posebej vesel. Tudi energijsko je bila danes zelo zahtevna etapa, saj sem porabil več kot 5.500 kalorij, kar je ogromno," je še dodal Belokranjec.

Koren zadovoljen s tretjim mestom
"Jani je bil danes fenomenalen, odpeljal je svojo dirko. Mislim, da se ga ne da več premagati," je po koncu priznal Kristijan Koren, ki bo zelo zadovoljen, če bo dirko končal na stopničkah: "Sem edini iz ekipe, ki se bori za skupni seštevek. Zato so mi danes vsi pomagali, tudi pri šprintu zasledovalne skupine. Lahko sem zelo zadovoljen s tretjim mestom."

Etapa ni bila primerljiva z najzahtevnejšimi na največjih dirkah le po zahtevnosti in dolžini, ampak tudi po poteku. Kmalu je ušlo osem kolesarjev, ki niso bili kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku, ampak so imeli druge cilje, jasno je bilo, da njihov beg ne bo zdržal do konca.

Med ubežniki je bil kot edini Klemen Štimulak (Radenska), ki je odšel v boj za obrambo pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih, a pri tem ni uspel. Prehitel ga je namreč kolega iz pobega v prvi etapi Belgijec Preben van Hecke. Zato pa je belo majico najboljšega mladega kolesarja ubranil Štimulakov moštveni kolega Jan Polanc, ki je dokazal, da je pred njim lepa prihodnost.

Albasinju zmaga, v vodstvu ostaja Da Costa
Michael Albasini
je dobil osmo etapo Dirke po Švici. Švicarski kolesar je na 148,2 km dolgi preizkušnji od Bischofszella do Arose ugnal Španca Mikel Nieve Ituraldeja (Euskaltel) in Američana Levija Leipheimerja (Omega Pharma - QuickStep). V vodstvu ostaja Portugalec Rui Alberto Faria Da Costa (Movistar).

Luksemburžan Fränk Schleck (RadioShack) je današnjo etapo končal na četrtem, v skupnem seštevku pa je na drugem mestu. Za vodilnim Portugalcem zaostaja 14 sekund, Leipheimer na tretjem mestu pa zaostaja 21 sekund.

V nedeljo bo na sporedu še zadnja etapa od Näfelsa do Sörenberga, na kateri bodo kolesarji prekolesarili 215,8 kilometra.

3. etapa,
Ivančna Gorica-Škofja Loka, 219 km:
1. D. POZZOVIVO ITA 5:46:21 2. J. BRAJKOVIČ SLO isti čas 3. K. KOREN SLO +1:47 4. D. RATTO ITA vsi 5. D. DI LUCA ITA 6. F. FAILLI ITA 7. T. NOSE SLO 8. M. RABOTTINI ITA isti 9. G. ANACONA KOL 10. K. SEELDRAYERS BEL ... 13. J. GOLČER SLO čas 14. J. POLANC SLO 5:13 Skupni vrstni red po 3. etapi: 1. D. POZZOVIVO ITA 13:59:34 2. J. BRAJKOVIČ SLO +0:04 3. D. RATTO ITA 1:53 4. K. KOREN SLO isti čas 5. F. FAILLI ITA 1:57 6. B. PIRES POR 7. T. NOSE SLO vsi 8. G. ANACONA KOL isti 9. J. GOLČER SLO čas 10. K. SEELDRAYERS BEL 2:04 ... 16. J. POLANC SLO 5:37
Dirka po Švici, 8. etapa, Bischofszell-Arosa, 148 km: 1. M. ALBASINI ŠVI 3:45:39 2. M. NIEVE ŠPA +1:15 3. L. LEIPHEIMER ZDA isti 4. F. SCHLECK LUKS čas 5. R. GESINK NIZ 1:36 ... 129. G. BOLE SLO 25:31 Skupni vrstni red po 8. etapi: 1. R. COSTA POR 29:58:39 2. F. SCHLECK LUKS +0:14 3. R. KREUZIGER ČEŠ 0:21 4. R. GESINK NIZ 0:25 5. M. NIEVE ŠPA 0:40 ... 139. G. BOLE SLO 1:13:30

Brajkovič v odličnem položaju pred kronometrom