29-letni Jonathan Castroviejo, ki je bil na letošnjih olimpijskih igrah  na kronometru četrti, je evropski prvak v vožnji na čas. Foto: EPA
29-letni Jonathan Castroviejo, ki je bil na letošnjih olimpijskih igrah na kronometru četrti, je evropski prvak v vožnji na čas. Foto: EPA

Prvi evropski prvak je postal španski kolesar Jonathan Castroviejo, ki je z Dirke po Španiji, na kateri je v petek na kronometru zaostal le za Chrisom Froomom, očitno prišel dobro pripravljen. Drugouvrščenega Belgijca Victorja Campenaertsa je ugnal za pol minute, tretji pa je bil Italijan Moreno Moser z 39 sekundami zaostanka.

Primož Roglič, ki je zaradi nekaj izjemnih letošnjih voženj na čas (dobil je celo etapo na Giru) sodil med kandidate za medaljo, je na sedmem mestu za zmagovalcem zaostal 1:07 minute. Jan Tratnik je v konkurenci 39 tekmovalcev zasedel 24. mesto z zaostankom 2:53 minute.

Alberto Contador je tudi uradno postal član ameriške ekipe Trek-Segafredo, kamor se je preselil tudi njegov športni direktor pri Tinkoffu Steven de Jongh.

Tekmovale so tudi kolesarke. Na 25,4 km dolgi trasi je zmagala Nizozemka Ellen van Dijk, druga je bila njena rojakinja Anna van der Breggen (+0:18), tretja pa Rusinja Olga Zabelinskaja (+0:23).

V petek bosta na sporedu cestni dirki za mladince in mladinke, dan pozneje za mlajše člane in članice, v nedeljo pa še za člane in članice v razredu elite.

45 km:                                
 1. J. CASTROVIEJO      ŠPA      58:13
 2. V. CAMPENAERTS      BEL      +0:30
 3. M. MOSER            ITA       0:39
 4. N. OLIVEIRA         POR       0:56
 5. A. ROUX             FRA       0:59
 6. Y. LAMPAERT         BEL       1:01
 7. P. ROGLIČ           SLO       1:07
 8. N. ROCHE            IRS       1:14
 9. M. BIALOBLOCKI      POL       1:16
10. A. VOROBJEV         RUS       1:16
...                                   
24. J. TRATNIK          SLO       2:53