Mark Cavendish se je veselil že 24. zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Mark Cavendish se je veselil že 24. zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Nacer Bouhanni
Nacer Bouhanni je padel v ciljni ravnini, številni kolesarji so morali stopiti s kolesa. Foto: Reuters
Cavendishu šprint v Marseillu

To je bila že 24. zmaga Britanca na najprestižnejši dirki na svetu. Drugo mesto je zasedel Norvežan Edvald Boasson Hagen, tretji pa je bil Slovak Peter Sagan. Rumeno majico je zadržal Simon Gerrans.

Bohanni povzročil kaos v ciljni ravnini
Etapo so zaznamovali številni padci v skupini, med drugim je do popolnega kaosa zaradi padca Nacerja Bouhannija v ciljni ravnini. Tako je moralo s kolesa stopiti praktično več kot pol karavane, padec je zaustavil tudi oba slovenska predstavnika, ki pa sta tako kot favoriti za skupno zmago vseeno dobila čas zmagovalca. Kristjan Koren je zasedel 56., Jani Brajkovič pa 147. mesto.
Ubežniki brez možnosti
Šesterica ubežnikov, ki je imela že več kot 12 minut prednosti, po pričakovanjih ni uspela. Glavnina je zadnjega ubežnika (Astaninega Alekseja Djačenka) ujela štiri kilometre pred ciljem, nato pa se je začel boj šprinterskih ekip, ki ni postregel s presenečenjem, tako da se je zanesljive zmage veselil Cavendish.

Cavendish ima že v četrtek novo priložnost
"V prvi etapi me je zaustavil padec, tako da se nisem mogel boriti za zmago, tokrat je ta nesreča doletela druge, predvsem tu mislim na zmagovalca uvodne etape Marcela Kittla. Moja ekipa je bila tokrat mnogo previdnejša in me je varno pripeljala do šprinta, na razgibani progi pa smo morali kar garati, da smo ulovili ubežnike. Upam, da je to začetek zbiranja etapnih zmag, želim si jih še kar nekaj," je dejal šampion z otoka Man.

Naslednjo priložnost bo imel že v četrtek, ko se bo etapa končala v Montpellierju, kjer je že zmagal leta 2011, ko je dirka zadnjič gostovala v tem mestu.

5. etapa,
Cagnes sur Mer-Marseille, 228 km:
1. M. CAVENDSIH VB 5:31:51 2. E. BOASSON HAGEN NOR 3. P. SAGAN SLK vsi 4. A. GREIPEL NEM 5. R. FERRARI ITA 6. A. KRISTOFF NOR
7. J. J. LOBATO ŠPA 8. R. NAVARDAUSKAS LIT isti 9. C. LEMOINE FRA 10. J. J. ROJAS ŠPA
...
56. K. KOREN SLO
147. J. BRAJKOVIČ SLO čas

Skupni vrstni red po 5. etapi:

1. S. GERRANS AVS 12:47:24
2. D. IMPEY JAR oba
3. M. ALBASINI ŠVI isti čas
4. M. KWIATKOWSKI POL +0:01
5. S. CHAVANEL FRA isti čas
6. E. BOASSON HAGEN NOR 0:03
7. C. FROOME VB oba
8. R. PORTE AVS isti čas
9. N. ROCHE IRS 0:09
10. R. KREUZIGER ČEŠ vsi
11. M. ROGERS AVS isti
12. A. CONTADOR ŠPA čas
...
50. J. BRAJKOVIČ SLO 0:56
82. K. KOREN SLO 6:12
Cavendishu šprint v Marseillu