Mark Cavendish je dobil že 32. etapo na največjih treh dirkah sveta. Foto: EPA
Mark Cavendish je dobil že 32. etapo na največjih treh dirkah sveta. Foto: EPA
Ramunas Navardauskas
Ramunas Navardauskas je zadržal rožnato majico. Foto: EPA

Etapa od Modene do mesta Fano ob Jadranskem morju je bila dolga 209 km, pričakovano pa jo je odločil šprint glavnine. Cavendishu je ekipa Sky Procycling pripravila lepo izhodišče, ki ga je svetovni prvak znal izkoristiti. Po levi strani je sicer poskušal Matthew Goss, toda več od drugega mesta ni mogel doseči.

Zaradi padca v ponedeljek je slabo spal
Svetovni prvak v cestni vožnji je ponovno dokazal, da je v odlični formi. To je že njegova šesta zmaga v sezoni in deveta skupno na Giru, na katerem nastopa šele četrtič v karieri. Tako je zbirko etapnih zmag na treh velikih dirkah povišal na 32. Zmagoslavje v ciljnem sprintu mu je precej olajšala ekipa Liquigasa Ivana Bassa, ki je trideset kilometrov pred ciljem močno dvignila ritem vrtenja pedalov in se otresla glavnine.

"Glede na to, da ponoči nisem mogel zaspati zaradi bolečin po padcu, nisem bil stoodstotno pripravljen. Počutil sem se zelo utrujeno," je povedal Cavendish, ki je bil v ponedeljek vpleten v padec v ciljni ravnini.

Rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi je obdržal Litovec Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda), ki je v cilj prišel z glavnino, pet sekund za najhitrejšim. V tej je bil tudi Gregor Gazvoda, ki je končal na 49. mestu.

V petek kolesarje čaka prva od treh zaporednih nekoliko zahtevnejših etap po večinoma ravninskem uvodu ob Jadranskem morju. Pred seboj imajo 210 kilometrov in štiri vzpone, zadnjega dobrih trideset kilometrov pred ciljem.

5. etapa, Modena-Fano, 209 km:
  1. M. CAVENDISH        VB    4:43:15
2. M. GOSS AVS
3. D. BENATTI ITA vsi
4. R. HUNTER JAR
5. S. MODOLO ITA
6. A. KRISTOFF NOR isti
7. E. FAVILLI ITA
8. M. BELLETTI ITA
9. A. DEMARE FRA čas
10. J.-A. JORGENSEN DAN
...
49. G. GAZVODA SLO +0:05

Skupni vrstni red po 5. etapi:
1. R. NAVARDAUSKAS LIT 14:45:13
2. R. HUNTER JAR +0:05
3. R. HESJEDAL KAN 0:11
4. M. GOSS AVS 0:13
5. M. CAVENDISH VB 0:14
6. G. THOMAS VB 0:16
7. M. BOARO ITA 0:19
8. C. VANDEVELDE ZDA 0:26
9. J. RODRIGUEZ ŠPA 0:30
10. A. KRISTOFF NOR isti čas
...
125. G. GAZVODA SLO 2:38