Andre Greipel je zmagal že petnajstkrat v letošnji sezoni, s tem se je izenačil s Petrom Saganom. Foto: EPA
Andre Greipel je zmagal že petnajstkrat v letošnji sezoni, s tem se je izenačil s Petrom Saganom. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabianu Cancellari je tudi v peti etapi uspelo zadržati rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi. Foto: EPA
Drugo zaporedno slavje Greipla

Drugo mesto je zasedel Avstralec Matthew Goss, tretji je bil Argentinec Juan Jose Haedo, peti pa Mark Cavendish, ki je v sredo grdo padel.

Borut Božič je zasedel 13. mesto, Jani Brajkovič pa je bil 16. Z nekaj zaostanka sta v cilj prikolesarila tudi Kristijan Koren (Liquigas) in Grega Bole (Lampre), ki pa sta zaradi padca dobila čas zmagovalca. Vseh 194 kolesarjev je končalo v istem času.

Greipel se je komaj izognil padcu
"To je bil eden najtežjih, a tudi najlepših šprintov v karieri. Bil sem tik za padcem, a na srečo je bila poleg mene ekipa, Greg Henderson me je povlekel do najboljših. Da se izogneš padcu, moraš imeti mešanico sreče in dobrega dela ekipa. Mi se jim do zdaj uspešno izogibamo," je po koncu etape povedal Nemec, ki je zmagal 15. letos. Toliko zmag je v tej sezoni dosegel le še Peter Sagan.
V rumeni majici ostaja Fabian Cancellara. Z drugo zaporedno zmago je Greipel kot prvi Nemec izenačil ta dosežek Erika Zabla iz leta 1997, ki je osvojil šest zelenih majic na Touru, kar je absolutni rekord.
Če ne bi bilo padcev, ki so v prvem tednu Toura postali nekaj povsem običajnega, etapa ne bi postregla s prav nobenim razburljivejšim dogodkom. Ravninska trasa, ki ni vsebovala niti enega kategoriziranega vzpona, ni mogla postreči z nikakršnim drugačnim razpletom, kot takim, da zmagovalca odloči šprint glavnine.

Pogumna četverica skoraj presenetila
Štirje ubežniki so se odlično držali. Španec Pablo Urtasun-Perez, Belgijec Jan Ghyselink ter Francoza Mathieu Ladagnous in Julien Simon so si nabrali največ pet minut in pol naskoka. 20 km pred ciljem jim je ostala le še minuta, a glavnina ni želela prehitro ujeti ubežnikov, saj bi sledili protinapadi. Skupinski padec približno 2,5 kilometra pred ciljem je upočasnil glavnino. Ubežniki so imeli še v zadnjem kilometru nekaj sekund naskoka, Urtasun Perez je bil ujet šele 150 metrov pred ciljno črto.

Sagan in Farrar padla
V šprintu ni bilo Slovaka Petra Sagana, ki je padel (pri tem se ni težje poškodoval in je pripeljal do cilja), povzročitelja padca Tylerja Farrarja in še nekaterih, ki na koncu niso imeli pravih pomočnikov, da bi jih pripeljali v ospredje.

V petek bodo imeli šprinterji v Metzu še zadnjo priložnost pred začetkom težjih etap. Prva gorska etapa bo na sporedu v soboto.

5. etapa, 
Rouen-Saint-Quentin, 196,5 km:
1. A. GREIPEL NEM 4:41:30
2. M. GOSS AVS
3. J. J. HAEDO ARG vsi
4. S. DUMOULIN FRA
5. M. CAVENDISH VB
6. T. VEELERS NIZ
7. O. FREIRE ŠPA
8. A. PETACCHI ITA
9. S. HINAULT FRA isti
10. Y. GENE FRA
...
13. B. BOŽIČ SLO
16. J. BRAJKOVIČ SLO
18. B. WIGGINS VB
26. C. EVANS AVS čas
151. K. KOREN SLO
189. G. BOLE SLO




Skupni vrstni red po 5. etapi:
1. F. CANCELLARA ŠVI 24:25:32 2. B. WIGGINS VB +0:07 3. S. CHAVANEL FRA isti čas 4. T. VAN GARDEREN ZDA 0:10 5. E. BOASSON HAGEN NOR 0:11 6. D. MENČOV RUS 0:13 7. C. EVANS AVS 0:17 8. V. NIBALI ITA 0:18 9. R. HESJEDAL KAN isti čas 10. A. KLÖDEN NEM 0:19 ... 13. J. BRAJKOVIČ SLO 0:22
90. K. KOREN SLO 6:22
153. G. BOLE SLO 11:59
157. B. BOŽIČ SLO 12:14
Drugo zaporedno slavje Greipla