Chris Froome je obupan čakal na kolo v zadnjem kilometru 12. etape. Foto: Reuters
Chris Froome je obupan čakal na kolo v zadnjem kilometru 12. etape. Foto: Reuters
Chris Froome
Navijači so spodbujali Britanca pri teku proti Chalet Reynardu. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Nairo Quintana je skušal z napadom na ciljnem vzponu, a si ni privozil nobene prednosti. Kolumbijec je na koncu izgubil 26 sekund in čaka ga težko delo v nadaljevanju Toura. Foto: Reuters
Yates: Na tak način ne bi želel obleči rumene majice
Popoln kaos na Touru - Froome kar tekel proti cilju
Obupani Chris Froome tekel na Mont Ventoux

Česa takšnega še nismo videli na Touru, so enotne ugotovitve strokovnjakov in ljubiteljev kolesarstva. Zaradi nepregledne množice navijačev, ki so se strnili ob cesto in pritisnili proti cilju skrajšane etape, je nastal zamašek, v katerem je Froome doživel trčenje v spremljevalni motor. Enaka usoda je doletela tudi Avstralca Richieja Porta in Nizozemca Baukeja Mollemo.

"Kilometer pred ciljem se je motor pred nami nenadoma ustavil. Tako kot Porte in Mollema sem se zaletel v motor. Od zadaj je pripeljal drugi motor, ki je zapeljal čez kolo, in seveda nisem mogel nadaljevati. Takoj sem pomislil, da je naš moštveni avtomobil vsaj pet minut zadaj na tej ozki cesti. V tistem trenutku sem se odločil, da bom kar tekel proti cilju. Zelo sem zadovoljen z odločitvijo komisarjev dirke. To je bila poštena odločitev in zahvaljujem se jim," je bil po pravi drami zadovoljen dvakratni zmagovalec Toura, ki je tako pred petkovim kronometrom (37,5 km) v odličnem položaju.
Odločitev v duhu fair playa
Menedžer ekipe Sky Dave Brailsford je bil najprej zelo razburjen: "Froome bo naslednje leto tekel na maratonu v Parizu. Dobro bo spal danes ponoči in jutri bo znova napadal na kronometru."

"Mislim, da so bili Froome, Porte in Mollema najmočnejši v karavani na današnji etapi. Privozili so si lepo prednost in mislim, da je pravilno, da so pri končnih izidih upoštevali njihovo prednost kilometer pred koncem. Odločitev je zelo smiselna in v duhu fair playa. Vse stvari na tako veliki dirki niso predvidljive," je dodal menedžer najmočnejše ekipe na Touru.

Porte: Vsekakor ni kriv motorist
"Gledalci so bili vsepovsod na cesti. Motor sploh ni imel prostora, da bi zapeljal mimo njih. Moral se je ustaviti in nato sem se zaletel vanj. Poletel sem prek motorja in pristal na tleh. Vse skupaj je bila velika zmeda. Froome se je zaletel vame. Organizatorji morajo na ciljnih vzponih nekaj spremeniti, saj tako ne bo šlo več naprej. Danes res ni bilo pošteno, privozili smo si že 23 sekund naskoka pred naslednjo skupino favoritov, v naslednjem trenutku pa smo ostali brez koles in vsi so nas prehiteli. Vsekakor ni kriv motorist, ampak preveč gledalcev na enem mestu. Potiskali so na nas na strmih odsekih, kar nam je le presekalo ritem. Poplnoma nora etapa," je bil na cilju razburjen Porte, ki je v skupnem seštevku na enajstem mestu. Zaostaja dve minuti in 22 sekund.

Novinar TV Slovenija Miha Mišič je med prenosom razkril recept za riževe ploščice. Po receptu osebja iz Skya:
- 500 g riža
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 2-3 žlice kokosove maščobe
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
- 1-2 žlički cimeta
- 850 ml vode


Yates: Ne bi bilo prav, če bi do vodstva prišel na tak način

Adam Yates je po prvotnih izidih celo prevzel skupno vodstvo, a ima po odločitvi organizatorjev 47 sekund zaostanka za Froomom.

"Ne bi bilo prav, če bi do vodstva prišel na tak način. Kar v redu je, da so se tako odločili. Na Froomovem mestu bi zahteval enako, če bi se to zgodilo. V zadnjem kilometru je bilo kar divje, a navijači so pač del našega športa," je razlagal Yates.

Rodriguez: Mislim, da organizatorji nimajo več vsega pod nadzorom
"Veter na zadnjem vzponu je bil vsekakor moteč. Vse se je zapletlo zaradi preveč gledalcev. Res ne vem, kaj se dogaja na letošnji dirki. Mislim, da organizatorji nimajo več vsega pod nadzorom. Zelo sem razočaran zaradi vsega skupaj. Nekateri ljudje so popolnoma brez občutka, v zadnjih dveh kilometrih so bili vsepovsod na cesti," je bil jezen Joaquim Rodriguez.

Yates: Na tak način ne bi želel obleči rumene majice
Popoln kaos na Touru - Froome kar tekel proti cilju
Obupani Chris Froome tekel na Mont Ventoux