Marcel Kittel ima po peti etapni zmagi že 133 točk naskoka pred Michaelom Matthewsom. Če bo prišel do Pariza, mu zelene majice ne bo mogoče več odvzeti. Foto: Reuters
Marcel Kittel ima po peti etapni zmagi že 133 točk naskoka pred Michaelom Matthewsom. Če bo prišel do Pariza, mu zelene majice ne bo mogoče več odvzeti. Foto: Reuters
Dario Cataldo
Dario Cataldo, ki je bil pomočnik Fabia Aruja, je po padcu končal Tour. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je varčeval z močmi za četrtkovo etapo, ko bo na sporedu kar šest vzponov. Najtežji bo Port de Bales 30 km pred ciljem. Legendarni prelaz Peyresourde je na sporedu le pet km pred ciljem. Foto: Reuters
Froome: Ni mi treba napadati
Kittel ima v šprintu vedno pravo rešitev
Zadnji kilometer 11. etape

Drugo mesto v 11. etapi je osvojil Nizozemec Dylan Groenewegen, tretje pa Norvežan Edvald Boasson Hagen. Kittel, ki se je že daleč od ciljne črte veselil uspeha visoko dvignjeno roko, je na Dirki po Franciji dosegel že 14. etapno zmago. V točkovanju za zeleno majico ima že 335 točk, Michael Matthews, ki je tokrat zasedel četrto mesto, pa 202.
"Neverjetno je. Ko si enkrat na najvišji ravni, je vse kot tetris. Nikoli ne naredim napake. Spet sem skakal s kolesa na kolo. Zelo sem vesel. Zelo sem ponosen, da so zame delali takšni šampioni. Vse se je združilo, imam noge, imam glavo na mestu. Vse je popolno. Ni še konec, toda do zdaj sem izkoristil priložnosti, ki sem jih imel," je poudaril Kittel, ki je znova ponovil taktiko s prejšnjih etap, ko je napadel iz ozadja.

Pogumni Bodnar ujet 500 metrov pred ciljem
Etapo je zaznamoval beg trojice oziroma Poljaka Macieja Bodnarja, ki je sam ostal spredaj 23 kilometrov pred ciljem. Član ekipe Bora-Hansgrohe je izkoriščal svojo moč iz vožnje na čas, a za uspeh v primerjavi z ekipami, ki so imele ambicije za sprint glavnine, je bil na koncu za malenkost prepočasen. Bodnar se je po celodnevnem begu moral vdati v zadnjih 500 metrih etape.
Hud udarec za Astano - Cataldo po padcu končal Tour
Padci na letošnji Dirki po Franciji se nadaljujejo. Kolesarja Astane Dario Cataldo in Jakub Fuglsang sta se znašla na tleh. Italijan je s poškodbo zapestja že končal dirko, kar je hud udarec za Fabia Aruja. Danec Fuglsang je v velikih bolečinah prišel do cilja. Že tretjič na letošnjem Touru je bil na tleh Alberto Contador, ki res nima sreče. Španec jo je odnesel s posneto kožo.
Vsi Slovenci na cilju z glavnino
Najboljši Slovenec je bil Jani Brajkovič (Bahrain-Merida) na 63. mestu. Njegov moštveni kolega Borut Božič je bil 117. Grega Bole, tretji kolesar bahrajnske zasedbe, je bil 133., Primož Roglič, član ekipe LottoNl-Jumbo, pa 134. Vsi so prišli v cilj v času zmagovalca.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi zmagovalcem posameznih etap!

Zmagovalec 11. etape je bacek 111 (465 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci ravninskih etap, medtem ko bodo zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov prejeli knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Skupni zmagovalec bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.


Miren dan za favorite pred Pireneji
Za Parizom in Bordeauxem je Pau tretje mesto, kjer se je karavana Dirke po Franciji ustavila največkrat do zdaj. Etapa se bo začela v Eymetu, prekolesarili so 203,5 km. Na povsem ravninski etapi so kandidati za najvišja mesta v skupni razvrstitvi lahko varčevali moči za dve pirenejski etapi, ki sledita v četrtek in petek.
Froome: Ni mi treba napadati, saj vodim
"Danes je bilo v glavnini malce bolj nervozno kot na torkovi etapi. Ves čas sem skušal ostati blizu čelu glavnine, saj bi lahko sledil kak padec. V četrtek je cilj na vrhu vzpona. Nadzorovali bomo potek etape in ne bomo dovolili, da bi se nekateri kolesarji, ki že precej zaostajajo v skupnem seštevku, s kakšnim pobegom znova vrnejo v boj za skupno zmago. Ni mi treba napadati, saj vodim," je pojasnil Chris Froome, ki ima 18 sekund prednosti pred Fabiom Arujem in 51 pred Romainom Bardetom.

Na polovici etape se je karavana peljala mimo tako imenovane "Kapele kolesarjev" v Labastide-d'Armagnacu. V cerkvi je polno kolesarskih spominkov, kot so dresi in kolesa. Jacques Anquetil, Tom Simpson, Bernard Hinault in Eddy Merckx so med drugimi darovali osebne predmete v to kolesarsko zbirko. Tour se je nazadnje mimo peljal leta 2000, leta 1989 pa se je v Labastide-d'Armagnacu začela etapa, ki se je nato končala v Pauju.

11. etapa, Eymet-Pau, 203,5 km:                   
  1. M. KITTEL        NEM      4:34:27 
  2. D. GROENEWEGEN   NIZ              
  3. E. BOASSON HAGEN NOR          vsi 
  4. M. MATTHEWS      AVS              
  5. D. McLAY         VB               
  6. D. CIMOLAI       ITA              
  7. A. GREIPEL       NEM              
  8. N. BOUHANNI      FRA              
  9. B. SWIFT          VB         isti 
 10. D. WYSS          ŠVI              
 ...                                   
 63. J. BRAJKOVIČ     SLO              
117. B. BOŽIČ         SLO              
133. G. BOLE          SLO              
134. P. ROGLIČ        SLO          čas

Skupni vrstni red po 11. etapi:        
  1. C. FROOME        VB      47:01:55 
  2. F. ARU           ITA        +0:18 
  3. R. BARDET        FRA         0:51 
  4. R. URAN          KOL         0:55 
  5. J. FUGLSANG      DAN         1:37 
  6. D. MARTIN        IRS         1:44 
  7. S. YATES         VB          2:02 
  8. N. QUINTANA      KOL         2:13 
  9. M. LANDA         ŠPA         3:06 
 10. G. BENNETT       NZL         3:53 
 11. L. MEINTJES      JAR         5:00 
 12. A. CONTADOR      ŠPA         5:15 
 ...                                   
 36. P. ROGLIČ        SLO        34:00 
 45. J. BRAJKOVIČ     SLO        39:28 
142. G. BOLE          SLO      1:24:38 
169. B. BOŽIČ         SLO      1:36:32 

Razvrstitev po točkah (zelena majica): 
  1. M. KITTEL        NEM     335 točk 
  2. M. MATTHEWS      AVS     202      
  3. A. GREIPEL       NEM     171      
                                       
Gorski cilji (pikčasta majica):        
  1. W. BARGUIL       FRA      60 točk 
  2. P. ROGLIČ        SLO      30      
  3. A. VUILLERMOZ    FRA      27      
                                       
Mladi kolesarji (bela majica):         
  1. S. YATES         VB      47:03:57 
  2. L. MEINTJES      JAR        +2:58 
  3. P. R. LATOUR     FRA         3:28 
Froome: Ni mi treba napadati
Kittel ima v šprintu vedno pravo rešitev
Zadnji kilometer 11. etape