Geraint Thomas je po polovici Toura na petem mestu. Za moštvenim kolegom Froomom zaostaja štiri minute in tri sekunde. Foto: EPA
Geraint Thomas je po polovici Toura na petem mestu. Za moštvenim kolegom Froomom zaostaja štiri minute in tri sekunde. Foto: EPA

43-letni Armstrong, ki so mu zaradi jemanja nedovoljenih poživil odvzeli vseh sedem zmag na Touru (1999-2005), bo skupaj z nekdanjim angleškim nogometašem Geoffom Thomasom v četrtek prekolesaril 13. (Muret-Rodez) in v petek še 14. etapo (Rodez-Mende).

Armstrong in Thomas bosta po trasi kolesarila dan pred karavano letošnjega Toura. Zbrati želita dober milijon evrov za zdravljenje levkemije. Tako Američan in Anglež sta sicer premagala raka.

Tudi Froome in Cookson kritična
"Ne vrača se na Tour, saj ni bil na štartu dirke. Večkrat sem poudaril, da podpiram Geoffa Thomasa. Upam, da bo zbral veliko denarja. O Armstrongu ne bi govoril, to ni noben dogodek zame," je poudaril vodilni Chris Froome, ki se je danes znova naposlušal številnih kritik, da jemlje nedovoljena poživila. V torek je na prvi etapi v Pirenejih potolkel tekmece z izjemno vožnjo na ciljnem vzponu do Pierre St. Martina.

Trener ekipe FDJ Frederic Grappe je predlagal, da bi poleg biološkega potnega lista uvedli še profil kolesarja po vloženi moči (število vatov) na vzponih.

Froomov moštveni kolega Geraint Thomas, ki v ekipi SKy velja za kolesarja brez dlake na jezike, je bil pričakovano še bolj oster: "Sploh me ne zanima, kaj počne Armstrong na Touru. Naredil je že dovolj škode kolesarstvu. Zdaj mi plačujemo davek in vsak dan poslušamo, da jemljemo vsa mogoča poživila. Naša ekipa se bo popolnoma posvetila Touru, Lance pa naj dela kar hoče."

Predsednik UCI-ja Brian Cookson prav tako ni navdušen nad prihodom Američana na Tour: "Mislim, da bi lahko imel malce več spoštovanja do Toura. Vsekakor je še veliko drugih možnosti, da bi kolesaril v dobrodelne namene."