Andre Greipel je na ciljni črti za las ugnal Petra Sagana. Foto: EPA
Andre Greipel je na ciljni črti za las ugnal Petra Sagana. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara ni bil najbolj zadovoljen s tretjim mestom v kronometru, tokrat pa je bil seveda izjemno vesel tretjega mesta in rumene majice. Foto: EPA
Uvodni šprint Greiplu, Cancellara v rumenem
V vetru od favoritov največ pridobila Contador in Froome

Dež in še posebej veter sta poskrbela za selekcijo. Lanski zmagovalec Vincenzo Nibali, francoski adut Thibaut Pinot in Kolumbijec Nairo Quintana so izgubili kar minuto in 28 sekund. S tem sta največ pridobila Alberto Contador in Chris Froome, ki sta prišla na cilj v vodilni skupini.
"Imel sem smolo. Pred mano je padel eden izmed tekmovalcev, nato pa smo zamudili in izgubili stik. Čeprav smo poskušali, je bilo ob takem vetru težko zakrpati vrzel. A to je kolesarstvo, bolje je, da se je to zgodilo na začetku dirke kot pri koncu. Dirka je še dolga, še imamo čas, da zamujeno nadoknadimo. Ne bomo se predali, slab dan je treba sprejeti, a ga tudi hitro pozabiti, zdaj se nima smisla obremenjevati," je dejal Nibali.

Zaostal je tudi edini slovenski predstavnik Kristijan Koren, a ne po svoji krivdi, saj ga je vodstvo ekipe Cannondale poklicalo v zasledovalno skupino, da pomaga svojim ekipnim kolegom.

Začetniška napaka Cavendisha
Mark Cavendish
je prehitro začel šprintati v dolgi ciljni ravnini. Britanec je na koncu končal na četrtem mestu. Greipel je v šprintu za las prehitel Sagana, tretje mesto pa je zasedel Cancellara, ki je po zaslugi bonifikacijskih sekund prevzel skupno vodstvo. Pred Tonyjem Martinom ima tri sekunde prednosti.

Cancellara že 29-krat v rumenem
"Začeli smo v sončnem vremenu, v Rotterdamu pa se je vse spremenilo. Bil sem na pravem mestu. Tudi v šprintu je šlo zelo dobro in oblekel sem rumeno majico. Res izjemno, da mi je to uspelo, prvič sem jo oblekel pred enajstimi leti," je bil vesel Cancellara, ki je že 29-krat oblekel najbolj prestižno majico.
"Moja ekipa je res naredila sijajno delo, na taki etapi bi bilo nemogoče zmagati brez pomoči. Z narekovanjem ritma smo se otresli nekaterih nevarnih šprinterjev. V glavnini je bilo veliko nervoze, dež in veter sta nas precej motila. Celotna ekipa je delala zame, uspeli so me obdržati v ospredju in v zadnjem kilometru sem imel še veliko moči," je pojasnil Greipel.

Še večji užitek za gledalce pred TV-zasloni
Prvič v zgodovini Toura imajo vsi tekmovalci na kolesih prenosljive navigacijske naprave, s katerimi lahko gledalci v živo spremljajo kolesarjevo največjo in povprečno hitrost, čas na kilometer, hitrost na vzponih in hitrosti šprinterjev v končnih obračunih. "Tehnologija omogoča kolesarskim navdušencem vpogled v podatke, ki do zdaj niso bili dosegljivi. Do zdaj je bilo težko razumeti, kaj se dogaja na dirki, razen kar so lahko videli v televizijskih prenosih. Zdaj lahko sledijo kolesarjem, dobijo točne podatke, kdo je v begu, vidijo hitrost in še kaj," je povedal Jeremy Ord, izvršni direktor skupine Dimension Data, ki skrbi za tehnološke podatke.

Imate vprašanje? Postavite ga!
Med dirko lahko komentatorjema Tomažu Kovšci in Martinu Hvastiji vprašanja pošiljate na naslov tour2015@rtvslo.si.


Kolesarski portal cyclingnews.com še piše, da sta dogovor dosegla tudi prireditelj dirke, organizacija ASO, in proizvajalec kamer GoPro, ki bo skrbel za posnetke z dirke in ekipnih vozil. Na kolesa bo omenjeni proizvajalec namestil 12 kamer, s katerimi bodo dirko še bolj približali gledalcem.

2. etapa, Utrecht-Zelande, 166 km:          
  1. A. GREIPEL         NEM    3:29:03 
  2. P. SAGAN           SLK            
  3. F. CANCELLARA      ŠVI        vsi 
  4. M. CAVENDISH        VB            
  5. D. OSS             ITA            
  6. G. VAN AVERMAET    BEL       isti 
  7. C. FROOME           VB            
  8. T. DUMOULIN        NIZ            
  9. T. MARTIN          NEM            
 10. W. BARGUIL         FRA        čas 
 ...
 13. A. CONTADOR        ŠPA       0:04
 49. V. NIBALI          ITA       1:28
 56. N. QUINTANA        KOL       isti
 63. K. KOREN           SLO        čas

Skupni vrstni red po 2. etapi:                          
  1. F. CANCELLARA      ŠVI    3:44:01
  2. T. MARTIN          NEM      +0:03
  3. T. DUMOULIN        NIZ       0:06
  4. P. SAGAN           SLK       0:33
  5. G. THOMAS           VB       0:35
  6. D. OSS             ITA       0:42
  7. R. URAN            KOL       0:42
  8. T. VAN GARDEREN    ZDA       0:44
  9. G. VAN AVERMAET    BEL       0:48
 10. C. FROOME           VB       0:48
 ...                                  
 14. A. CONTADOR        ŠPA       1:00
 33. V. NIBALI          ITA       2:09
 44. N. QUINTANA        KOL       2:27
 54. K. KOREN           SLO       2:41 
Uvodni šprint Greiplu, Cancellara v rumenem
V vetru od favoritov največ pridobila Contador in Froome