Rafal Majka se je iz pomočnika prelevil v enega glavnih junakov letošnjega Toura. Foto: Reuters
Rafal Majka se je iz pomočnika prelevil v enega glavnih junakov letošnjega Toura. Foto: Reuters
Majka dobil 17. etapo Toura
Nibalija spodbujata ponosna starša
Plače v svetu kolesarstva
Vpogled v kolesarsko vrečko
Raymond Poulidor – legenda Toura, ki nikoli ni nosila rumene majice

Med Saint Gaudensom in Saint Laryjem je kolesarje čakalo le 124,5 km, a zato je bil cilj znova na vrhu vzpona. Poljak, ki je dobil sobotno etapo na Risoulu v Alpah, je imel znova največ moči na ciljnem vzponu.
Z zaostankom 29 sekund je na drugem mestu končal Italijan Giovanni Visconti, tretji pa je bil njegov rojak Vincenzo Nibali, ki je še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem. Pred Alejandrom Valverdejem ima zdaj že pet minut in 26 sekund prednosti. Španec je imel tri kilometre pred ciljem krizo, tako da je bilo v nevarnosti njegovo drugo mesto, a se je pobral in se vrnil v skupino favoritov.
Težko mu bo odvzeti pikčasto majico
Majka je bil predviden za pomočnika Alberta Contadorja, ki pa je odstopil že pred desetimi dnevi. Poljak je imel po njegovem odstopu prosto pot, v velikem slogu je dobil dve etapi in si s 50 točkami na zaključnem vzponu zagotovil tudi pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja. Nibali zaostaja že za 31 točk, Joaquim Rodriguez pa še za šest več.
Na 17. etapi so morali kolesarji najprej opraviti s tremi vzponi prve kategorije. Prvi je bil na vrsti Col du Portillon (1.292 m), sledil je znameniti prelaz Peyresourde (1.569 m), nato pa še Col de Val Louron Azet. Ciljni vzpon do Saint Laryja Soulana je bil dolg 12 km, pri čemer so premagali skoraj 800 metrov vzpona.
Majka švignil mimo Viscontija
Pred zadnjim vzponom je najprej poskusil napasti Romain Bardet, za njim so se na začetku vzpenjanja podali rojaka Amael Moinard in Pierre Rolland, Visconti ter Irec Stephen Roche. Kmalu je v ospredju sam ostal Visconti, toda iz ozadja ga je Majka dohitel (pred tem se je Poljak otresel izčrpanega Rodrigueza), dva kilometra pred ciljem pa ga tudi pustil za sabo.

Že v soboto obljubil novo etapno zmago
"Zmago smo načrtovali. Ekipa je v fantastični formi, tudi sam se počutim močan. Taktično smo bili brez napake, vse je potekalo, kot smo si zamislili," je pojasnil Majka, ki se je v soboto veselil prve zmage v karieri in obljubil, da to ne bo zadnja zmaga na letošnjem Touru. V ekipo Saxo Tinkoff za Tour je prišel v zadnjem trenutku, ko je zamenjal Romana Kreuzigerja. Čeh je imel težave z biološkim potnim listom.

Nibali še bližje končni zmagi
Nibali je nadzoroval položaj, posebno aktiven ni bil, na koncu pa se vendarle otresel zasledovalcev. "Ni bilo nobene panike. Menim, da sem nalogo opravil rutinsko, imam dovolj izkušenj za to. Mislim, da sem danes opravil dodatno delo, še povečal prednost, zdaj že lahko trdim, da sem blizu končni zmagi. A moram ostati previden," je bil dobre volje Nibali.

Odstop Špilaka zaradi želodčnih težav

Letošnje "velike pentlje" ne bo končal eden izmed dveh Slovencev na najbolj prestižni kolesarski dirki v sezoni. Simon Špilak (Katjuša) je moral odstopiti zaradi prehudih želodčnih težav.

Contadorja ne bo niti na Vuelti
Španec Alberto Contador, ki je zaradi padca in poškodbe predčasno končal letošnji Tour, je prek Twitterja sporočil, da ne bo nastopil na letošnji dirki po Španiji. "Slab dan je danes. Celjenje rane se je zapletlo ... Nasvidenje, Vuelta," je zapisal 31-letni zvezdnik in se obenem zahvalil zdravnikom v Madridu.

V četrtek bo na sporedu še zadnja etapa v Pirenejih. Kolesarje čaka znemaniti vzpon na prelaz Tourmalet (2.115 m), ciljni vzpon pa bo do Hautacama. Ciljni vzpon je dolg 13,6 km, povprečen naklon pa je 7,8 odstoten.

17. etapa, Saint Gaudens- Saint 
Lary Soulan/Pla d'Adet, 124,5 km:    
  1. R. MAJKA           POL    3:35:23 
  2. G. VISCONTI        ITA      +0:29 
  3. V. NIBALI          ITA       0:46 
  4. J. C. PERAUD       FRA   isti čas 
  5. A. DE MARCHI       ITA       0:49 
  6. P. ROLLAND         FRA       0:52 
  7. F. SCHLECK         LUKS      1:12 
  8. B. MOLLEMA         NIZ   isti čas 
  9. N. ROCHE           IRS       1:25 
 10. A. VALVERDE        ŠPA       1:35 
 11. T. PINOT           FRA       1:40 
 12. R. BARDET          FRA       isti 
 13. T. VAN GARDEREN    ZDA        čas 
...                                    
131. K. KOREN           SLO      26:16 


Skupni vrstni red po 17. etapi:        
  1. V. NIBALI          ITA   76:41:28 
  2. A. VALVERDE        ŠPA      +5:26 
  3. T. PINOT           FRA       6:00 
  4. J. C. PERAUD       FRA       6:08 
  5. R. BARDET          FRA       7:34 
  6. T. VAN GARDEREN    ZDA      10:19 
  7. B. MOLLEMA         NIZ      11:59 
  8. L. TEN DAM         NIZ      12:16 
  9. L. KÖNIG           ČEŠ      12:40 
 10. P. ROLLAND         FRA      13:15 
...                                    
123. K. KOREN           SLO    3:44:07 
Majka dobil 17. etapo Toura
Nibalija spodbujata ponosna starša
Plače v svetu kolesarstva
Vpogled v kolesarsko vrečko
Raymond Poulidor – legenda Toura, ki nikoli ni nosila rumene majice