Chris Froome je danes v Düsseldorfu treniral kronometer z moštvenimi kolegi. Foto: Reuters
Chris Froome je danes v Düsseldorfu treniral kronometer z moštvenimi kolegi. Foto: Reuters
Richie Porte
Richie Porte je na kriteriju Dauphine gladko opravil s Froomom. V letih 2013 in 2015 mu je pomagal do dveh zmag na Touru, v naslednjih treh tednih pa bosta velika tekmeca. Foto: Reuters
Romain Bardet
Romain Bardet je z lanskim drugim mestom še povečal apetite Francozov. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Nairo Quintana je na Giru zasedel drugo mesto, računa pa, da bo stopnjeval formo na francoskih cestah. Foto: Reuters
Tony Martin
Svetovni prvak v kronometru Tony Martin vse stavi na sobotni uvod v Düsseldorfu. Na domačih cestah želi obleči rumeno majico. Foto: Reuters
Porte kandidat za visoka mesta v Parizu
Froome: Raven mojih tekmecev se je zvišala

32-letni Avstralec je zadnji dan kriterija Dauphine izgubil rumeno majico. Danec Jakob Fuglsang je imel največ moči na zaključnem vzponu na Plateau de Solaison. Za končni uspeh je Portu zmanjkalo deset sekund.

V soboto bo eden izmed glavnih favoritov za zmago na sobotnem kronometru v Düsseldorfu (14 km). Avstralec je omenil tudi Frooma in Tonyja Martina.



"To je največja dirka, na njej si res želim nastopiti odlično. Povsem sem sproščen. Bolj ne bi mogel biti. Trdo sem garal. Pripravljen sem napadati od 1. julija dalje. Seveda zelo dobro poznam Sky. Veliko se je spremenilo od mojega odhoda. Sky ni več tako močan kot v preteklih letih, ko je prevladoval od začetka do konca dirke. Nisem prepričan, kakšno taktiko bodo izbrali, športni direktor Nicolas Portal je pravi mojster za načrtovanje tritedenske dirke," je poudaril Porte.

Bardet pozna vse pasti boja za visoko skupno razvrstitev
Francozi že vse od leta 1985 čakajo na naslednika legendarnega Bernarda Hinaulta. Glavni adut bo seveda Romain Bardet. Kapetan ekipe AG2R La Mondiale je lani končal na drugem mestu, za Froomom je zaostal štiri minute in pet sekund.

"Mislim, da sem v zadnjem letu še napredoval. Zelo resno sem se pripravil na te tri tedne. Želim iztisniti maksimum in ne bom si naložil pretežkega bremena, da moram zmagati Tour. Zavedam se, da so pričakovanja zares velika. To je moj peti Tour in poznam vse pasti boja za visoko skupno razvrstitev. Drugo mesto lani je bilo plod dolgoletnega dela," je razlagal Bardet, ki je poleg Frooma in Porta omenil še nekatere druge favorite. Nairo Quintana, Alberto Contador, Jakob Fuglsang in Fabio Aru so po njegovem mnenju kandidati za zmagovalni oder v Parizu.

Quintana: Trasa je nenavadna
Izmed najboljših kolesarjev sta le Thibaut Pinot (FDJ) in Quintana (Movistar) vozila tudi na Giru. Mikel Landa (Sky), Geraint Thomas (Sky) in Bauke Mollema (Trek-Segafredo) so prav tako vozili italijanski krog, vendar bodo tokrat v vlogi pomočnikov.

Kolumbijec je zadnji dan v Milanu izgubil rožnato majico, ko ga je premagal Tom Dumoulin. "Trasa je letos nenavadna. Zelo malo je ciljev na vrhu klanca in obeta se napet obračun vse do cilja v Parizu. Letos sem se odločil za drugačno pripravo. Seveda je Tour največja dirka v sezoni, vendar Giro mi je služil za dobro pripravo. V preteklih sezonah mi ni šlo vse po načrtih, zato smo morali nekaj spremeniti. Lani sem na Dirki po Španiji ujel pravo formo, potem ko mi ni na Touru nič šlo. Upam, da bom tudi letos na drugi tritedenski dirki sezone boljši kot na prvi," je razmišljal Quintana, ki je lani zasedel tretje mesto na cilju v Parizu.

49 debitantov in 17. nastop veterana Chavanela
Na štartu bo 198 kolesarjev iz 32 držav. Francija ima 39 predstavnikov, Italija 18, Nemčija in Belgija po 16. Slovenija ima štiri kolesarje (Grega Bole, Borut Božič in Jani Brajkovič v dresu Bahrain Meride ter Primož Roglič za LottoNl-Jumbo) in si deli enajsto mesto z Novo Zelandijo, Južno Afriko, Kazahstanom in Poljsko.

V soboto bo 49 kolesarjev debitiralo na največji dirki sveta, med njimi bo tudi Roglič, ki je eden izmed favoritov v kronometru. 37-letni Sylvain Chavanel bo zbral že 17. nastop, do zdaj je odstopil le dvakrat.
Prenos vseh 21 etap bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. V soboto bo prenos kronometra v Düsseldorfu od 16.30 naprej.

Porte kandidat za visoka mesta v Parizu
Froome: Raven mojih tekmecev se je zvišala