Fernando Gaviria je lani zmagal na štirih etapah Dirke po Italiji, na Dirki po Franciji pa letos nastopa prvič. Foto: Reuters
Fernando Gaviria je lani zmagal na štirih etapah Dirke po Italiji, na Dirki po Franciji pa letos nastopa prvič. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je 5 kilometrov pred ciljem, ko je vozil ob robu ceste, zapeljal na travo in padel, toda hitro se je pobral ter z odrgnjeno majico na hrbtu in desnem ramenu nadaljeval dirko. Foto: Reuters
Fernando Gaviria
Presrečni Gaviria je oblekel rumeno majico. Foto: Reuters
Primož Roglič
Primož Roglič že več mesecev zatrjuje, da v Franciji ne bo dirkal na skupno uvrstitev. A po že treh letošnjih zmagah na večetapnih dirkah ga kolesarska javnost vidi celo med najboljšo peterico na Touru. Foto: EPA

Britanec je padel, ko je vozil ob robu ceste in zapeljal na travo, toda hitro se je pobral in z odrgnjeno majico na hrbtu ter desnem ramenu nadaljeval dirko. Do 29. julija in Elizejskih poljan bo poskušal petič v karieri in četrtič po vrsti osvojiti rumeno majico.
23-letni Gaviria, član ekipe Quick-Step Floors, je lani zmagal na štirih etapah Dirke po Italiji, na Touru pa tokrat nastopa prvič. Drugo mesto je na etapi v pokrajini Vendee na zahodu Francije zasedel svetovni prvak, Slovak Peter Sagan, tretje pa Nemec Marcel Kittel.
Zaradi padcev in okvar koles so v ozadju ostali tako nekateri kandidati za etapno zmago kot tudi kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku. 51 sekund so zaostali Froome, njegov rojak Adam Yates in Avstralec Richie Porte, Kolumbijec Nairo Quintana pa si je nabral celo minuto in 15 sekund zaostanka.
Froome hvaležen, da se ni poškodoval
"Vemo, da so prvi dnevi vedno neugodni, žal je to del kolesarstva. Kolesarili smo v prvi tretjini glavnine, kaj več moji moštveni kolegi ne bi mogli narediti, ko je postajalo napeto zaradi približevanja cilju. Hvaležen sem, da se nisem poškodoval," je povedal Froome.

"Tak je naš šport. Vedno se ti lahko zgodi kaj neprijetnega. Ne moremo nič pomagati, ne bomo stokali, na to bomo pozabili in poskušali nadoknaditi zamujeno. Edina tolažba je, da je tudi Froome zaostal," je dejal Quintana, ki mu je 3,5 km pred ciljem počila zračnica, ko je zapeljal na cestni otok, do konca pa skupine ni mogel več ujeti. Če bi se mu nezgoda pripetila znotraj zadnjih treh kilometrov, bi mu pripisali čas zmagovalca.
Slovenca Kristijan Koren in Primož Roglič sta se izgubi sekund izognila, oba sta na cilj prišla v času zmagovalca, Koren kot 30., Roglič pa kot 54.

Matej Mohorič je zmagovalec prve etape Dirke po Avstriji in prvi vodilni na osemdnevni preizkušnji. Na 152,8 kilometra dolgi preizkušnji s štartom in ciljem v Feldkirchu je v majici državnega prvaka, ki jo je osvojil pred dvema tednoma, slavil s petimi sekundami prednosti pred moštvenim kolegom pri Bahrain-Meridi, Italijanom Giovannijem Viscontijem. Še tri sekunde počasnejša je bila skupina, ki jo je skozi cilj popeljal tretjeuvrščeni Nizozemec Floris Gerts.

Gaviria šele drugi Kolumbijec v rumenem
"Naš načrt je bil jasen. Želeli smo zmago, zelo smo zadovoljni, da smo jo dobili. Predvidevali smo, da bodo zadnji kilometri nervozni, držali smo se spredaj, s tem pa se izognili težavam. Rumena majica vodilnega v skupnem seštevku Toura so otroške sanje vsakega kolesarja, da pa jo oblečeš že po svojem prvem nastopu, pa je še nekaj bolj posebnega. Prav vsi v ekipi smo lahko na to zelo, zelo ponosni, majico pa bomo skušali držati čim dlje,"
je bil po 33. zmagi v profesionalni karieri navdušen Gaviria.

Je prvi Kolumbijec, ki je dobil šprintersko etapo na Touru, in drugi predstavnik svoje države, ki je oblekel rumeno majico. Pred 15 leti je to uspelo Hugu Peni.

Letošnja dirka bo dolga 3.351 kilometrov. Kolesarje čaka osem ravninskih etap, pet hribovitih, šest gorskih in en posamični ter en ekipni kronometer.

Noirmoutier en l'Ile-
Fontenay le Comte, 189 km:
  1. F. GAVIRIA      KOL  4:23:32
  2. P. SAGAN        SLK           
  3. M. KITTEL       NEM      vsi
  4. A. KRISTOFF     NOR           
  5. C. LAPORTE      FRA           
  6. D. GROENEWEGEN  NIZ           
  7. M. MATTHEWS     AVS           
  8. J. DEGENKOLB    NEM     isti
  9. J. FUGLSANG     DAN           
 10. R. MAJKA        POL           
 ...                                  

 30. K. KOREN        SLO           
 54. P. ROGLIČ       SLO      čas
 83. R. PORTE        AVS    +0:51
 84. A. YATES         VB     isti 
 91. C. FROOME        VB      čas     
112. N. QUINTANA     KOL     1:15
 
Vrstni red po prvi etapi:             
  1. F. GAVIRIA      KOL  4:23:22
  2. P. SAGAN        SLK    +0:04
  3. M. KITTEL       NEM     0:06
  4. O. NAESEN       BEL     0:09
  5. A. KRISTOFF     NOR     0:10
  6. C. LAPORTE      FRA      vsi
  7. D. GROENEWEGEN  NIZ           
  8. M. MATTHEWS     AVS           
  9. J. DEGENKOLB    NEM     isti
 10. J. FUGLSANG     DAN           
 11. R. MAJKA        POL 
 ...          
 31. K. KOREN        SLO           
 54. P. ROGLIČ       SLO      čas
 83. R. PORTE        AVS    +1:01
 84. A. YATES         VB     isti
 91. C. FROOME        VB      čas
112. N. QUINTANA     KOL     1:25

Mirna etapa se je spremenila v pravi boj
Zmaga za Gavirio, težave za Frooma
Padec Chrisa Frooma v prvi etapi Toura
Zadnji kilometer prve etape Toura 2018
Mirna etapa se je spremenila v pravi boj
Zmaga za Gavirio, težave za Frooma
Padec Chrisa Frooma v prvi etapi Toura
Zadnji kilometer prve etape Toura 2018