Stephen Cummings se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Stephen Cummings se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Nairo Qunitana in Chris Froome
Nairo Qunitana je skušal streti Chrisa Frooma na strmem delu vzpona, a se Britanec ni dal in je v ciljnem šprintu za sekudno prehitel Kolumbijca. Foto: EPA
Peter Sagan
Peter Sagan še vedno ostaja brez etapne zmage na letošnjem Touru. Slovak je bil tokrat v begu, na koncu pa je zasedel peto mesto. Težko mu bo odvzeti zeleno majico, saj ima zdaj že 61 točk naskoka pred Andrejem Greiplom. Foto: EPA
Zmaga Cummingsa, pogumni Koren 14.
Velika zmaga Jalaberta v Mendu leta 1995

Drugo mesto je na 178,5 km dolgi preizkušnji od Rodeza do Mendeja osvojil Francoz Thibaut Pinot, tretje pa njegov rojak Romain Bardet. Oba Francoza sta bila v odličnem položaju, a sta se preveč obotavljala in 34-letni Britanec ju je prehitel in poskrbel za veliko razočaranje francoskih navijačev.
"V zadnjih kilometrih sem se zavedal, da nisem najboljši hribolazec v ubežni skupini. Zaradi tega sem vseskozi čakal na svojo priložnost in jo tudi dočakal. V zadnjem kilometru sem izkoristil 'igrico' Pinota in Bardeta za etapno zmago. Francoza sta se spustila v taktične ukane in pozabila na zasledovalce, kar sem s pridom izkoristil. Ob tem sem v zavojih veliko bolj tvegal od svojih tekmecev, šel sem na glavo in s kronometrskim načinom vožnje dosegel etapno zmago," je bil navdušen Cummings.
Prestrm klanec za Korena in Golasa
Iz velike skupine ubežnikov sta bila vse do zaključnega vzpona v vodstvu Michal Golas in Koren, ki pa sta na strmem klancu popustila. Edini slovenski kolesar na letošnjem Touru je 11 km pred ciljem ujel do tedaj vodilnega Poljaka. Skupaj sta bila v ospredju do 3,5 km pred ciljem, na koncu pa je Koren na 14. mestu zaostal dve minuti in 12 sekund za zmagovalcem.
Quintana prehitel van Garderena
V skupini favoritov je Chris Froome ostal brez pomočnikov, tudi Geraint Thomas je zaostal. Napadel je Nairo Quintana, sledil je Vincenzo Nibali, Froome je malce zaostal, a nato hitro ujel pravi ritem. V ciljni ravnini je celo za sekundo prehitel Kolumbijca. Alberto Contador je izgubil 20 sekund, Tejay van Garderen pa kar 40.

Froome vseskozi sledil Kolumbijcu
"Ekipa je naredila odlično delo, saj me je pripeljala do zadnjega vzpona. V mislih sem imel le to, da moram slediti Qunitani. Zelo je bil močan, zato sem ga vseskozi skušal nadzorovati," je pojasnil Froome.

Contador utrujen, a zelo motiviran
"Počutil sem se precej bolje kot prejšnje dni. Zelo sem motiviran pred naslednjimi etapami. Nekaj časa sem lahko sledil Qunitani, nato pa ne več. Zares je eksplozivno napadel. Ne iščem izgovorov, vsi smo utrujeni. Zmaga na Giru mi je vzela veliko moči, a je bila tudi odlična priprava za Tour," je razložil Contador, ki je v skupnem seštevku na petem mestu.

Izjemno strm zaključni vzpon
Tako kot petkova je bila tudi tokratna etapa razgibana, s po dvema vzponoma druge in četrte kategorije. Zadnji vzpon na Cote de la Croix Neuve je najstrmejši na letošnjem Touru (3 km, 10,1-odstoten naklon). Leta 1995 je na tem vzponu na francoski državni praznik legendarno zmago slavil Laurent Jalabert.

V nedeljo še ena razgibana etapa
V nedeljo bo na sporedu 183 km dolga preizkušnja med krajema Mende in Valence. Kolesarsko karavano v uvodnih dveh tretjinah čaka dokaj razgibana trasa z dvema vzponoma druge kategorije, zadnja tretjina pa je pretežno ravninska.

14. etapa, Rodez-Mende, 178,5 km:
  1. S. CUMMINGS       VB   4:23:43
  2. T. PINOT         FRA     +0:02
  3. R. BARDET        FRA      0:03
  4. R. URAN          KOL      0:20
  5. P. SAGAN         SLK      0:29
  6. C. GAUTIER       FRA      0:32
  7. R. PLAZA         ŠPA       vsi
  8. B. JUNGELS       LUKS     isti
  9. J. CASTROVIEJO   ŠPA       čas
 10. S. YATES          VB      0:33
 ...                                  
 14. K. KOREN         SLO      2:12
 20. C. FROOME         VB      4:15
 21. N. QUINTANA      KOL      4:16
 22. A. VALVERDE      ŠPA      4:19
 23. A. CONTADOR      ŠPA      4:34
 24. V. NIBALI        ITA      4:45
 25. T. VAN GARDEREN  ZD       4:55

Skupni vrstni red po 14. etapi:
  1. C. FROOME         VB  56:02:19 
  2. N. QUINTANA      KOL     +3:10 
  3. T. VAN GARDEREN  ZDA      3:32 
  4. A. VALVERDE      ŠPA      4:02 
  5. A. CONTADOR      ŠPA      4:23 
  6. G. THOMAS         VB      4:54 
  7. R. GESINK        NIZ      6:23 
  8. V. NIBALI        ITA      8:17 
  9. T. GALLOPIN      FRA      8:23 
 10. B. MOLLEMA       NIZ      8:53
 ...                                   
 53. K. KOREN         SLO   1:18:28 

Zmaga Cummingsa, pogumni Koren 14.
Velika zmaga Jalaberta v Mendu leta 1995