Rohan Dennis je po zmagi seveda oblekel tudi rumeno majico. Foto: Reuters
Rohan Dennis je po zmagi seveda oblekel tudi rumeno majico. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je zaostal 43 sekund za Dennisom. Foto: Reuters
Nairo Quintana
25-letni Kolumbijec Nairo Quintana spada v najožji krog favoritov. Predlani je bil drugi. Foto: Reuters
Fabian Cancellara
Ob trasi kronometra v Utrechtu se je po ocenah organizatorjev zbralo kar 700.000 ljudi. Foto: EPA
Za uvod Toura zmaga Dennisa, Koren 89.

Član ekipe BMC je s povprečno hitrostjo 55,446 km/h za tehnično zahtevno progo s 17 zavoji edini potreboval manj kot 15 minut in za pet sekund ugnal trikratnega svetovnega prvaka, Nemca Tonyja Martina. Še sekundo več je zaostal Švicar Fabian Cancellara, štirikratni svetovni prvak in olimpijski zmagovalec v kronometru iz Pekinga 2008.

Od favoritov najboljši Nibali
Lansko zmago na Touru brani Italijan Vincenzo Nibali, ki je tudi letos med glavnimi favoriti. Poleg njega pa v najožji krog sodijo še Alberto Contador, Chris Froome in Nairo Quintana.
Po uvodni etapi razlike med njimi niso velike. V zelo vročem Utrechtu, kjer je bila tudi visoka vlažnost, se je najbolje odrezal Nibali na 22. mestu, sedem sekund več je zaostal Froome na 39., 15 Contador na 46., 18 pa Quintana na 57. mestu.
Od Slovencev med 198 kolesarji dirka le Kristijan Koren, ki je svoj uvodni nastop končal na 89. mestu z minuto in 15 sekundami zaostanka za Dennisom.

Med dirko lahko komentatorjema Tomažu Kovšci in Martinu Hvastiji vprašanja pošiljate na naslov tour2015@rtvslo.si.

Pričakoval čas okrog 16 minut
25-letni Avstralec je štartal 38. po vrsti dve uri in 40 minut pred zadnjim na štartni listi Nibalijem. Ob spodbudi ogromne množice 700.000 gledalcev, kolikor naj bi se jih zbralo v četrtem največjem nizozemskem mestu, je vozil izjemno hitro, saj je imel največjo povprečno hitrost v zgodovini kronometrov na Touru. Izboljšal je dosežek Britanca Chrisa Boardmana s 7-kilometrske vožnje na čas leta 1994 v Lillu (55,152 km/h).

"Nisem pričakoval, da bom tako hiter. Ciljal sem na čas okrog 16 minut. Sem pa treniral pri 35 in 40 stopinjah Celzija, tako da sem bil prilagojen na vročino," je dejal kolesar iz Adelajde, kjer so vajeni podobnih temperatur. 8. februarja letos je postavil rekord v vožnji na eno uro (52,491 km), ki pa zdaj ne velja več.
"Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. V veliko veselje mi je, da sem oblekel prvo rumeno majico. Ko sem videl, da imam boljši čas od Martina in Cancellare, nisem verjel. Srečen sem, ker sem bil boljši od dveh tako izkušenih in odličnih kolesarjev v vožnji na čas," je dodal Dennis.
Astana želela zamenjati Booma, a ni mogla
Na štartu se je pojavil tudi Nizozemec Lars Boom, ki mu je zaradi prenizke ravni kortizola grozila izključitev še pred začetkom. Kolesar Astane sicer ni prekršil dopinških pravil, saj ni nujno, da bi prenizka raven kortizola nakazovala zlorabo dopinga. Prenizke ravni bi lahko bile tudi posledice pretreniranosti, utrujenosti ali kakšnega drugega bolezenskega stanja.
"Pravila Gibanja za čisto kolesarstvo pravi, da mora ekipa kolesarja zamenjati, če je raven kortizola prenizka. To smo želeli storiti, vendar je Mednarodna kolesarska zveza rekla ne. Alessandro Vanotti je prišel zjutraj, da zamenja Booma. Tega nismo mogli storiti po sestanku vodij, ki je bil v petek. Rezultati testa so prišli štiri ure po sestanku," je razložil vodja kazahstanske ekipe Aleksander Vinokurov. Boom je zasedel 23. mesto.

Utrecht, kronometer, 13,8 km:         
  1. R. DENNIS        AVS   14:56
  2. T. MARTIN        NEM   +0:05
  3. F. CANCELLARA    ŠVI    0:06
  4. T. DOMOULIN      NIZ    0:08
  5. J. VAN EMDEN     NIZ    0:15
  6. J. CASTROVIEJO   ŠPA    0:23
  7. M. BRÄNDLE       AVT    0:23
  8. A. MALORI        ITA    0:29
  9. W. KELDERMAN     NIZ    0:30
 10. S. CUMMINGS       VB    0:32
 ...
 22. V. NIBALI        ITA    0:43
 39. C. FROOME         VB    0:50
 46. A. CONTADOR      ŠPA    0:58
 57. N. QUINTANA      KOL    1:01
 89. K. KOREN         SLO    1:15


Vse etape si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na TVS 2 in na MMC-ju. Preizkusite pa se lahko tudi kot direktor moštva v "navidezni dirki".

Za uvod Toura zmaga Dennisa, Koren 89.