Po padcu je bil v hudih bolečinah tudi Fabian Cancellara, a je nosilec rumene majice le nadaljeval dirko. Zlomljeni ima dve vretenci v spodnjem delu hrbta in Toura je zanj konec. Foto: Reuters
Po padcu je bil v hudih bolečinah tudi Fabian Cancellara, a je nosilec rumene majice le nadaljeval dirko. Zlomljeni ima dve vretenci v spodnjem delu hrbta in Toura je zanj konec. Foto: Reuters
Joaquim Rodriguez
Jaquim Rodriguez je bil najmočnejši na strmem vzponu v Ardenih. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je 15. oblekel rumeno majico in je najuspešnejši Britanec. Prehitel je Bradleyja Wigginsa, ki si jo je nadel 14-krat. Foto: Reuters
Rodriguez dobil etapo, Cancellara končal Tour
Froome po vzponu na Mur oblekel rumeno majico
Zaključek 3. etape Toura na Mur de Huy
Hud padec, po katerem je peterica že končala Tour

Na tretji etapi je karavana Toura zapustila Nizozemsko in se preselila v Belgijo, kjer je bil zaključek na cilju klasike Valonska puščica, ki jo je letos dobil Alejandro Valverde. Španec je bil eden glavnih favoritov, a slavil je njegov rojak Rodriguez. Kolesar Katjuše, ki je specialist za strme vzpone, je napadel približno 400 metrov pred ciljem.

Imate vprašanje? Postavite ga!
Med dirko lahko komentatorjema Tomažu Kovšci in Martinu Hvastiji vprašanja pošiljate na naslov tour2015@rtvslo.si.

Na 1,3 kilometra dolgem klancu na Mur de Huy, kjer je povprečen naklon devetodstoten, je najprej na čelu kolesaril Chris Froome. Britancu sta sledila Alberto Contador in Rodriguez. Po napadu Rodrigueza je Contador popustil. Približno 300 metrov pred ciljem je El Purito silovito pospešil. Sledil je le Tony Gallopin, ki je kmalu tudi zaostal, visokemu ritmu pa je ostal kos le Froome. Tretji je v cilj prikolesaril Alexis Vuillermoz.

"To je poseben trenutek. Tu sem že zmagal Valonsko puščico in tako dobro poznam Mur de Huy. Toda danes je bilo drugače. Vedel sem, da imam lepo priložnost, saj sem se dobro počutil in noge so bile prave," je po zmagi povedal 36-letni Katalonec, ki je pred tremi leti na tem vzponu dobil ardensko klasiko.

Froome 36 sekund pred Contadorjem
Froome je znova pridobil proti glavnim konkurentom za skupno zmago. Lanski zmagovalec Vincenzo Nibali, ki je ogromno izgubil že v drugi etapi, kjer je razplet krojil močan veter, je zaostal 11 sekund, še sedem več pa Contador. Britanec si je tako zaradi bonifikacij že v tretji etapi nadel rumeno majico, ki jo je oblekel 15., kar je največ med vsemi Britanci.

V skupni razvrstitvi ima sekundo prednosti pred Tonyjem Martinom. 13 sekund zaostaja Tejay Van Garderen. Contador je s 36 sekundami zaostanka osmi, Nibali zaostaja minuto in 38 sekund ter je trenutno 13., 17. je Nairo Quintana, ki zaostaja minuto in 56 sekund, Rodriguez pa je z natanko dvema minutama zaostanka 18. Kristjan Koren je bil na etapi 71., v skupnem seštevku pa je zdaj 42.

Po hudem padcu štirje odstopili
"Ko sem se zjutraj zbudil, si nisem mislil, da bom oblekel rumeno majico. To je res presenečenje. Vedel sem, da se bodo na vzponu naredile razlike, a ne take, da bi lahko prišel do majice. Velika zahvala mojim moštvenim kolegom. Odlično so opravili delo in me ves čas držali v dobrem položaju in na čelu glavnine. Etapa je bila znova težava in z veliko nesrečami. Zelo razgibana in nevarna, ni se bistveno razlikovala od letošnje Valonske puščice. Ne bi mogel biti bolj vesel, ko grem na etapo s kockami v rumenem," je dejal 30-letni Froome.

Cancellara ima dve zlomljeni vretenci
Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je prišlo do hudega padca pri veliki hitrosti na spustu. Udeležen je bil tudi nosilec rumene majice Fabian Cancellara, ki je po padcu pokazal, da se mu vrti v glavi, vendar je izkušeni Švicar lahko nadaljeval.
Rentgenski posnetki so razkrili, da ima Cancellara zlomljeni dve vretenci v spodnjem delu hrbta. Gre za enako poškodbo, kot jo je Švicar utrpel spomladi na klasiki E3 Harelbeke.

"Ravno sem zapustil bolnišnico z velikim razočaranjem. Toura je konec zaradi zlomljenih kosti v hrbtu," je sporočil 34-letnik.
Hudo jo je skupil Tom Dumoulin, ki je bil po dveh etapah v skupnem seštevku tretji, le šest sekund pa je zaostajal za Cancellaro. Nizozemec je dirko končal z izpahnjeno ramo. Tour se je končal tudi za Dmitrija Kozončuika, Daryla Impeyja, Simona Gerransa in Williama Bonneta, ki je prvi padel in za sabo potegnil številne kolesarje. Bonnet je bil tudi najhuje poškodovan. Okrvavljenega in obtolčenega so ga oskrbeli zdravniki in mu nadeli opornico za vrat. Gerrans si je zlomil zapestje, Impey pa ključnico. Podobno je Gerrans dirko zaključil že pred dvema letoma. Hitrost pri padcu je bila 42 km/h.

V torek 13 kilometrov po kockah
Dirka je bila nevtralizirana, saj so imele zdravniške službe z oskrbo poškodovanih ogromno dela. Po krajši prekinitvi se je nato etapa nadaljevala. Nevtraliziran je bil tudi prvi gorski cilj, na katerem tako niso podelili točk.

V torek čaka kolesarje novo zahtevno delo, ko bo četrta etapa krenila na pot še ene spomladanske klasike Pariz-Roubaix, ki jo je letos dobil John Degenkolb. Na etapi bodo prevozili tudi 13 kilometrov po slovitih kockah, ki so bile lani na Touru zelo selektivne.

3. etapa, Antwerpen-Huy, 159,5 km:
  1. J. RODRIGUEZ     ŠPA  3:26:54 
  2. C. FROOME         VB isti čas 
  3. A. VUILLERMOZ    FRA    +0:04 
  4. D. MARTIN        IRS     0:05 
  5. T. GALLOPIN      FRA     0:08 
  6. T. VAN GARDEREN  ZDA     0:11 
  7. V. NIBALI        ITA      vsi 
  8. S. YATES          VB     
  9. N. QUINTANA      ŠPA     isti 
 10. B. MOLLEMA       NIZ          
 11. A. VALVERDE      ŠPA      čas 
 12. A. CONTADOR      ŠPA     0:18 
 ...                 
 71. K. KOREN         SLO     2:29

Skupni vrstni red po 3. etapi:                  
  1. C. FROOME         VB  7:11:37 
  2. T. MARTIN        NEM    +0:01 
  3. T. VAN GARDEREN  ZDA     0:13 
  4. T. GALLOPIN      FRA     0:26 
  5. G. VAN AVERMAET  BEL     0:28 
  6. P. SAGAN         SLK     0:31 
  7. R. URAN          KOL     0:34 
  8. A. CONTADOR      ŠPA     0:36 
  9. G. THOMAS         VB     1:03 
 10. Z. ŠTYBAR        ČEŠ     1:04 
 ...                        
 13. V. NIBALI        ITA     1:38 
 17. N. QUINTANA      KOL     1:56 
 42. K. KOREN         SLO     4:28 


 



 

Rodriguez dobil etapo, Cancellara končal Tour
Froome po vzponu na Mur oblekel rumeno majico
Zaključek 3. etape Toura na Mur de Huy
Hud padec, po katerem je peterica že končala Tour