Filip Tomšič z ekipo TV Slovenija, ki je spet poskrbela za odlične prenose vseh etap Dirke po Franciji. Z leve: Miha Mišič, Martin Hvastija, Filip Tomšič, Tomaž Kovšca in David Črmelj. Foto: Miloš Ojdanič/MMC RTV SLO
Filip Tomšič z ekipo TV Slovenija, ki je spet poskrbela za odlične prenose vseh etap Dirke po Franciji. Z leve: Miha Mišič, Martin Hvastija, Filip Tomšič, Tomaž Kovšca in David Črmelj. Foto: Miloš Ojdanič/MMC RTV SLO
Filip Tomšič in Martin Hvastija
Filip Tomšič in Martin Hvastija v komentatorskem studiu TV Slovenija med zadnjo etapo Dirke po Franciji. Foto: Miloš Ojdanić/MMC RTV Slovenija
V Navidezni dirki smo letos prvič podeljevali nagrade tudi zmagovalcem posameznih etap. Zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov so si prislužili knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon, zmagovalci ravninskih etap pa so prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon. Foto: MMC RTV SLO
Podkast: Hauptman, Hvastija in Rupar o Touru

Kar 2.155 bralcev MMC-ja je sodelovalo v letošnji Navidezni dirki. Sestaviti je bilo treba svojo ekipo desetih kolesarjev, po vsaki etapi pa je bilo dovoljeno zamenjati največ dva kolesarja. Najuspešnejši je bil Filip Tomšič (uporabniško ime "Filip123") s 5.533 točkami. Za nagrado bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugouvrščeni "bogocar" (5.444 točk) prejme 200 evrov, tretjeuvrščeni "mihag95" (5.433 točk) pa 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset na končni lestvici prejme bidon.

Filip Tomšič (njegov oče Žarko je bil nekoč znani košarkarski sodnik) je bil v nedeljo na obisku na TV Slovenija. Čeprav je bila letošnja Dirka po Franciji odprta do konca, je pogrešal več akcije: "Letos se zdi, da ni bilo pravih bojev. Za pikčasto majico je bil ves čas samo en kandidat, tudi za rumeno majico je bilo zelo malo napadov, sploh uspešnih."

Tomšič, ki kolo uporablja le za vožnjo po mestu, je četrtič sodeloval v igri Navidezna dirka, zelo blizu vrha je bil že prvič, ko je pred zadnjo etapo vodil, nato pa padel na tretje mesto. Prejšnji dve leti je bil med 30. in 40. mestom. Očitno zna izbrati pravo taktiko. Ima kakšen nasvet, kako zbrati čim več točk? "Najprej je treba spremljati kolesarstvo na splošno, ne samo Dirke po Franciji. Najpomembneje je, da si pogledamo Tour kot celoto, potem pa preučiš pet ali šest etap vnaprej, pogledaš, katera etapa je gorska, katera šprinterska in pravi čas menjaš kolesarje v svoji ekipi."

Etape je gledal vsak dan, potem pa dodatno porabil še približno petnajst minut za Navidezno dirko. Na letošnjem Touru ga je pozitivno presenetila zmaga Primoža Rogliča. Pravi, da mu je bila ravno 17. etapa najljubša. S precej manj odobravanja je sprejel izključitev Petra Sagana, saj je to, kot je dejal, precej spremenilo potek dirke.

Je bila Saganova izključitev pravična? "Večina strokovnjakov se strinja, da kazen ni bila ravno po pravilih. Izključitev se lahko zgodi, ko kolesar namerno ravna nešportno, ne pa, kot v tem primeru, v nekem boju."

V Navidezni dirki smo letos prvič podeljevali nagrade tudi zmagovalcem posameznih etap. Dnevni zmagovalci so bili naslednji:

1. etapa: Jovani
(411 točk)
2. etapa: brumbrumbrum
(478)
3. etapa: sjshark
(415)
4. etapa: delnand
in Žbogar (379)
5. etapa: sgulja
in Bajbar (460)
6. etapa: based god
(472)
7. etapa: Filip123
(486)
8. etapa: wombat
(215)
9. etapa: Nejc2k9
(385)
10. etapa: Samo Malo
(488)
11. etapa: bacek111
(465)
12. etapa: JernejD
(496)
13. etapa: SKYFORCE
in sarckaaaa (486)
14. etapa: matjaz81
(437)
15. etapa: Yebach
(278)
16. etapa: scorpion_s
in delnand (376) 17. etapa: brro11, ThomasVoecklerM in Racman jaka (487)
18. etapa: turborudonja
(438)
19. etapa: mišek
in Shar (158)
20. etapa: dark angel 21
(412)

V etapah, v katerih so največ točk zbrali več kot trije uporabniki, smo nagrado podelili le tistemu izmed njih, ki je imel po tisti etapi največje skupno število točk. To se je zgodilo v 7. etapi, ko so največ točk zbrali štirje uporabniki, in v 18. etapi, ko je isto število točk zbralo kar 32 uporabnikov.

Podkast: Hauptman, Hvastija in Rupar o Touru