Zmagovalec Navidezne dirke Žiga Horvat se s kolesarstvom resno ukvarja tudi sam. Letos si je za cilj postavil preboj v mladinsko reprezentanco, kar mu je v dresu KK Tropovci tudi uspelo. Foto: Osebni arhiv Žige Horvata
Zmagovalec Navidezne dirke Žiga Horvat se s kolesarstvom resno ukvarja tudi sam. Letos si je za cilj postavil preboj v mladinsko reprezentanco, kar mu je v dresu KK Tropovci tudi uspelo. Foto: Osebni arhiv Žige Horvata

Najbolj me je pozitivno presenetil Rafal Majka, ki je tudi dobil dve etapi in osvojil pikčasto majico. Na splošno pa me je razočarala ekipa Skya.

Simon Špilak
Horvat je med dirko pesti še najbolj stiskal za Simona Špilaka, ki pa je francosko pentljo po želodčnih težavah predčasno končal v Pirenejih (17. etapa). Foto: EPA
Dirka po Franciji
Zmage na letošnjem Touru Vincenzu Nibaliju ne bi mogel preprečiti nihče, je - tako kot velika večina bralcev, ki so sodelovali v naši anketi - prepričan Horvat. V šprintu je po odstopu Marka Cavendisha pričakoval odlične nastope Marcela Kittla, žal pa mu je Petra Sagana, ki je imel veliko smole in je dirko končal brez ene same etapne zmage. Foto: Reuters
Povzetek Toura 2014


S kolegi iz športnega uredništva TV Slovenija smo vam, tako kot pred dvema letoma, pripravili Navidezno dirko, v kateri ste lahko izbrali svojo ekipo kolesarjev, s katero ste se bojevali za glavno nagrado: dres s podpisom Kristjana Korena.
Na koncu je zmagal uporabnik ziga98, 15-letni Žiga Horvat iz Mačkovcev, ki je zbral 4.813 točk in je za 33 točk ugnal drugouvrščenega dedinha5 (4.780). Tretji je bil Filip123 (4.776). Na MMC-ju smo z zmagovalcem Navidezne dirke opravili krajši pogovor.

Ubral je enostavno taktiko
Za zmago v Navidezni dirki je potrebno (dobro) poznavanje kolesarstva. Horvat ga podrobno spremlja tri leta. V Navidezni dirki je lahko uporabnik pred začetkom Toura v svojo ekipo uvrstil deset kolesarjev, po vsaki naslednji etapi pa je lahko opravil po dve menjavi. Horvatova taktika je bila precej enostavna. "Vedno sem pogledal, kako so se kolesarji odrezali pred Tourom in na drugih etapah, imel pa sem tudi veliko sreče," je pojasnil in dodal, da mu je največ točk prinesel zmagovalec letošnje francoske pentlje, Vincenzo Nibali.
Navijal je za Špilaka
V anketi med Tourom smo vas spraševali, ali bi odlični Italijan v Pariz pripeljal v rumeni majici, če glavna favorita Christopher Froome in Alberto Contador ne bi odstopila. Slabi dve tretjini vas meni, da bi Nibali vseeno opravil z obema kolesarjema. Enakega mnenja je tudi Horvat. "Mislim, da bi vseeno zmagal, saj si je nabral veliko razliko tudi, ko sta Froome in Contador še nastopala. Težko bi ga bilo premagati," je pojasnil in razkril, da je na Touru navijal za Simona Špilaka, po njegovem odstopu pa pravzaprav kar za vse druge. "Špilak je bil na žalost bolan in je moral odstopiti, Kristjan Koren pa je delal tisto, kar je moral - Saganu je pomagal na vse moči oziroma kolikor je lahko."
Majka največje presenečenje
Na vsakem Touru pride do presenečenj, bodisi pozitivnih bodisi negativnih. "Najbolj me je pozitivno presenetil Rafal Majka, ki je tudi dobil dve etapi in osvojil pikčasto majico. Na splošno pa me je razočarala ekipa Skya," je dejal Horvat, ki mu je bila letošnja dirka precej bolj razburljiva od dirk iz prejšnjih let. "Lani in predlani so prevladovali predvsem kolesarji iz Skya, drugi pa niso mogli storiti ničesar. Letos je bila dirka zelo zanimiva. Najbolj pa mi je bila všeč 5. etapa na kockah, na katerih se je odločilo pravzaprav vse. Tam je Nibali dokazal, da je močnejši od vseh, Froome je odstopil, Contador pa je zaostal," je dodal.
Uvrščen v mladinsko reprezentanco
Ne le da spremlja kolesarstvo, s tem športom se tri leta resno ukvarja tudi sam. "Trenutno treniram v Kolesarskem klubu Tropovci. Moj letošnji cilj je bil priti v mladinsko reprezentanco, kar mi je tudi uspelo, tako da sem kar zadovoljen," je še povedal Horvat, ki med kolesarske legende še vedno uvršča Lancea Armstronga, čeprav so mu zaradi dopinške afere odvzeli prav vse zmage na najprestižnejši dirki v svetu kolesarstva. "Čeprav so mu odvzeli vse zmage, je moral še vedno trdo trenirati in se mučiti," je sklenil.

Žigi za zmago v Navidezni dirki v uredništvu MMC-ja in športni redakciji TV Slovenija iskreno čestitamo!

Najbolj me je pozitivno presenetil Rafal Majka, ki je tudi dobil dve etapi in osvojil pikčasto majico. Na splošno pa me je razočarala ekipa Skya.

Povzetek Toura 2014