Mark Cavendish je specialist za šprint. Foto: Reuters
Mark Cavendish je specialist za šprint. Foto: Reuters

Komaj čakam, da skupaj z ekipo pridem v Slovenijo. O državi sem slišal same lepe stvari in veselim se že, da bom kolesaril po njej.

Mark Cavendish
Luka Mezgec
Na dirki bo nastopil tudi Luka Mezgec. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Poleg omenjene bo iz svetovne serije na slovenskih cestah dirkalo še pet ekip najvišjega ranga, tudi avstralska Orica GreenEdge z Luko Mezgecem.

"Komaj čakam, da skupaj z ekipo pridem v Slovenijo. O državi sem slišal same lepe stvari in veselim se že, da bom kolesaril po njej," je v posebnem videu, objavljenem na družbenih omrežjih Facebook in Twitter, o dirki po Sloveniji, povedal Cavendish.

Popestreni šprint
30-letni Britanec je eden najbolj prepoznavnih in tudi priljubljenih kolesarjev na svetu, njegova najmočnejša točka pa so šprinti: v svoji dosedanji profesionalni karieri je s svojo hitrostjo in eksplozivnostjo dosegel 26 etapnih zmag na dirki po Franciji, 15 na dirki po Italiji in tri na dirki po Španiji, bil pa je tudi svetovni prvak v cestni vožnji (2011). "Doslej smo že gostili olimpijskega prvaka in zmagovalce Gira, Toura in Vuelte, s Cavendishem bomo zdaj gostili tudi svetovnega prvaka," je povedal organizacijski direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink.

Prepoznali kakovost Dirke po Sloveniji
"Veseli nas, da je ekipa svetovne serije Dimension Data naslednja v vrsti največjih svetovnih ekip, ki je prepoznala kakovost dirke po Sloveniji. Naš dogodek ima vsako leto večjo veljavo, s tem pa je seveda večja tudi naša odgovornost za vrhunsko organizacijo. Dolgoročni cilj je jasen: v Sloveniji gostiti petdnevno dirko, ki jo redno obiskujejo največja imena svetovnega kolesarstva," je ob tem dodal Fink in potrdil, da so bolj ali manj že znane vse nastopajoče ekipe, usklajujejo pa zadnje podrobnosti glede trase.

Tekmovalo bo šest ekip
Tokrat se je "števec" ekip svetovne serije na dirki po Sloveniji ustavil pri rekordni številki šest. "Med nastopajočimi bo na primer vnovič tudi avstralsko moštvo Orica-GreenEdge, pri kateri v novi sezoni vozi tudi slovenski as Luka Mezgec," je razkril Fink in dodal, da bo še več podrobnosti znanih na začetku maja, ko bo na sporedu uradna novinarska konferenca, vse ekipe pa bodo bolj ali manj že določile tudi kolesarje, ki bodo junija obiskali Slovenijo in vrteli pedale med Ljubljano, kjer bo start, ter Novim mestom, kjer bo štiri dni pozneje tradicionalni cilj dirke.

Obeta se kar nekaj novosti. Med drugim bo kronometer na sporedu šele tretji dan in tokrat ne bo potekal po ljubljanskih ulicah.

Komaj čakam, da skupaj z ekipo pridem v Slovenijo. O državi sem slišal same lepe stvari in veselim se že, da bom kolesaril po njej.

Mark Cavendish