25. Dirka po Sloveniji je uspela v vseh pogledih, v močni konkurenci so bili tudi slovenski kolesarji odlični. V skupnem seštevku je zmagal Primož Roglič, Matej Mohorič je bil tretji. Foto: BoBo
25. Dirka po Sloveniji je uspela v vseh pogledih, v močni konkurenci so bili tudi slovenski kolesarji odlični. V skupnem seštevku je zmagal Primož Roglič, Matej Mohorič je bil tretji. Foto: BoBo
Roglič, svetovni podprvak v kronometru, je na 21,5 km dolgi trasi zmagal s prednostjo skoraj pol minute pred Janom Tratnikom. Foto: BoBo
Množica navijačev spremljala kronometer v Novem mestu
Pogovor s Primožem Rogličem po zmagi na Dirki po Sloveniji
Roglič še enkrat opravil s tekmeci
Podelitev nagrad Primožu Rogliču v Novem mestu
Rogličev prihod v cilj kronometra

Bolje se za slovensko kolesarstvo ne bi moglo končati. 28-letni Roglič (LottoNL Jumbo) je za 21,5 km dolgo traso od Trebnjega do Novega mesta potreboval 24 minut in 46 sekund (povprečje 52 km/h). Drugo mesto je osvojil državni prvak v kronometru Jan Tratnik, ki je zaostal 27 sekund, tretji pa je bil presenetljivo Čeh Josef Černy (+0:35).

Roglič ceni, da je imel takšno podporo
Zeleno majico za skupno zmago je osvojil Primož Roglič, kar je njegova druga zmaga na najprestižnejši domači kolesarski dirki. Leta 2015 je slavil v dresu Adrie Mobila. "Počaščen sem, da mi je uspelo. To je tudi za vse te navijače, ki so me spremljali ob cesti." Vzdušje je bilo res neverjetno, včeraj v Škofji Loki je ob cesti igrala glasbena skupina mlajših fantov z električnimi kitarami in bobni, na gorskem cilju na Kranjskem Raku je bilo tako kot na gorskih etapah Gira, velika množica je bila tudi danes v Novem mestu.

Mohorič na zmagovalnem odru
Na drugem mestu je petdnevno dirko po slovenskih (in delno tudi madžarskih in avstrijskih) cestah, ki je ob jubilejni 25. izvedbi privabila kar devet ekip iz Svetovne serije, končal Rigoberto Uran (lani je na Touru zaostal le za Froomom), tretji pa je bil Matej Mohorič, ki je odpeljal odličen kronometer (18. mesto) in se skupno povzpel s 5. na 3. mesto. Lanski zmagovalec Rafal Majka, po kraljevski etapi skupno tretji, je končal na šestem mestu.

"Žuželka" ušla motoristu
"V vseh etapah smo v lovu na etapno zmago dirkali agresivno. Na koncu sem bil pred kronometrom dobro uvrščen v skupnem seštevku in ga odpeljal na vso moč, čeprav so bile pred etapo noge precej težke, ker sem prejšnji dve etapi vozil precej agresivno. Veseli sem, da mi je uspel odličen kronometer in uvrstitev na stopničke v skupnem seštevku. Tretje mesto je v tej konkurenci dobra popotnica za preostanek sezone," je povedal Mohorič, ki je bil v soboto pri spustu s Črnivca v svojem slogu žuželke prehiter za motorista in je divjal z vsaj 100 km/h.

Veliko delo opravil tudi Pogačar
Izjemen uspeh slovenskih kolesarjev je zaokrožil Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum), ki je za eno sekundo ubranil belo majico za najboljšega mladega kolesarja (do 23 let), v absolutni kategoriji pa sta mu do odra za zmagovalce zmanjkali le dve sekundi. Zadovoljen je lahko tudi Jani Brajkovič, ki je končal med deseterico.

Vabljeni k poslušanju:
Kraljevska etapa Dirke po Sloveniji je ponudila pravi spektakel v slogu največjih svetovnih dirk. V posebnem podkastu Vala 202 o zmagoslavni formuli dirke, o čudoviti kulisi, ki so jo pripravili navijači, tehničnih zahtevah televizijskih prenosov dirke in pogledu francoskega novinarja na slovensko dirko.

.

Slovo Jureta Golčerja
Kronometer je bil nekaj posebnega za Jureta Golčerja, ki bo kmalu praznoval 40. rojstni dan. Kot profesionalec bo zadnjič dirkal prihodnjo nedeljo na državnem prvenstvu v Mirni Peči, danes pa se je poslovil od Dirke po Sloveniji, ki jo ima v posebnem spominu, saj je dvakrat zmagal. "Zame je bilo danes še posebej težko. Ni mi šlo, kot bi si želel. Sem zadovoljen s svojo kariero. Najbolj sem ponosen na zmagi na Dirki po Sloveniji in na naslov državnega prvaka. Pa tudi med gorskimi kolesarji sem bil državni prvak in tretji na EP-ju."

In sedaj - Tour de France!
Pozornost športne javnosti se počasi že obrača k Dirki po Franciji. Roglič je letos dobil tudi Baskijo in Romandijo, tako da gre lahko julija na Tour z najboljšimi občutki. "Lani sem zmagal v Alpah. Všeč so mi. Tudi Pireneji so mi. Želel bi si kaj narediti tudi tam. Na Tour ne grem kot kolesar za skupno razvrstitev. Ne obremenjujem se z vsemi etapami, veselim pa se drugega in tretjega tedna. Ekipa v Francijo pošilja sprinterja Dylana Groenewegna, Steven Kruijswijk bo dirkal na skupno razvrstitev, jaz grem na etapne zmage."


5. ETAPA, 21,5 km                     
Trebnje - Novo mesto, kronometer      
  1. P. ROGLIČ          SLO      24:46
  2. J. TRATNIK         SLO      +0:27
  3. J. ČERNY           ČEŠ       0:35
  4. J. BAUER           AVS       0:38
  5. T. SCULLY          AVS       0:43
  6. L. DURBRIDGE       AVS       0:46
  7. R. KLUGE           NEM       0:47
  8. A. DOWSETT         NEM       0:51
  9. V. STAKE LAENGEN   NOR       0:52
 10. N. POLITT          NEM       0:55
 ...                                  
 14. T. POGAČAR         SLO       1:16
 15. R. URAN            KOL       1:16
 18. M. MOHORIČ         SLO       1:22
                                      
SKUPNI VRSTNI RED (po petih etapah):  
  1. P. ROGLIČ          SLO   15:18:13
  2. R. URAN            KOL      +1:50
  3. M. MOHORIČ         SLO       2:14
  4. T. POGAČAR         SLO       2:16
  5. M. STORER          AVS       2:18
  6. R. MAJKA           POL       2:21
  7. J. ČERNY           ČEŠ       3:09
  8. J. BRAJKOVIČ       SLO       3:15
  9. I. ARSLANOV        RUS       3:15
 10. V. STAKE LAENGEN   NOR       3:16
                                      
Množica navijačev spremljala kronometer v Novem mestu
Pogovor s Primožem Rogličem po zmagi na Dirki po Sloveniji
Roglič še enkrat opravil s tekmeci
Podelitev nagrad Primožu Rogliču v Novem mestu
Rogličev prihod v cilj kronometra