Kolesarstvo
Alejandro Valverde je moral tokrat čestitati Simonu Yatesu. Foto: EPA
Pinot je dobil dve gorski etapi na letošnji Vuelti. Foto: EPA
VIDEO
Yates strl Valverdeja na...

Dodaj v

Dolg vzpon na Rabasso izčrpal Valverdeja – Yates pred skupno zmago

Pinot dobil predzadnjo gorsko etapo
14. september 2018 ob 17:50
Andora - MMC RTV SLO

Simon Yates, ki je doživel pravi polom v rožnati majici na letošnjem Giru, je v 19. etapi Dirke po Španiji strl Alejandra Valverdeja. Britanec je naredil velik korak proti skupni zmagi.

Thibaut Pinot je dobil 19. etapo od Lleide do Andore, ki se je končala s 17 km dolgim vzponom na prelaz Rabassa. Povprečni naklon je bil 6,6-odstoten. Yates je bil edini, ki je sledil Francozu, na cilju je zaostal le pet sekund, tretji pa je bil s 13 sekundami zaostanka Nizozemec Steven Kruijswijk.

Valverde je imel slab dan, zaostal je kar minuto in 12 sekund. Ekipa Movisar je imela dva aduta, a tudi Quintana je znova zaostal.

Pinot se je kar malo ustrašil Yatesa
Pinot je bil seveda navdušen po drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti, prvič je slavil v etapi s ciljem na jezerih Covadonge v nedeljo: "To je kot češnja na torti. Nisem verjel, da mi bo uspelo. V sredo sem se počutil res slabo, zdaj pa sem bil spet pravi. Pred ciljem sem se kar malo ustrašil Yatesa. Točno je vedel, kje lahko napade in vedel je, da Valverde ne bo zdržal."

Pinot je namignil na prednost, ki jo je danes imel Yates - v Andori živi zadnja tri leta, tako da dobro pozna okoliške ceste. Tako niti ni bilo posebno presenečenje, da je bil med tistimi, ki so se v zadnjih desetih kilometrih znašli v ospredju. Le redki so zdržali njegov ritem, ob pomoči sotekmovalcev Simona Haiga in brata Adama pa je Yates povečeval naskok v skupnem seštevku. Valverde je izgubljal iz kilometra v kilometer, zatem so imeli pri Movistarju še smolo, saj je Quintana, ki je skušal pomagati Valverdeju, predrl zračnico in izgubil še nekaj dragocenega časa.

Valverde zaostaja že 98 sekund
V skupnem seštevku je Yates povišal prednost na minuto in 38 sekund, potem ko je Valverde na štartu današnje etape zaostajal 25 sekund. Tretji je zdaj Kruijswijk, ki zaostaja skoraj dve minuti.

"Dobro sem se počutil. Dovolj dobro, da sem lahko napadel in moja ekipa je svoje delo odlično opravila. Zavedam pa se, da dirke še ni konec. Jutri nas čaka zelo zahtevna etapa. Po eni strani lahko uživam v tem, kar sem že dosegel, a nikoli ni konec, dokler se ne konča zadnja etapa," je še vedno previden Yates.

V predzadnji etapi se bodo kolesarji v soboto pomerili na 97 kilometrov dolgi preizkušnji od Andore do prelaza Gallina. Na zadnjem klancu ekstra kategorija na letopnji Vuelti bo tudi padla dokončna odločitev o zmagovalcu.19. etapa, Lleida-Andorra, 154 km:        
 1. T. PINOT      FRA  3:42:05 
 2. S. YATES      VB   +0:05 
 3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:13 
 4. R. URAN      KOL    0:52 
 5. M. A. LOPEZ    KOL    isti 
 6. E. MAS       ŠPA    čas 
 7. W. KELDERMAN    NIZ    1:03 
 8. A. VALVERDE    ŠPA    1:12 
 9. T. GALLOPIN    FRA    1:15 
 10. N. QUINTANA    KOL    1:49 
 ...                  
137. L. MEZGEC     SLO   25:59 
138. L. PIBERNIK    SLO  isti čas

Skupni vrstni red po 19. etapi:             
 1. S. YATES      VB  76:44:41 
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +1:38 
 3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:58 
 4. E. MAS       ŠPA    2:15 
 5. M. A. LOPEZ    KOL    2:29 
 6. N. QUINTANA    KOL    4:01 
 7. T. PINOT      FRA    5:22 
 8. R. URAN      KOL    5:29 
 9. J. IZAGUIRRE    ŠPA    6:30 
 10. T. GALLOPIN    FRA    7:21 
 ...                  
139. L. MEZGEC     SLO  4:23:23 
140. L. PIBERNIK    SLO  4:24:27 
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
ajrin5
# 14.09.2018 ob 18:27
"Yates pred skupno zmago" - glede na to, kaj se je dogajalo na Giru in glede na to, da jih jutri čaka še težka gorska etapa, bi mogoče lahko še malo počakali s takšnimi naslovi :)
muzejčanka
# 14.09.2018 ob 18:51
Zelo zanimivo je bilo gledati kako razpada Movistar. In to na svojem terenu. Zame je zmagovalec odločen, čeprav je jutri zelo razgibana etapa pa vendarle tudi zelo kratka z 97 kilometri. Yates je v takšni formi, da po moje ne more izgubiti minute in pol. Kruijswijk odličen in prav zanima me, če bo jutri zdržal. Razočaral me je Lopez, pri Quintani letos nič novega. Res me zanima, če se bo še vrnil tja kjer je že bil. Danes je res trpel. Valverdeju ne pomaga niti trasa postavljena samo za njega. Vseeno je pa fenomenalen za svoja leta. Jutri se lahko premešajo še vsa mesta razen prvo. Nič ne bi bila presenečena, če bi jutri ravno tisti, ki so danes odpovedali, jutri čudežno oživeli. Zelo zanimivo bo tudi za pikčasto majico. Rada bi se še dotaknila letošnje trase nad katero sem rahlo razočarana. Nobene prave kraljevske etape. Nekaj zaključnih klancev, ki pa so bili, res da strmi, ampak zelo kratki. Tako so se v vsaki etapi vsi fokusirali samo na zadnjih nekaj kilometrov pred tem se pa nič ni dogajalo. Malo mi je bilo že dolgočasno vse skupaj. Pogrešam etape z vsaj 180km in vsaj petimi klanci minimalno prve kategorije. Upam, da se vsaj Giro ne bo pustil temu trendu. Pa dolžna sem še čestitke Pinotu za super zmago.
Jurčič
# 14.09.2018 ob 18:38
Ocitno ni junaka, ki bi bil v taki formi, da bi zlomil Yatresa... Tezko reci, da so bili brez taktike, nacrtov v zadnjih dveh gorskih etapah, a ocitno ni ne posameznika ne ekipe, ki bi bila v taki formi.. To je danes zacutil tudi yates in skocil naprej in tako naredil po moje se odlocilno razliko... Ce bi bila kaka ekipa ala sky iz Tdf, da bi navijala takoj silovitvtempo, potem bi se verjel, sedaj ne...
lenoritis
# 14.09.2018 ob 21:04
Dva letosnja GT sta zmagala Britanca. Od kod pa bo zmagovalec tretjega?
lenoritis
# 14.09.2018 ob 21:27
Do leta 2011 so bili bolj tako tako. Razen Simpsona (pa ne Homerja) kot svetovnega prvaka, so bili bolj bosi.
miško5lin
# 14.09.2018 ob 19:00
ajrin5
14.09.2018 ob 18:27
"Yates pred skupno zmago" - glede na to, kaj se je dogajalo na Giru in glede na to, da jih jutri čaka še težka gorska etapa, bi mogoče lahko še malo počakali s takšnimi naslovi :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saj ni Frooma na startu in njegovega vlaka. So že vsi kome in komaj čakajo, da bo konec dirke.

Mislim, da bo dirko dobil brez problema.
Čestitke... To bo lepa in poštena zmaga.
napadalec
# 14.09.2018 ob 18:18
Mezgec in Pibernik pa pokrivata in en druzga v borbi za višje mesto v skupni razvrstitvi in za medsosedski primat (prihajata iz sosednjih občin).
Bravo fanta, da sta zdržala 3 tedne.
rokers
# 15.09.2018 ob 14:23
Muzejčanka podpis pod vse napisano, nekaj podobnega sem pisal že pred Vuelto, praktično so na letošnji trasi dejansko 3 gorske etape in NIČ VEČ. To je bila na jezera Cavodonga, ki bi jo lahko precej začinili, včerajšnja, kateri bi lahko dodali 2 prelaza prej in jutrišnja, ki bi morala bit vsaj 50km daljša. Pač so se odločili, da dajo Valverdeju še zadnjo priliko za osvojit GT, kar mu je konec koncev kmalu uspelo - se bojim, da se bodo sedaj taisti organizatorji, ki rihtajo tudi TdF naredili podobno traso še v Franciji (no sej letošnja tam ni bila bogvekaj boljša), kajti na taki trasi lahko celo zmaga Allaphilippe. No da ne pretiravam sej trasa (letošnje) Vuelte je luštna, a premalo selektivna, vsaj 2 etapi bi morali bit bolj konkretni..
Yates je bil favorit z Valverdejem že od začetka in sta zdržala, razočaran sem najbolj nad Lopezom, ki bi moral tudi pokazat kaj več: dirke ni izgubil na kronotu, kar sem mislil, da bo..
Ne morem in ne morem razumet taktike Movistarja. Kaj so včeraj delali in zakaj? In isto na prejšnjih etapah - oni vodijo peloton in kontrolirajo dirko, kot da bi imeli majico. Na njihovem mestu bi poslal pol ekipe v beg že prej, pa naj se Mitchelton matra lovit - če ne tisti Movistar ubežniki čakajo na pobege in povlečejo Quintano in potem naprej Valverdeja - če bi včeraj spustili koga prej v beg, bi jim pozneje pomagal lovit v klanec Yatesa.. Danes je recimo smiselno, da takoj pošljejo v beg Amadorja ali Carapaza in potem Quintano in naj Mitchelton dela.. To, da je Kruijswijk na odru je znak, da so konkurenti Yatesa res zamočili, kajti ne da je Kruijswijk slab, ampak mu je videt, da ni 100% pa jih je vseeno nascal..
Upam, da se danes kaj zgodi, ne le da čakajo zadnji klanec kot že celo Vuelto..
miško5lin
# 15.09.2018 ob 12:54
Danes Yatesa od končne zmage loči kvečjemu totalni black out, kar pa mislim, da bi bile to le mokre sanje nasprotnikov.
Ima močno ekipo, etapa je sicer težka, vendar ni dolga, kar je zopet voda na mlin bodočemu zmagovalcu.
Movistar, edina ekipa, ki še lahko ogrozi Yatesa je včeraj dokazala, da je prešibka za kakšen preobrat. Prav tako njuna liderja.
Če ima pa kdo kakšno skrivno orožje v rokavu kot npr Sky naCol de Finestre ali TdF v etapi na kronometer pa močno dvomim.
Ostanejo še edino Astana in QS in Lotto-Jumbo, ki bodo lahko zelo veseli, če bo Kruijswijk zadržal ponovno pridobljeno 3. mesto.
Torej; zmaga za Yatesa na dosegu roke...
817263
# 14.09.2018 ob 21:51
Končno en pravi klanec, in razlike so tu. Čestitke Pinotu in Yatesu, Quintane pa ne razumem ali ni mogel držati al je valverdeja čakal. Skoda da ni take etape kot je bila tista na bardonechio, ali pa zadnja pirenejska na touru kjer je šlo bolj na vzdržljivost... Jutri so večinoma kratki in eksplozivni klanci, ampak drugače kot z napadom od daleč nebo šlo nardit bistvene razlike, tudi ker Gallino vozijo samo do polovice. Jutri se bo vidlo koliko so sposobni Mas, Lopez in Kruijswijk napadati, Valverde je pomoje out. Yates pa dvomim da bo zdrzal ognjemet z vseh strani. Mogoče se ponovi vuelta 2015, ko se vse postavilo na glavo v zadnji etapi ali pa se kaj bistvenega ne spremeni, razen tega da Valverde zgubi par mest.
d_a_r_k_o
# 14.09.2018 ob 21:24
Rekel je, da je v Italiji kazal obraz igralca pokra. Zaupanje je brezmejno.
lenoritis
# 14.09.2018 ob 21:23
Pa dve prejsni zmagi sta sli tudi v Zdruzeno Kraljestvo.
d_a_r_k_o
# 14.09.2018 ob 18:26
Etapa, kakršna mora biti na sporedu, hočeš nočeš.
rokers
# 15.09.2018 ob 15:43
danes pa vseeno bolj pametna taktika Movistarja, da napade, ne vleče..bo še zanimivo, lepi napadi, čeprav mislim da Yatesa ne morejo ogrozit, samo če sam odpade
d_a_r_k_o
# 15.09.2018 ob 13:27
Da mehanika ne potegne v črno luknjo, naj bo močan in uren.
x67
# 15.09.2018 ob 11:53
ni se konec!
janipapillon
# 15.09.2018 ob 09:38
Thomas in Dan Martin sta kot mulca skupaj tekmovala po britanskih cestah. Britanci so imeli interes, šuške ter know-how na stezi ...
Zakaj je Martin izkoristil priliko in šel na ceste prek Irske? Mogoče, ker je Britance takrat bolel qrac za cesto.
Ko so začeli vrtet kolesje SKY in ves posel, ki je eksponentno naraščal z dirkami za katerimi so stali mioGBF je bilo enim jasno kaj se bo zgodilo, nekaterim pa še danes ni (jasno).

Za uteho so jim Frenčiji spelal Tour of Britain.

Rumeno na ramenih Slovenca @Elizejske poljane bo večji fenomen, kot tile letošnji rezultati @GT.
Že vsi teli top rezultati zadnja leta so k pravljica.
miško5lin
# 14.09.2018 ob 18:23
No, danes v Andoro je pa Movistar izgubil signal...
Kazalo