Giro Rosa v Medvodah Foto: BoBo
Giro Rosa v Medvodah Foto: BoBo

Omenjamo seveda največjo žensko kolesarsko dirko na svetu – pentljo prek Italije, ki se je tokrat prvič začela izven meja apeninskega škornja.

Penko odprl vrata disciplini
Več kot četrt stoletja so italijanski prireditelji potrebovali za tak podvig, da so vsaj za kakšen kilometer odšli na tuje. Da bo to Ljubljana, še dve, tri leta nazaj ni pomislil nihče. In to ne samo na italijanski strani, tudi na naši ne. Tedaj je namreč šele zares začel uresničevati svojo zamisel o poklicni ženski kolesarski vrsti Gorazd Penko, ki so ga ob predstavitvi ideje mnogi najprej želeli poslati v kot, češ, saj ga bo minilo. Pa nekdanjega selektorja slovenske moške vrste in tudi nekdanjega kolesarja na srečo ideja ni zapustila. Odprl je vrata disciplini, ki je mnogi še danes ne sprejemajo in tudi ne sprejmejo. In tudi po prihodu svetovne elite, v kateri je prejšnji četrtek na otvoritvi v središču slovenskega prestolnega mesta manjkala le peščica najboljših, ni nič bolje. Manjkale pa so le tiste, ki v danem trenutku zaradi različnih razlogov niso mogle sesti na kolo. Stereotip pač, proti katerim se pri nas tako ali tako bojujemo na vsakem koraku. Nekateri so uspešnejši, spet drugi pa ostajajo pri tem, da se merijo z mlini na veter.

Uršičeva orala slovensko pot
Si predstavljate, da bo Zlata lisica v Mariboru šla kar mimo večine, ki spremlja športno dogajanje pri nas. Seveda ne in tudi brez gostovanja najboljših biatlonk na Pokljuki, smučarskih skakalk v Ljubnem ali slalomistk na divjih vodah v Tacnu ne bi šlo. Tradicija je zelo pomembna, pri nas pa še pred nekaj leti mnogi niso vedeli, da žensko kolesarstvo na tej ravni sploh obstaja. Prav zanimivo je bilo, ko je karavano v majici, ki jo je prejela ob svojem nastopu na Giru, v Kamniku na pot poslala Vida Uršič. Kolesarka, ki je orala slovensko pot na Giru, in to pred dvema desetletjema! Napredek v primerjavi z njenim nastopom vsekakor je, saj smo v zadnjih desetih dneh vsaj vedeli, da Giro Rosa teče in da na njem drugič nastopa slovenska damska kolesarska vrsta. Prvič tudi z etapnimi uvrstitvami med deset.

BTC Ljubljana nedvomno slovenska ekipa
Slovenska serijska prvakinja Polona Batagelj je bila tako v skupnem seštevku pred včerajšnjo uro resnice celo na 16. mestu, včeraj pa je izgubila nekaj mest na poti med TOP 20, kar je bil cilj Ljubljančanke. Ob tem pa nov nesmisel, saj večina o Poljakinji Bujakovi ali ostalih tekmovalkah BTC Ljubljane, ki niso slovenskega rodu, razmišljajo, da niso naše. Si predstavljate, da bi pri Katjuši podobno razmišljali o trenutno najboljšem slovenskem kolesarju Simonu Špilaku ob njegovi zmagi v Švici. Ali pa da bi pri Saxo Tinkoffu grdo gledali Španca Alberta Contadorja. In hitro bi našli koga z mislijo, da ima Sky srečo, da je njihov prvi kolesar domačin, Britanec, torej Christopher Froome. Kaj pa lani, ko je na francoski pentlji ob robu ceste Froome zelo hitro končal. BTC Ljubljana je nedvomno slovenska ekipa in prav vse tekmovalke ogromno prispevajo k uveljavitvi zasedbe in našega okolja, že s svojo udeležbo v svetovni konkurenci.