Elene Pirrone je osvojila zlato medaljo na kronometru mladink. Foto: EPA
Elene Pirrone je osvojila zlato medaljo na kronometru mladink. Foto: EPA
Mikkel Bjerg
Mikkel Bjerg je med mlajšimi člani ugriznil v zlato medaljo kronometra. Foto: EPA

Mavrično majico je med mladinkami osvojila Italijanka Elene Pirrone, ki je za šest sekund prehitela rojakinjo Alessio Vigilio, z bronom se je morala zadovoljiti Avstralka Madeleine Fasnacht, ki pa je zaostala že 42 sekund. Karin Penko je na 34. mestu zaostala 2:58 minute.

"Ko sem prišla čez cilj, sem bila razočarana, ampak to je del športa. Moram se osredotočiti na petek, se pobrati. Petkova cestna dirka je moj glavni cilj. Treninga nisem posvečala kronometru, zato je verjetno tudi rezultat takšen, kot je," je razložila Penkova.

"Od začetka ni bilo videti, da gre hitro, ni pa izgledalo, da bo imela tako velik zaostanek. Videlo se je, da je precej nervozna. Osnovnih tehničnih zadev ni izpeljala, kot jih zna. Mislim, da ni bila čisto z glavo na preizkušnji," pa je menil selektor Martin Krašek, ki s 34. mestom pretirano ni bil razočaran, saj je glavni cilj letošnjega SP-ja petkova cestna dirka.

Bolj kritična je bil Gorazd Penko, vodja ekipe BTC City Ljubljana in selektor ženske članske reprezentance: "Dejstvo je, da je Karin odpeljala zelo slabo v vseh pogledih. Mogoče je malo kriv dež, kocke so bile res spolzke. Ni naredila protokola ogrevanja, kot bi ga morala zaradi njenih astmatičnih problemov. Ne vem, zakaj ni hotela, pravi, da zaradi slabega počutja. To je glavni vzrok. Ona mora doživeti astmatični šok. Po njem normalno funkcionira. To dobro ve. Ampak očeta je včasih najtežje poslušati," je z nasmeškom zaključil Penko.

Hvastija: Veselje je bilo gledati Slovenca na kronometru
Slovenski prvak v vožnji na čas med mlajšimi člani Izidor Penko je osvojil 15. mesto, medtem ko je bil Matic Grošelj 42. Prepričljiv prvak je na 37,2 km (v zadnjih 800 metrih je bil naklon tudi 16-odstoten) postal Danec Mikkel Bjerg, ki je za 1:06 minute premagal Američana Brandona Mcnultyja in za 1:16 minute Francoza Corentina Ermenaulta.

Penko je dobro porazdelil moči. Od novega prvaka je bil počasnejši za 2:21 minute. Grošelj je zaostal 4:38 minute.

"Dal sem vse od sebe. Sicer bi pričakoval kakšno mesto bolje. Letos sem konstantno okrog tega 20. mesta. Po podatkih trenerjev v avtomobilu sem tehnično odpeljal zelo dobro. Ne bom razmišljal, kje sem izgubil kakšno sekundo, verjetno je vse v fizičnih zadevah," je razložil 21-letni Penko.

Zadovoljen je bil tudi selektor mlajših članov Martin Hvastija: "Zelo, zelo soliden nastop. Po dolgih letih je bilo pravo veselje gledati Slovenca na kronometru. Izidor je odlično opravil s tem tehničnim, relativno zahtevnim in dolgim kronometrom. Smo zadovoljni."

V torek bosta v mladinski konkurenci dirkala Nik Čemažar in Luka Sagadin, medtem ko v ženski članski konkurenci Slovenk ne bo.


Mladinci, 37,2 km:                    
 1. M. BJERG           DAN       47:06
 2. B. McNULTY         ZDA        1:05
 3. C. ERMENAULT       FRA        1:16
 4. T. WIRTGEN         LUK        1:18
 5. C. SCOTSON         AVS        1:21
 ...                                  
15. I. PENKO           SLO        2:21
42. M. GROŠELJ         SLO        4:38
                                      
Mladinke, 16,1 km:                    
 1. E. PIRRONE         ITA       23:19
 2. A. VIGILIA         ITA       +0:06
 3. M. FASNACHT        AVS        0:42
 4. H. LUDWIG          NEM        0:45
 5. M. NOVOLODSKAJA    RUS        1:09
...                                   
34. K. PENKO           SLO        2:58
                                      

Torek:
11.35 Kronometer, mladinci
15.55 Kronometer, ženske

Sreda:
13.05 Kronometer, moški

Petek:
10.05 Cestna dirka, mladinke
13.15 Cestna dirka, moški do 23 let

Sobota:
09.30 Cestna dirka, mladinci
13.15 Cestna dirka, ženske

Nedelja:
10.05 Cestna dirka, moški