Martin Hvastija je optimističen pred cestno dirko. Foto: BoBo
Martin Hvastija je optimističen pred cestno dirko. Foto: BoBo
V cestno kolesarstvo vstopajo zavore z diski

Z mladinskim selektorjem Andrejem Cimpričem si je ogledal traso cestne dirke svetovnega prvenstva v Richmondu. Šestnajstkilometrski krog bo kolesarje popeljal čez tri vzpone, kratke, vendar strme, vmes se bodo morali spopasti še s kockami. Trasa je podobna belgijski klasiki po Flandriji, kjer so se v zadnjih letih za zmage udarili številni odlični kolesarji, ki sodijo v krog favoritov tudi v zvezni državi Virginija.

Strokovnjaki med kandidati za medalje vidijo Španca Alejandra Valverdeja in Joaquima Rodrigueza, Belgijca Philippa Gilberta, Slovaka Petra Sagana ... Nevarni bi lahko bili tudi šprinterji (Nemec John Degenkolb, Norvežan Alexander Kristoff, Francoz Nacer Bouhanni ...). Naslov brani Poljak Michal Kwiatkowski.

Trasa po mnenju Hvastije ustreza tudi Gregi Boletu, Luki Mezgecu in Borutu Božiču. V zadnjih letih se je na belgijskih dirkah najbolje znašel Božič.

"V primerjavi s preteklima dvema letoma je ta proga še najbolj pisana na kožo tipu kolesarjev, ki jih imamo trenutno tu. Je taka, kot smo si predstavljali. Še malo težja, še malo zahtevnejša. Je podobna dirkam po Flandriji, ne samo Dirki po Flandriji, ampak dirkam v tem delu Belgije. Kocke so prave, zahtevne. Je pa res, da so zahtevni samo zadnji trije, štirje kilometri trase, preostalih 12 kilometrov je zelo enostavnih, širokih, ceste so lepe. Je kombinacija tehnično zahtevne v finalu in sorazmerno lahke proge z veliko možnosti regeneracije v prvem delu oziroma prvih treh četrtinah kroga," je pojasnil Hvastija.

"V konkurenci do 23 let so vsi trije dirkali na takih terenih. Vsi so se dobro znašli. Rezultatov sicer nismo imeli. Spomladi v Flandriji je bil najboljši Rok Korošec, tudi Gašper Katrašnik ni bil daleč. Tudi David Per ne, dokler ni imel okvare. Imamo kar nekaj orožij," je dodal Hvastija.

V cestno kolesarstvo vstopajo zavore z diski