Roglič je po dveh drugih mestih, v prvi in drugi etapi je bil od njega malenkost močnejši Francoz Julien Alaphilippe, slavil v četrti etapi. Foto: EPA
Roglič je po dveh drugih mestih, v prvi in drugi etapi je bil od njega malenkost močnejši Francoz Julien Alaphilippe, slavil v četrti etapi. Foto: EPA
Roglič ima lepo prednost pred najboljšimi hribolazci in je v sijajnem položaju pred zadnjima dvema etapama. Foto: EPA
Roglič pričakuje še napet boj za skupno zmago

28-letni kolesar ekipe LottoNL Jumbo je ponovil lanski uspeh, ko je prav tako dobil posamično vožnjo na čas. Tokrat se je dobro zavedal svoje priložnosti, na "uro resnice" se je v zadnjih dneh popolnoma osredotočil. Poskušal je izključiti, kaj se dogaja okoli njega, se izogibal pogovorov z novinarji, kar se mu je obrestovalo. Ravninska trasa mu ni najbolj ustrezala, a je vseeno opravil s tekmeci.
"Vedel sem, da bodo vse oči uprte v mene, saj sem specialist za to disciplino, ki se bori za skupni seštevek. To je bil zame dodaten pritisk. Proga je bila ravna, a jo je oteževal veter. Ko sem videl, da sem dosegel najhitrejši čas, sem bil seveda zelo vesel. Zdaj sem v dobrem položaju, a ne smemo prehitevati. Gremo korak za korakom, kot sem napovedal že na začetku dirke. Ne bo lahko, a z optimizmom gledam naprej," je za spletno stran ekipe dejal Roglič.
Znova telemark na stopničkah
Pri vmesnem času na enajstem kilometru je bil tretji, a je hitrost stopnjeval in zanesljivo prišel do druge letošnje zmage in skupno 16. v profesionalni karieri. Proslavil jo je s svojim zaščitnim znakom, telemarkom pri skoku na zmagovalno stopničko. Slovenija ima tako letos že pet zmag, Roglič in Jan Tratnik po dve, Matej Mohorič pa eno.

Na 19,4 km dolgem kronometru je za devet sekund prehitel Novozelandca Patricka Bevina, tretji je bil Belorus Vasil Kirienka, zaostal je 11 sekund. Julien Alaphilippe, ki je nosil rumeno majico od prve etape naprej, je zasedel osmo mesto, zaostal je 42 sekund.

Alaphilippe zdaj zaostaja 34 sekund
Svetovni podprvak v vožnji na čas je prevzel skupno vodstvo, Alaphilippe zaostaja 34 sekund. Na tretje mesto se je prebil Nizozemec Bauke Mollema, njegov zaostanek pa znaša že minuto in 33 sekund.
Simon Špilak (Katjuša) je z zaostankom minute in treh sekund zasedel 21. mesto, 21. je tudi v skupnem seštevku, za rojakom zaostaja tri minute in 28 sekund. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil točno minuto počasnejši od Špilaka, zasedel je 72. mesto, v skupnem seštevku pa napredoval na 43. mesto, zaostaja šest minut in 29 sekund.

Odločilna bo sobotna etapa
Kolesarje čakata še dve zahtevni etapi. Že petkova ob koncu vsebuje dva zelo zahtevna klanca, še posebno težka pa bo sobotna etapa s kar osmimi kategoriziranimi vzponi in ciljem na dobre tri kilometre dolgem vzponu na Usartzo.

4. etapa, Lodosa, kronometer, 19,4 km:           
  1. P. ROGLIČ          SLO      22:26 
  2. P. BEVIN           NZL      +0:09 
  3. V. KIRIENKA        BLR       0:11 
  4. J. CASTROVIEJO     ŠPA       0:14 
  5. M. KWIATKOWSKI     POL       0:20 
  6. M. MATTHEWS        AVS       0:36 
  7. D. DE LA CRUZ      ŠPA       0:37 
  8. J. ALAPHILIPPE     FRA       0:42 
  9. B. MOLLEMA         NIZ       0:43 
 10. D. CARUSO          ITA   isti čas 
 ...                                   
 21. S. ŠPILAK          SLO       1:03 
 72. J. POLANC          SLO       2:03 

 
Skupni vrstni red po 4. etapi:         
  1. P. ROGLIČ          SLO   13:41:26 
  2. J. ALAPHILIPPE     FRA      +0:34 
  3. B. MOLLEMA         NIZ       1:33 
  4. P. KONRAD          AVT       1:36 
  5. G. IZAGIRRE        ŠPA       1:42 
  6. E. BUCHMANN        NEM       1:48 
  7. M. LANDA           ŠPA       1:51 
  8. P. BILBAO          ŠPA       1:57 
  9. N. QUINTANA        KOL       2:08 
 10. G. IZAGIRRE        ŠPA       2:11 
 ...                                   
 21. S. ŠPILAK          SLO       3:28 
 43. J. POLANC          SLO       6:29 
Roglič pričakuje še napet boj za skupno zmago