Simon Špilak je bil na zmagovalnem odru ob Alejandru Valverdeju in Denisu Menčovu. Foto: Reuters
Simon Špilak je bil na zmagovalnem odru ob Alejandru Valverdeju in Denisu Menčovu. Foto: Reuters
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde je prvič dobil Dirko po Romandiji. Foto: Reuters
Denis Menčov, Simon Špilak, Alejandro Valverde
Denis Menčov, Simon Špilak in Alejandro Valverde so na spustu ušli tekmecem. Foto: Reuters
Špilak navdušil z 2. mestom po Romandiji

Kolesar ekipe Caisse d'Epargne si je končno zmagoslavje zagotovil s prvim mestom v 122 kilometrov dolgi etapi v okolici Siona. Drugi je bil Španec Igor Anton, tretji pa Špilak. V skupni razvrstitvi je tretje mesto pripadlo Rusu Denisu Menčovu (Rabobank). Avstralec Michael Rogers, ki je vodil po sobotni etapi, je končal šele na četrtem mestu.
Špilak bo kmalu začel priprave za Tour
"Zelo sem zadovoljen z razpletom dirke. Vsekakor je bil Valverde premočan tekmec. Tako je tudi drugo mesto sijajen rezultat. Zdaj bom imel nekaj dni počitka, nato pa začnem priprave na dirko po Franciji," je povedal Špilak, ki je v zadnjem letu pogodbe z italijansko ekipo.
Valverde na črni listi
Valverde je do uspeha prišel v ciljnem šprintu. Prvi štirje kolesarji so uprizorili pobeg na spustu 20 km pred ciljem in si pred tekmeci nabrali 23 sekund naskoka.
"To je bil zelo tažel dan. Vozili smo v mrzlem vremenu. Tudi dež me ni motil, saj sem v dobri formi," je povedal Valverde, ki ima še vedno prepoved nastopanja v Italiji. Italijanski olimpijski komite mu je lani prepovedal nastopati na dirkah po Italiji, saj naj bi se eden izmed krvnih vzorcev, odvzetih na dirki po Franciji 2008 (ki je prečkala tudi Italijo), ujemal s "krvno vrečko 18", eno številnih, ki so jih našli v sklopu operacije Puerto leta 2006, ki preiskuje eno največjih dopinških afer v zgodovini kolesarstva.

Po odmoru bo nastopil na dirki Dauphine Libere
"Časovni bonusi so bili na tej preizkušnji zelo pomembni, toda sam nisem želel vsega tvegati v sprintih, zato sem se odločil za napad na zadnjem klancu. Počutil sem se zelo dobro, noge pa so delovale izvrstno, kar je bilo zelo pomembno za napad na tem zadnjem vzponu. Ko je zaostal Michael Rogers, sem vedel, da so možnosti za zmago velike, pa čeprav sta bila ob meni tako Špilak kot Menčov. Zdaj se počutim kar utrujeno, toda to je normalno, glede na to, da neprestano dirkam že od januarja. Zdaj si bom vzel kratek odmor, ki ga bom preživel z družino, nato pa se bom posvetil treningom za naslednjo preizkušnjo. To bo verjetno dirka Dauphine Libere," je zaključil Španec.

Na dirki je dobro tekmoval tudi drugi Slovenec Jani Brajkovič (Radioshack), ki je skupno zasedel šesto mesto, na zadnji etapi pa je bil sedmi.

5. etapa, Sion, 122 km:
1. A. VALVERDE ŠPA 3:36:19
2. I. ANTON ŠPA vsi
3. S. ŠPILAK SLO isti
4. D. MENČOV RUS čas
5. T. MACHADO POR +0:23
6. J. GADRET FRA isti
7. J. BRAJKOVIČ SLO čas

Končni vrstni red:
1. A. VALVERDE ŠPA 17:37:55
2. S. ŠPILAK SLO +0:11
3. D. MENČOV RUS 0:21
4. M. ROGERS AVS 0:35
5. V. KARPEC RUS 0:42
6. J. BRAJKOVIČ SLO 0:52
Špilak navdušil z 2. mestom po Romandiji