Alejandro Valverde je v zadnjih metrih švignil mimo Daniela Martina. Foto: EPA
Alejandro Valverde je v zadnjih metrih švignil mimo Daniela Martina. Foto: EPA

S tem je hitro odgovoril sodnikom dirke, ki so pred etapo njegovo ekipo kaznovali z minuto pribitka, ker naj bi si v torkovem ekipnem kronometru, v katerem je bila najboljša, nepravilno pomagali. Jose Joaquin Rojas je porival Andreya Amadorja in Nelsona Oliviero, kar je prepovedano. Kazen ni doletela le ekipe, ampak tudi Rojasa, ki je dobil tri minute pribitka. Zmagovalci ekipnega kronometra so postali kolesarji ekipe BMC, skupno vodstvo pa je prevzel njen član Američan Ben Hermans, prvi favorit je postal Tejay Van Garderen.

Contador zaostal tri sekunde, Froome pa pet
Današnja etapa je imela tri vzpone prve kategorije, kar dvakrat so se povzpeli na La Molino, ki se se dviga več kot 1600 metrov nad morjem. Na cilj je prišel v skupini, ki je za najboljšima zaostala tri sekunde, v njej pa so bile tretjeuvrščeni v etapi Britanec Adam Yates, Francoz Romain Bardet, Rus Ilnur Zakarin, Britanec Geraint Thomas in Španec Alberto Contador. Pet sekund več je zaostal eden od favoritov dirke Chris Froome.

Valverde: predali se ne bomo
"Kar je bilo, je bilo, nima se več smisla ozirati nazaj, nima smisla odpirati polemik, pa čeprav sem najbrž po kazni ob skupno zmago. A predali se ne bomo. To smo danes dokazali z zmago v gorski etapi. Vsebovala je beg, nato so pobudo prevzeli kolesarji Skyja, a je Marc Soler nazadoval njihove poskuse in je zaslužen za mojo zmago. Ostal sem svež, kolikor se je dalo, in svoje opravil v šprintu," je bil z delom ekipe zadovoljen Valverde.

Van Garderen ima zdaj v skupnem seštevku 41 sekund prednosti pred moštvenim kolegom Samuelom Sanchezom, 44 sekund zaostaja Thomas, 45 Valverde, 49 Froome, Contador je z zaostankom minute in 13 sekund sedmi.

Jani Brajkovič in Domen Novak nista igrala pomembnih vlog. Od kolesarjev iz ekipe Bahrain Merida je bil najboljši Čeh Ondrej Cink, ki je z zaostankom 15 sekund zasedel 16. mesto in je med njimi tudi najboljši v skupnem seštevku, a šele na 30. mestu.

Lampaert zmagovalec druge belgijske klasike
72. kolesarska klasika Dwars door Vlaanderen se je končala po okusu domače ekipe Quick Step Floors. Prvi dve mesti na preizkušnji, ki se je začela v Roeselareju in se po dobrih 203 kilometrih končala v Waregemu, sta zasedla njena člana Yves Lampaert in nekdanji svetovni prvak Philippe Gilbert.

Borut Božič je z zaostankom dveh minut in dveh sekund zasedel 89. mesto, od rojakov sta ga prehitela moštveni kolega pri ekipi Bahrain Merida Luka Pibernik in kolesar ekipe UAE Team Emirates Marko Kump. Oba sta v cilj prišla v prvi večji zasledovalni skupini, katere zaostanek je znašal minuto in 54 sekund. Pibernik je zasedel 56., Kump pa 64. mesto. David Per (Bahrain Merida) je odstopil.

3. etapa, Mataro-La Molina, 188 km:              
  1. A. VALVERDE     ŠPA       5:07:12 
  2. D. MARTIN       IRS      isti čas 
  3. A. YATES         VB         +0:03 
  4. R. BARDET       FRA               
  5. I. ZAKARIN      RUS           vsi 
  6. G. THOMAS        VB          isti 
  7. A. CONTADOR     ŠPA           čas 
...
116. J. BRAJKOVIČ    SLO         23:12 
151. D. NOVAK        SLO         24:44

Skupni vrstni red po 3. etapi:         
  1. T. VAN GARDEREN ZDA      10:24:33 
  2. S. SANCHEZ      ŠPA         +0:41 
  3. G. THOMAS        VB          0:44 
  4. A. VALVERDE     ŠPA          0:45 
  5. C. FROOME        VB          0:49 
  7. A. CONTADOR     ŠPA          1:13 
...
116. J. BRAJKOVIČ    SLO         26:33 
134. D. NOVAK        SLO         28:05