Marcel Kittel se je veselil zmage in rumene majice. Foto: EPA
Marcel Kittel se je veselil zmage in rumene majice. Foto: EPA
Orica GreenEdge
Avtobus ekipe Orica GreenEdge je obstal prav na ciljni črti. Organizatorjem ga je uspelo odstraniti, ko je bila glavnina devet km pred ciljem. Foto: EPA
Kittel po zmagi na uvodni etapi Toura
Drama in zmaga Kittla na prvi etapi Toura

Drugo mesto je zasedel Norvežan Alexander Kristoff, tretji pa je bil Nizozemec Danny van Poppel. Jani Brajkovič (Astana) je bil vpleten v padec in je končal na 180. mestu, Kristijan Koren (Cannondale) pa je zasedel 187. mesto.
Avtobus Orice povzročil veliko zmedo
Nemec Kittel, ki bo v nedeljo nosil rumeno majico, je prvič dobil etapo Toura. Uvodna etapa je bila precej kaotična. Prireditelji so spreminjali mesto ciljne črte, saj je na njej obstal avtobus ekipe Orica-GreenEdge, ki so ga umaknili v zadnjem trenutku. Zaradi te zmede so vsem kolesarjem pripisali isti čas.

Sagan in Cavendish ostala brez šprinta
Prav tako so etapo zaznamovali številni padci, malo pred ciljem je skupinski padec iz bitke za etapno zmago med drugimi izločil tudi favorizirana Petra Sagana in Marka Cavendisha, ki sta sicer varno prišla do cilja, a izgubila možnosti za šprinterski obračun. Ob pravem času je bil na pravem mestu Kittel, ki je v ciljni ravnini napadel iz ozadja.

"Moja ekipa je res dobro skrbela zame. Videl sem tisti padec pred ciljem, a nisem vedel, kdo vse je bil vpleten. Najprej smo bili malce zmedeni, kaj zdaj storiti. Dovolj hitro smo to ugotovili," je povedal Kittel, ki za zmedo s ciljno črto ni vedel.
"Znova sem občutil asfalt. Nič ni zlomljeno, je pa veliko manjkajoče kože," je na Twitterju zapisal Brajkovič.

Contador ima odrgnine
Štiri kilometre pred ciljem je padel tudi eden glavnih favoritov za skupno zmago Alberto Contador. Španec je imel popolnoma strgano levo stran dresa, skozi cilj je pripeljal v velikih bolečinah.

"Glede na okoliščine je v dobrem stanju, šele v nedeljo pa bomo videli, kako si bo opomogel po tako hudem padcu. Vsekakor ni nič zlomljenega," je dejal športni direktor Saxo-Tinkoffa Philippe Mauduit. "Vse me boli, zdaj imam led na vseh bolečih delih. Na Touru se lahko v prvem tednu vse zgodi," je dodal Contador.

Martin končal Tour z zlomljeno ključnico
Še slabše jo je odnesel Tony Martin. Dvakratni svetovni prvak v kronometru si je zlomil ključnico, prepeljali so ga v bolnišnico, zanj je Tour že končan.

Kolesarje bo druga, 156 kilometrov dolga, etapa vodila od Bastie do Ajaccia.

1. etapa, 
Porto Vecchio-Bastia, 212 km:
1. M. KITTEL NEM 4:56:52 2. A. KRISTOFF NOR vsi 3. D. VAN POPPEL NIZ 4. D. MILLAR VB 5. M. TRENTIN ITA 6. S. DOMOULIN FRA 7. G. HENDERSON AVS isti 8. J. ROELANDTS BEL 9. J. J. ROJAS ŠPA 10. K. BOECKMANS BEL ... 180. J. BRAJKOVIČ SLO 187. K. KOREN SLO čas
Kittel po zmagi na uvodni etapi Toura
Drama in zmaga Kittla na prvi etapi Toura