Alejandro Valverde je bil lani v San Sebastianu drugi, tokrat pa je taktično odlično dirkal in se v pravem trenutku odločil za samostojno akcijo. Foto: EPA
Alejandro Valverde je bil lani v San Sebastianu drugi, tokrat pa je taktično odlično dirkal in se v pravem trenutku odločil za samostojno akcijo. Foto: EPA
Valverde slavil v San Sebastianu

Po dobrih petih urah in pol dirkanja v sončnem vremenu se je 34-letni Španec, ki se mu na letošnji Dirki po Franciji ni uspelo prebiti na zmagovalni oder (končal je na 4. mestu), po letu 2008 spet veselil zmage na tej prestižni dirki.

Šprint za drugo mesto je s 14 sekundami zaostanka dobil Nizozemec Bauke Mollema, tretji je bil Španec Joaquim Rodriguez, četrti pa njegov rojak Mikel Nieve.

Mednarodna kolesarska zveza je začasno suspendirala češkega kolesarja Romana Kreuzigerja, potem ko so v njegovem biološkem potnem listu odkrili nepravilnosti. Kreuziger, član ekipe Tinkoff Saxo, tako ne bo nastopil na Dirki po Poljski, ki se bo začela v nedeljo. Njegovo moštvo ga je prejšnji mesec zaradi istega vzroka odstranilo s seznama na Dirki po Franciji. Kreuziger bo moral zdaj dokazati, zakaj je njegov biološki potni list v obdobju med marcem 2011 in majem 2012, ko je bil član Astane, sumljiv.

Lanski zmagovalec dirke Francoz Tony Gallopin je bil s 26 sekundami zaostanka peti.

Nastopil je le en slovenski kolesar, Jan Polanc, ki je z več kot enajstimi minutami zaostanka osvojil 66. mesto.

219 km:                              
 1. A. VALVERDE        ŠPA    5:31:16
 2. D. MOLLEMA         NIZ      +0:14
 3. J. RODRIGUEZ       ŠPA       isti
 4. M. NIEVE           ŠPA        čas
 5. T. GALLOPIN        FRA       0:26
 6. J. VANENDERT       BEL       isti
 7. H. ZUBELDIA        ŠPA        čas
 8. G. VAN AVERMAET    BEL       0:40
 9. G. VISCONTI        ITA       isti
10. Z. STYBAR          ČEŠ        čas
...                                  
66. J. POLANC          SLO      11:36
.
Valverde slavil v San Sebastianu