Blaža Klemenčič je uvrstitev med najboljšo deseterico izgubila v zadnjem krogu. Foto: Ervin Čurlič
Blaža Klemenčič je uvrstitev med najboljšo deseterico izgubila v zadnjem krogu. Foto: Ervin Čurlič

Dirko v Južni Afriki na tehnično zahtevni progi je dobila 21-letna Švicarka Jolanda Neff, ki je v svetovnem pokalu zmagala prvič v karieri. Vodila je od štarta do cilja, zmotil je ni niti padec v drugem krogu. Drugo mesto si je prikolesarila norveška veteranka Gunn-Rita Dahle Flesjaa, ki je zaostala 25 sekund. Tretja je bila Poljakinja Maja Wloszczowska, za moštveno kolegico je zaostala eno minuto. Dirka je potekala v hudi vročini, saj je bila temperatura krepko nad 30 stopinj Celzija.

Slovenski tekmovalki sta na začetku dirke vozili povsem skupaj, do konca drugega kroga pa je Klemenčičeva (Feenstra Felt Kenda) že imela nekaj prednosti pred Žakljevo (Unior Tools Team). Zmagovalka svetovnega pokala v lanski sezoni in aktualna evropska prvakinja nikakor ni našla ritma, Klemenčičeva pa je mesto v prvi deseterici izgubila v zadnjem krogu. Ciljno črto je prečkala štiri minute in osem sekund za zmagovalko, Žakljeva pa pet minut.
"Štartala sem zelo slabo, nadaljevanje je bilo še kar, a ritem se ni umiril, kot sem navajena z drugih dirk. Ves čas je bil neenakomeren. Borila sem se, a nisem padla v tisti trans, ko goniš in greš čez vse težave. Vse mi je predstavljalo velike težave, tako vzponi kot tehnični deli, in eno mesto sem pridobila šele v zadnjem krogu. Preprosto nisem prišla v tekmovalni ritem, ki sem ga vajena," je uvodni nastop sezone ocenila Žakljeva.
Druga od sedmih dirk v letošnjem koledarju svetovnega pokala bo čez dva tedna v Cairnsu v Avstraliji.