Roman Kreuziger je sam prikolesaril v cilj za svojo prvo zmago na spomladanskih klasikah. Foto: Reuters
Roman Kreuziger je sam prikolesaril v cilj za svojo prvo zmago na spomladanskih klasikah. Foto: Reuters

Kreuziger je kot prvi češki kolesar slavil na nizozemski klasiki. Skupina s Kreuzigerjem je napadla 17 kilometrov pred ciljem. Ujeli so Baska Mikela Astarlozo, ki je bil sam v begu. Sedem kilometrov pred ciljem pa je končni zmagovalec preizkušnje sam napadel, kar se je na koncu tudi izkazalo za odločilno potezo dirke. Uspelo mu je zadržati prednost pred zasledovalno skupino, ki jo je vodil svetovni prvak Belgijec Philippe Gilbert, na koncu četrti.
Drugi je razdaljo z 22 sekundami zaostanka za zmagovalcem od Maastrichta do Valkenburga najhitreje prevozil Španec Alejandro Valverde, ki je bil v sprintu močnejši od Avstralca Simona Gerransa.
Kreuziger je o zmagi začel razmišljati šele ob koncu vzpona na Cauberg: "To je bila posebna dirka. Ko sem napadel, nisem vedel, kaj se bo zgodilo in ali mi bo uspelo. V zadnjem kilometru so mi rekli, da imam 15 sekund naskoka. To je bilo na začetku Cauberga. Takrat sem resno začel verjeti, da lahko zmagam, a Cauberga ni in ni bilo konec …" Po dveh težkih letih pri Astani je Kreuziger že takoj v dresu Saxoja odlično nastopil in privozil moštvu Bjarneja Riiseja prvo letošnjo zmago na klasikah.

Nastopila sta tudi Simon Špilak in Marko Kump, a sta oba dirko končala predčasno.

Končni vrstni red, 251 km:            
1. R. KREUZIGER ČEŠ 6:35:21
2. A. VALVERDE ŠPA +0:22
3. S. GERRANS AVS vsi
4. P. GILBERT BEL
5. G. MEERSMAN BEL
6. P. WEENING NIZ isti
7. B. LEUKEMANS BEL
8. E. GASPAROTTO ITA
9. G. CARUSO ITA
10. F. WEGMANN NEM čas

Simon Špilak in Marko Kump sta odstopila.