Alexander Kristoff je na začetku sezone v sijajni formi. Foto: EPA
Alexander Kristoff je na začetku sezone v sijajni formi. Foto: EPA
Niki Terpstra, Alexander Kristoff in Greg van Avermaet
Niki Terpstra (levo) ni imel možnosti v ciljnem šprintu. Foto: EPA
Kristoff novi junak Dirke po Flandriji

Nekaj sekund za vodilno dvojico je v cilj na tretjem mestu prišel Belgijec Greg van Avermaet. Četrto mesto je zasedel Slovak Peter Sagan.

Za Kristoffa je to jubilejna, deseta zmaga v sezoni, zagotovo pa ob etapnih zmagah na Touru in lanskem uspehu na Dirki MilanoSan Remo ena najpomembnejših v karieri 27-letnega Norvežana.

"Niki je napadel 30 km pred ciljem in vedel sem, da mu moram slediti. V zaključku je bilo popolnoma jasno, da on ne bo narekoval ritma. Uspelo mi je v zaključku. Upam, da mi bo uspelo še kakšno klasično dirko to pomlad. ParizRoubaix ni po mojem okusu, Dirka po Flandriji pa mi vsekakor ustreza," je pojasnil Norvežan.
Sanjski teden napovedal že z zmago na dirki De Panne
"Nekateri so zmajevali z glavo, ko sem se odločil nastopiti na tridnevni dirki De Panne med tednom, na kateri nisem varčeval z močmi, in jo na koncu dobil. Že tako dobro formo sem še nadgradil, tako da so bili izpolnjeni vsi pogoji, da zmagam tudi tu. Še posebej, ker je bila tudi ekipa na visoki ravni. Občutki so res neverjetni, zmagati na tej dirki, ki je bila moj cilj sezone, je enkratno. Vesel sem, da mi je to uspelo pred družino, ki je za ta namen dopotovala iz Norveške," je bil na cilju zadovoljen Norvežan, ki je na 16. od 19 vzponov (vzpon na Krisberg), približno 30 kilometrov pred ciljem, odgovoril na napad Terpstre, skupaj sta se odlepila od vodilne skupine.
Cancellara in Boonen nista bila na štartu
Ob odsotnosti Fabiana Cancellare in Toma Boonena, najuspešnejših tekmovalcev zadnjih let na tej dirki (od zmagovalcev dirke je bil na štartni listi le Belgijec Stijn Devolder), ni bilo večjih presenečenj.

Borut Božič, Kristijan Koren in Luka Pibernik niso bili v ospredju. Najboljša slovenska uvrstitev ostaja 9. mesto Simona Špilaka iz leta 2008.
Bujakova 17. na ženski različici
Na Dirki po Flandriji, ki ni potekala po moški trasi, so se že dvanajstič merile tudi najboljše kolesarke. Dirka je bila dolga 144 kilometrov, po pobegu v zadnjih 30 kilometrih je slavila Italijanka Elisa Longo Borgini, ki si je nabrala 43 sekund prednosti pred Belgijko Jolien D'Hoore, tretje mesto je zasedla Nizozemka Anna van der Breggen.

Od kolesark BTC Cityja je bila po pričakovanju najboljša Eugenia Bujak, z zaostankom treh minut in 30 sekund je zasedla 17. mesto, v cilj je prišla v času enajstouvrščene. Polona Batagelj je zaostala šest minut in 16 sekund ter zasedla 50. mesto, Avstrijka Martina Ritter je bila z enakim zaostankom 53., Urša Pintar, Špela Pintar in Mia Radotić so odstopile.

Končni vrstni red, 264,2 km:           
  1. A. KRISTOFF      NOR      6:26:38 
  2. N. TERPSTRA      NIZ     isti čas 
  3. G. VAN AVERMAET  BEL        +0:07 
  4. P. SAGAN         SLK         0:17 
  5. T. BENOOT        BEL         0:35 
  6. L. BOOM          NIZ     isti čas 
  7. J. DEGENKOLB     NEM         0:48 
  8. J. ROELANDTS     BEL          vsi 
  9. Z. STYBAR        ČEŠ         isti 
 10. M. ELMIGER       ŠVI          čas
...                                   
36. B. BOŽIČ SLO 3:23
95. K. KOREN SLO 10:27
116. L. PIBERNIK SLO 12:55
Kristoff novi junak Dirke po Flandriji