Marko Kump se je veselil na Ljubljanskem gradu. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kump se je veselil na Ljubljanskem gradu. Foto: MMC RTV SLO

Dirka je minila ob zmagoslavju novomeškega kluba Adria Mobil, drugo mesto je zasedel Matej Mugerli, tretje mesto pa je zasedel kolesar Save Luka Mezgec.

Tudi letos so prestolnici sosednjih držav Slovenije in Hrvaške povezali kolesarji na kolesarski dirki od Zagreba do Ljubljane. Na dirki, ki je bila uvrščena v program Mednarodne kolesarske zveze, letos pa je štela tudi za avstrijski pokal, se je merilo 143 kolesarjev.

Štart dirke je bil točno opoldne pred Narodnim gledališčem v Zagrebu. Traso dirke v dolžini 183 km je ob cilju na Ljubljanskem gradu prvi prevozil Kump s časom štiri ure in devet sekund. Novomeščan, trenutno vodilni na najnovejši lestvici Mednarodne kolesarske zveze v točkovanju Europe Tour, bo ob koncu letošnje sezone zapustil Adrio Mobil. Kump, ki bo 9. septembra dopolnil 24 let, bo prihodnje leto vozil v dresu danskega Saxo Banka, s katerim je 11. avgusta podpisal enoletno pogodbo. S časom zmagovalca sta v cilj prikolesarila tudi drugo in tretje uvrščeni.

Malo padcev na spolzki cesti
"Dirka je glede na vremenske razmere, ki so jih imeli kolesarji nekje po vstopu v Slovenijo do Ljubljane, dobro uspela. Bilo je presenetljivo malo padcev. Mislim, da smo lahko Slovenci zadovoljni s tem izkupičkom," je bil s trojno slovensko in dvojno zmago Adrie Mobil zadovoljen direktor kolesarskega kluba Bogdan Fink. Adria Mobil in Kolesarski klub Zagreb sta organizatorja omenjene dirke.

Vseh pet dirk od Ljubljane do Zagreba so dobili slovenski kolesarji. Lani je dirko dobil Kristjan Fajt (Adria Mobil), leto pred tem je slavil Matej Mugerli (Adria Mobil), na prvih dveh preizkušnjah v letih 2008 in 2009 pa je zmagal nekdanji kolesar Radenske, Adrie Mobila in Perutnine Ptuj Robert Vrečer, ki je letos na tej dirki tekmoval za avstrijsko moštvo Vorarlberg.

Na enodnevni dirki so kolesarili kolesarji ekip iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Češke, BiH, Italije, Turčije in Katarja.