Michal Kwiatkowski je postal prvi Poljak z zlatom na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Michal Kwiatkowski je postal prvi Poljak z zlatom na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Michal Kwiatkowski
Najboljši trije v Ponferradi (od leve proti desni): Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski in Alejandro Valverde. Španec je osvojil že šesto kolajno na svetovnih prvenstvih, a še naprej ostaja brez zlata. Ima dve srebrni in štiri bronaste kolajne. Foto: Reuters
Gorazd Štangelj
Slovenski selektor Gorazd Štangelj je po dirki povedal: "Sam rezultat res ne kaže pridnega dela, kot ga je pokazala ekipa. Bili so složni, delali so za našega edinega vodjo Boleta. A žal smo imeli smolo. Gregi se je pet krogov pred ciljem pokvarilo kolo, odpovedala je elektronika, zato ga je moral zamenjati. Zato je porabil veliko moči, da se je vrnil v skupino, pri tem pa porabil moč, ki mu je v zaključku zmanjkala. Smolo je imel tudi Mezgec, ki sicer ni bil udeležen pri padcu, mu pa je nekdo padel na kolo in mu zvil menjalnik. To je bilo tri kroge pred koncem, tako da mu je zmanjkalo časa, da bi se spet priključil najboljšim. Vseeno menim, da smo za to progo povabili najboljše, naredili so vse za ekipni uspeh, kar jih je na koncu stalo uvrstitve." Foto: Aleš Fevžer
Poljak prvič svetovni kolesarski prvak

24-letni Kwiatkowski, ki ni spadal v najožji krog favoritov, je napadel približno sedem kilometrov pred ciljem in na koncu 254 kilometrov dolge krožne preizkušnje na severu Španije ubranil sekundo prednosti pred favoritoma Gerransom in Valverdejem. Prednost Kwiatkowskega bi bila lahko nekaj sekund večja, a je zadnje metre prevozil "ležerno", z rokami zmagoslavno dvignjenimi v zrak.

Kwiatkowski: Šprinta nisem mogel čakati
"Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Vse se je izteklo, kot sem si želel. V petek sem si ogledal dirko mlajših članov in uvidel, da je mogoče uspeti tudi s samostojnim pobegom. V zadnjem krogu sem videl, da so tekmeci neodločni, da taktično kalkulirajo. Pri meni to ni prišlo v poštev, šprinta enostavno nisem mogel čakati. Zato sem napadel in uspelo mi je. Tvegal sem, pomagalo mi je tudi mokro cestišče. To je velik uspeh za poljsko kolesarstvo, posvetil pa bi ga družini in dekletu,"
je dejal Poljak, ki se seveda ni pozabil zahvaliti ekipi.

Boletu odpovedala elektronika, Mezgecu zvili menjalnik
Najboljši Slovenec je bil Grega Bole na 42. mestu (+0:38). Kristijan Fajt je bil 72. Preostali štirje Slovenci - Luka Mezgec, Jan Polanc, Kristijan Koren in Jure Kocjan - so na zahtevni krožni dirki, ki jo je otežil še dež, odstopili. Vprašanje je, kje bi končal Bole, ki mu je pet krogov pred ciljem odpovedala elektronika, tako da je moral zamenjati kolo. Gorenjec je nato porabil veliko moči, da se je vrnil v skupino. Smolo je imel tudi Mezgec, saj mu je tri kroge pred koncem nekdo padel na kolo in mu zvil menjalnik.

Bole ponosen na to, kar je pokazal
"Težko je zdaj govoriti, kaj bi bilo, če ne bi bilo okvare kolesa. Izgubil sem nekaj moči, a mislim, da vendarle to ni glavni razlog, da v cilj nisem prišel z najboljšimi. Treba je biti realen, želje so eno, realnost je drugo. Boril sem se do zadnjega metra, sem ponosen na to, kar sem pokazal, na zadnjem klancu mi je malo zmanjkalo, noge so v zadnjih 300 metrih odpovedale. A tako je v kolesarstvu, štejejo metri. Zahvaljujem se Fajtu, ki je do konca ostal z mano, mi pomagal, zaradi njega sem prihranil dosti moči. Zadovoljen sem, dokazal sem, da spadam med kolesarje, ki nastopajo v svetovni seriji. Je pa vprašanje, kaj bi bilo, če bi imel letos v nogah večje dirke oziroma če bi bile dirke številčnejše,"
je povedal Bole, ki je letos z ekipo Vini Fantini tekmoval v "drugi ligi" svetovnega kolesarstva.

SVETOVNO PRVENSTVO                    
                                      
PONFERRADA                            
  
Cestna dirka, moški, 254,8 km:        
  1. M. KWIATKOWSKI     POL    6:29:07
  2. S. GERRANS         AVS      +0:01
  3. A. VALVERDE        ŠPA        vsi
  4. M. BRESCHEL        DAN           
  5. G. VAN AVERMAET    BEL       isti
  6. T. GALLOPIN        FRA        čas
  7. P. GILBERT         BEL       0:04
  8. A. KRISTOFF        NOR       0:07
  9. J. DEGENKOLB       NEM       isti
 10. N. BOUHANNI        FRA        čas
 ...                                  
 42. G. BOLE            SLO       0:38
 72. K. FAJT            SLO       6:11
                                      
L. Mezgec, J. Polanc, K. Koren in J.  
Kocjan so odstopili.                  

Poljak prvič svetovni kolesarski prvak