Luka Mezgec, kolesar Giant Shimana, je v odlični formi. Foto: EPA
Luka Mezgec, kolesar Giant Shimana, je v odlični formi. Foto: EPA
Luka Mezgec
Mezgecu tudi dež in mraz nista mogla do živega. Foto: EPA
Izjava Mezgeca po drugi zmagi v Kataloniji

Mezgec (Giant-Shimano) je na 168-kilometrski preizkušnji med Mataro in Girono v sprintu slavil zmago pred Italijanoma Robertom Ferrarijem in Danielejem Rattom.
25-letni kolesar iz Kamnika ima v skupnem seštevku zdaj 10 sekund prednosti pred Ferrarijem, tretji je z enakim zaostankom Avstralec Leigh Howard.
Slabo vreme je poskrbelo za kar nekaj padcev. Že kmalu po štartu je pobegnila šesterica kolesarjev in imela največ dve minuti in pol naskoka pred glavnino. Iz ubežne šesterice je sledilo še nekaj napadov, uspel je Thomasu Voecklerju, ki si je privozil skoraj minuto prednosti. Ujeli so ga pet kilometrov pred ciljem.

Noge kljub mrazu dobro reagirale
Mokre ceste in tehnično zahteven zaključek so bili zagotovilo za razburljiv konec etape. Na čelo kolone so se v zadnjem kilometru postavili kolesarji ekipe Orica GreenEdge z včeraj drugouvrščenim Howardom. Kazalo je, da bo imel Avstralec najboljše izhodišče za šprint, toda medtem ko so vsi spremljali njega, je to v pravem trenutku izkoristil Mezgec, nekoliko iz ozadja močno potegnil po drugi strani ceste in zmagal z lepo prednostjo pred tekmeci.
"Na spustu pred koncem etape sem zmrzoval na kolesu. Nisem bil povsem prepričan, kako bodo v šprintu reagirale moje noge. 500 metrov pred ciljem nisem imel najboljšega položaja, a ko sem napadel, so bile moje noge dobre. Današnji manjši vzponi so bili veliko lažji, kot je bilo videti na papirju. Močno smo se morali potruditi, da smo ujeli Voecklerja, ob koncu pa ni bilo preveč nervoze, saj so me kolegi iz ekipe uspešno pripeljali v ospredje. Lepo je, da sem pokazal, da včerajšnji uspeh ni bil slučajen," je povedal Mezgec.
Sredi etape je odstopil Avstralec Richie Porte, ki še ni okreval po bolezni. V sredo čakajo kolesarje prvi vzponi, cilj bo v klanec v La Molini. Prvič letos lahko pričakujemo dvoboj Chrisa Frooma in Alberta Contadorja.

DIRKA PO KATALONIJI                   
                                      
2. ETAPA                              
                                      
Mataro-Girona, 168 km:                
 1. L. MEZGEC          SLO     3:57:49
 2. R. FERRARI         ITA         vsi
 3. D. RATTO           ITA            
 4. J. ALAPHILIPPE     FRA        isti    
 5. M. BURGHARDT       NEM         čas
...                                   
25. J. POLANC          SLO        0:03
                                         
Vrstni red po drugi etapi:            
 1. L. MEZGEC          SLO     8:06:42
 2. R. FERRARI         ITA       +0:14
 3. L. HOWARD          AVS    isti čas
 4. J. ALAPHILIPPE     FRA        0:16
 5. D. RATTO           ITA    isti čas
...                   
17. J. POLANC          SLO        0:23
 
Izjava Mezgeca po drugi zmagi v Kataloniji