Kolesarstvo
(3)
Gianni Moscon iz ekipe Sky je zmagovalec Dirke po Guangšiju. Foto: EPA

Dodaj v

Mosconu epilog sezone, Polanc enajsti

Pogačar pred selitvijo v elito 11. na Japonskem
21. oktober 2018 ob 15:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Italijan Gianni Moscon je zmagovalec zadnje dirke sezone kolesarske svetovne serije, Dirke po Guangšiju na Kitajskem.

Kolesar Skya, italijanski državni prvak v kronometru, je v zadnji, šesti etapi, ki jo je odločil skupinski sprint, brez težav zadržal devet sekund prednosti pred Avstrijcem Felixom Grossschartnerjem in se veselil osme zmage v karieri, pete letošnje.

Odločilni korak je Moscon, ki so ga letos izključili z Dirke po Franciji, naredil z zmago v kraljevski četrti etapi. Moscon je po dirki razkril načrte za naslednje leto in pravi, da bo prvič nastopil na Dirki po Italiji, kjer pa ne bo dirkal na skupno razvrstitev, ampak se bo osredotočil na posamezne etape.

S solidnim rezultatom se bo v domovino vrnil tudi Jan Polanc (UAE Emirates). V zadnji etapi, ki jo je dobil Danec Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) pred Nemcema Pascalom Ackermannom in Rüdigerjem Seligom, je zasedel 18. mesto, dirko pa končal na enajstem, njegov zaostanek za zmagovalcem je znašal 28 sekund. Luka Mezgec dirke ni končal, odstopil je pred zadnjo etapo.

V svetovni seriji je bilo že pred zadnjo dirko jasno, da jo bo dobil Britanec Simon Yates pred Slovakom Petrom Saganom in Špancem Alejandrom Valverdejem. Nikogar od treh ni bilo na Kitajskem. Primož Roglič je zasedel 11. mesto.

Tadej Pogačar, ki se bo naslednje leto preselil v ekipo svetovne serije UAE Emirates, je sezono končal z nastopom na dirki za japonski pokal v Ucunomiji. Zasedel je 11. mesto, za zmagovalcem Avstralcem Robertom Powerjem je zaostal dve minuti in 26 sekund, v cilj 144 kilometrov dolge preizkušnje je prišel v času osmouvrščenega.

Žiga Ručigaj in Žiga Jerman sta bila med številnimi kolesarji, ki niso prišli do cilja.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
miško5lin
# 21.10.2018 ob 17:53
Kakšen bombastičen naslov.

Kakšen šov neki? Novinar ima očitno čudna merila. Saj je bila dirka sila predvidljiva. Samo četrta etapa se je končala v dokaj položen klanec, ki jo je dobil Moscon.

Drugače imajo sodniki čudna merila, saj je Ackermann s telesom dobesedno izrinil Mezgeca, ki je zaradi spolzke ceste padel kot pokošen, nanj pa med drugimi tudi Jan Polanc. Zakaj Ackermanna niso diskvalificirali ali vsaj postavili na zadnje mesto v glavnini je res nenavadno.

Se vidi, da več kot 90% sodnikov v kolesarstvu ni nikoli dirkalo, zato tudi takšne odločitve, ker ne znajo prepoznati kritičnih situacij.
Pija_Olimp
# 21.10.2018 ob 17:14
Prva novica po šestih dneh.

Avtor članka,
lahko bi kaj več napisal tudi o Mezgecu, ki je včeraj opravil lepo delo za svojo ekipo in za Trentina, ki se mu je v intervjujih lepo zahvalil. Da pa danes ni štartal, ima zasluge zgoraj omenjeni Ackermann. Kogar zanima več, so podrobnosti v filmčku tukaj.
jaz jaz
# 21.10.2018 ob 22:38
Tony Martin bo naslednji dve leti Roglicev sotekmovalec pri Lotto NL jumbo. Dobra pridobitev za kronometre.
Kazalo