Že v sredo na kronometru je na sklepnem vzponu kolesarje spodbujala nepregledna množica navijačev, za nedeljo pa za cestno dirko članov napovedujejo, da si jo bo v živo ogledalo pol milijona ljudi. Foto: EPA
Že v sredo na kronometru je na sklepnem vzponu kolesarje spodbujala nepregledna množica navijačev, za nedeljo pa za cestno dirko članov napovedujejo, da si jo bo v živo ogledalo pol milijona ljudi. Foto: EPA
Primož Roglič
V sredo srebrni Primož Roglič je v Bergnu odpeljal že dva kronometra, ekipnega in posamičnega, trasa cestne dirke pa zanj ni najbolj primerna. Tudi Jan Tratnik je odpeljal obe vožnji na čas, pred tremi dnevi je bil deseti. "Pozorni moramo biti na države, ki nimajo izrazitega šprinterja. Te bodo morale presenetiti pred zaključkom. Moramo biti zraven, voziti se moramo spredaj. Če bomo tam, se ne bojim ničesar," pravi Idrijčan. Foto: Reuters
Matej Mohorič
Pomemben del slovenske reprezentance bo tudi Matej Mohorič, pred mesecem dni zmagovalec etape na Vuelti. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je letos večkrat dokazal, da je izvrsten na spustih in v pilotiranju skozi zaključne zavoje, ko gre na vso moč: "Če bo imel Luka 'dobre noge' in bo prišel čez zaključni vzpon, bova sodelovala in bom dal vse od sebe, da bo prišel do čim boljšega položaja v zadnjih metrih." Foto: EPA
Peter Sagan
Slovak Peter Sagan v Bergnu lovi svoj tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, kar do zdaj ni uspelo še nikomur: "Ne pripravljam ničesar posebnega. Ne želim govoriti o prihodnosti ali zgodovini. Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. Sem enak kot lani. Ničesar ne morem izgubiti. Tu sem, da uživam, zadovoljen sem, kar sem storil v zadnjih letih in jutri želim le uživati." Strokovnjaki so mnenja, da bodo v ospredju specialisti za spomladanske enodnevne dirke, Saganovi največji tekmeci naj bi bili olimpijski prvak iz Ria de Janeira, Belgijec Greg van Avermaet, Poljak Michal Kwiatkowski in domači up Edvald Boasson Hagen, veliko možnosti pa pripisujejo tudi Avstralcu Michaelu Matthewsu. Zmagovalec Toura in Vuelte Chris Froome je Norveško že zapustil. Foto: EPA
Pogled v kuhinjo slovenskih kolesarjev
Slovenci optimistični pred cestno dirko

Še dva dneva sta do konca že 84. svetovnega prvenstva v kolesarstvu, ki ga tokrat drugič v devetih desetletjih gosti Norveška. Na severu so za prireditelja izbrali Bergen, ki slovi kot prestolnica norveške naftne industrije. Je drugo največje mesto izjemno bogate in z visokim standardom ovenčane države, v kateri se kolesarska družina vidno dobro počuti.

Večina seveda prvenstva ne šteje ob bok največjih tekmovanj v osnovnih olimpijskih športnih disciplinah, kot so gimnastika, plavanje ali atletika. Tudi za velikimi tekmovanji v igrah z žogo najmanj pri nas zaostaja. Pa tu nogometa nočem niti izpostavljati, saj gre pri nogometu več kot očitno za nekaj več kot le za šport. Toda kolesarsko svetovno prvenstvo ima svoje značilnosti in tudi posebnosti, zaradi katerih je tudi boj za mavrično majico tako zanimiv, da ob proge skoraj povsod pritegne ogromno število gledalcev. In tudi tu v Bergnu je tako.

Na 276 kilometrov dolgi preizkušnji bodo imeli visoke ambicije tudi Slovenci. Luka Mezgec bo kapetan šestčlanske zasedbe, na poti do cilja pa bo imel podporo motiviranih Primoža Rogliča, Jana Tratnika, Jana Polanca, Mateja Mohoriča in Luke Pibernika. "Zagotovo uspeh Rogliča da neko samozavest ekipi. Njegov pristop in mišljenje nas povezujeta in dvigujeta moralo ekipe. Če vemo, da je on lahko prišel do medalje, zakaj tudi drugi ne bi verjeli v to. To je gotovo velik plus za nedeljsko dirko," je dejal Mezgec.

Slovenski kapetan je po petkovem ogledu trase izrazil presenečenje, proga je namreč po njegovem mnenju težja od pričakovanega in je tudi bolj tehnična. A puške v koruzo ne meče: "Najbolj pomembno bo sprejemati pravilne odločitve med dirko in poskušati prihraniti čim več energije v prvi polovici. V drugi polovici bo treba biti osredotočen in spredaj. Na klancu ne boš smel spuščati. Zadnja dva kroga bosta odločala."


Zdi se nam, da se skorajda vsakdo vozi s kolesom. V četrtek so na prost dan v središču mesta na trasah za najboljše pripravili prireditev Dirka za vse. Ob nemogočih vremenskih razmerah bi se najbrž ob podobni akciji pri nas in še marsikje drugje prireditelji tolkli po glavi in se spraševali, le zakaj sta prav njim deževje in veter pokvarila načrtovan izjemen dan. Bilo je tako neprijetno, da so se tudi naši najboljši raje odločili za trening v zaprtem prostoru na tako imenovanih valjih ali trenažerjih.

Ob zaprtem slovenskem treningu pa je bilo mesto polno do zadnjega kotička. Premikal si se lahko le na kolesu, kjer so bili tako tisti, ki morda še hoditi ne znajo, so pa na poganjavčku, kot tisti, ki so že močno presegli osem križev. Ob tem pa večina mladeži skorajda v kratkih rokavih in razoglavih. To je preprosto Norveška, in ko nam omenjajo, da naj bi se jutri v Bergnu ob obisku dirke elitne kategorije med moškimi število prebivalcev podvojilo, nas znova spravijo v vloge nejevernih Tomažev. Dokler ne vidim, ne verjamem. Sam sem namreč močno prepričan, da jih ob progo ne morejo spraviti pol milijona.

Ampak ko pomislim na zimske nomade, ki smučarska tekmovanja ob tekaških progah preživljajo v šotorih, ki so nadvse podobni indijanskim, pa so me samo še oči in pričakovanje. Pred šestimi leti v Köbenhavnu jih je bilo blizu omenjene številke in tedaj je bila tretjina Norvežanov.

Kar je tu nedvomno treba pohvaliti, je javni prevoz, saj se prireditveni prostor ne glede na to, kako je poln, zelo hitro tudi izprazni. Morda bi svetovali komu, da zaradi urejanja javnega prevoza kdaj zaide tudi na sever, in ne le na jug. Norvežani so pri organizaciji postavili zelo visoke temelje in zanimivo je bilo ob predstavitvi naslednjega prvenstva, ki bo v naši soseščini, v Innsbrucku na Tirolskem, kako so prav to ves čas poudarjali za nas vedno pedantni Avstrijci. Le zakaj moramo prvenstvo naslediti od Norvežanov, saj bomo težko tako dobri, kot so bili oni, kaj šele, da bi jih presegli. Kakšne druge primerjave s svetovnimi prvenstvi, kjer so ob Norvežanih in Avstrijcih v igri za organizacijo tudi Slovenci, pa v tem jutru res niso potrebne. Počakajmo na maj in nov boj Planice za SP v nordijskem smučanju leta 2023, v katerem bo njen tekmec Trondheim.
Iz Bergna,

Pogled v kuhinjo slovenskih kolesarjev
Slovenci optimistični pred cestno dirko