Marko Kump bo poskušal tako kot lani v Novem mestu zmagati v sprintu zadnje etape. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kump bo poskušal tako kot lani v Novem mestu zmagati v sprintu zadnje etape. Foto: MMC RTV SLO
Primož Roglič
Primož Roglič je dobil lansko dirko, potem ko je bil najboljši na kraljevski etapi z vzponom na Tri Kralje. Foto: MMC RTV SLO
Cavendish iz Slovenije na Tour de France

Letošnja dirka bo zelo zahtevna. V petek karavano čaka etapa na Golte, dan zatem pa gorski kronometer na Celjsko kočo, ko bo znan letošnji zmagovalec. Morda bo na seznamu zmagovalcev novo ime, morda pa eden izmed četverice, ki ima že zmago in bodo spet dirkali po slovenskih cestah: Jani Brajkovič, Diego Ulissi in Radoslav Rogina imajo po eno zmago, Jure Golčer dve.

Golčer bo imel ob sebi Radoslava Rogino
Golčer, najboljši iz leta 2006 (potem ko so Tomažu Nosetu vzeli zmago) in 2008, je zadnje dneve preboleval angino, zato je njegova pripravljenost vprašljiva, kljub temu pa bo eden glavnih adutov Adrie Mobila. Ob sebi bo imel še Rogino, prvega z dirke 2013. Brajkovič, zmagovalec leta 2012, bo tekmoval za slovensko reprezentanco, Diego Ulissi, ki je slovenski krog dobil leta 2011, pa bo nosil dres Lampreja. Italijanska ekipa prihaja z enim najboljših sprinterjev sveta Sachom Modolom, ki pa bo verjetno tokrat delal za lanskega zmagovalca zadnje etape, takrat še v dresu Adrie, Marka Kumpa.

Novo mesto v pričakovanju "Dolenjske puščice"
Kump bo poskušal zadnji dan dirke v Novem mestu spet dobiti šprint, pri čemer bo imel močno konkurenco. Med drugim tudi Britanca Marka Cavendisha. Poleg Kumpa bosta na slovenskih cestah za Lampre kolesarila še Luka Pibernik in Matej Mohorič, od slovenske četverice ne bo le Jana Polanca, ki v teh dneh tekmuje v Švici.

Bole prihaja iz Koreje z zmago
Od tujih ekip s Slovenci prihajata še Grega Bole z Nippo-Vini Fantinijem (Gorenjec je v nedeljo dobil Dirko po Koreji) in ter Amplatz BMC z Janom Tratnikom in Andijem Bajcem. Vrača se avstralska Orica, za katero zaradi poškodbe ne bo nastopil Luka Mezgec. Ruska Katjuša bo brez Simona Špilaka, ki je na Dirki po Švici.

Sicer pa bodo za Adrio kolesarili Golčer, Rogina, Matej Drinovec, lani najboljši mladi kolesar dirke Domen Novak - ta je v zadnjih tednih v izvrstni formi -, David Per, Gorazd Per, Gašper Katrašnik in Jon Božič, za Radensko Tilen Finkšt, Robert Jenko, Žan Jerkič, Rok Korošec, Bruno Maltar, Jure Miškulin, Izidor Penko in Žiga Ručigaj, za slovensko reprezentanco pa Brajkovič, Jernej Švab, Tadej Logar, Žiga Grošelj, Matic Grošelj, Luka Cotar, Marko Pavlič in Matej Mugerli.

Kolesarje po četrtkovi etapi iz Ljubljane do Kopra v petek čaka etapa iz Nove Gorice na Golte, v soboto kronometer Celje-Celjska koča, za konec pa v nedeljo še etapa iz Rogaške Slatine do Novega mesta.

Spored etap:
1. etapa, četrtek:
Ljubljana-Koper, 175,7 km

2. etapa, petek:
Nova Gorica-Golte, 217,2 km

3. etapa, sobota:
Celje-Celjska koča, kronometer,
16,8 km

4. etapa, nedelja:
Rogaška Slatina-Novo mesto, 179,1 km

Zmagovalci Dirke po Sloveniji:
1993 Boris Premužič (Slo/Rog)
1994 Tobias Steinhauser (Nem)
1995 Valter Bonča (Slo/ZG Mobili)
1996 Lorenzo di Silverstro (Ita)
1998 Branko Filip (Slo/Krka Telekom)
1999 Tim Jones (Zim)
2000 Martin Derganc (Slo/Krka Telekom)
2001 Faat Zakirov (Rus)
2002 Jevgenij Petrov (Rus)
2003 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2004 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2005 Przemyslav Niemiec (Pol)
2006 Jure Golčer (Slo/Perutnina Ptuj)
2007 Tomaž Nose (Adria Mobil)
2008 Jure Golčer (Slo/LPR Brakes)
2009 Jakob Fuglsang (Dan)
2010 Vincenzo Nibali (Ita)
2011 Diego Ulissi (Ita)
2012 Jani Brajkovič (Slo/Astana)
2013 Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)
2014 Tiago Machado (Por)
2015 Primož Roglič (Slo/Adria Mobil)

Cavendish iz Slovenije na Tour de France