Gorenjski kolesar Matej Mohorič je pred dobrim mesecem osvojil bron na evropskem prvenstvu, zdaj pa še srebro na svetovnem prvenstvu (foto: KZS) Foto:
Gorenjski kolesar Matej Mohorič je pred dobrim mesecem osvojil bron na evropskem prvenstvu, zdaj pa še srebro na svetovnem prvenstvu (foto: KZS) Foto:
Matej Mohorič
Vso progo sem dirkal na robu svojih zmogljivosti. Z nastopom sem popolnoma zadovoljen. Foto: Marjan Kelner/KZS
Mohorič na klancih do velikega uspeha

Mohorič, ki bo čez en mesec postal polnoleten, je na svetovnem prvenstvu v kronometru osvojil srebrno medaljo med mladinci. Hitrejši je bil le 18-letni Norvežan Oskar Svendsen. Član kranjske Save je nase opozoril že z bronom na evropskem prvenstvu v Goesu na severu Nizozemske. Danes na jugu Nizozemske sprva ni bil med najhitrejšimi, toda ko so se začeli vzponi, je bil najhitrejši. Odlično je dirkal tudi na spustih in v zavojih ter le za sedem sekund zaostal za Svendsenom.


Dolgo smo čakali na novo medaljo v mladinski konkurenci. Osem let je minilo, odkar jo je osvojil Simon Špilak na cestni dirki. Kakšni so občutki?
Fantastično! Komaj verjamem, da mi je uspelo osvojiti medaljo svetovnega prvenstva. Toda v nedeljo me čaka še ena dirka in morda bo tudi takrat uspelo kaj velikega.

Na prvem vmesnem času ste bili šele 28. Menite, da ste tam izgubili naslov prvaka?
Ne bi rekel. Vso progo sem dirkal na robu svojih zmogljivosti. Z nastopom sem popolnoma zadovoljen.

Še enkrat ste dokazali, da vam ustreza razgiban teren. Pred mesecem dni ste bili na severu Nizozemske tretji na evropskem prvenstvu, zdaj pa ste prehiteli oba kolesarja, ki sta bila takrat pred vami.
Tam je bila popolna ravnina, tu pa klančki, zato sta bila verjetno kolesarja, ki sta me takrat prehitela, danes za menoj. Sta močnejše postave in bolj kolesarja za ravninske dirke.

Selektor mladinske reprezentance Andrej Cimprič: "Srebro je za nas kot zlato. Vedeli smo, da je Matej odlično pripravljen, a prav tako smo vedeli, da potrebuje nekaj sreče, predvsem pa dobro dnevno formo. Še nikoli nismo imeli tako vročega predstavnika. Začel ni najbolje, po prvem vmesnem času smo bili malce zaskrbljeni, nato pa je steklo. Zaostanek za zlatom je sicer majhen, a smo zadovoljni, ne najdem druge besede kot - fenomenalno."


Oba vaša klubska trenerja sta povedala, da sta bila v uvodnih petih kilometrih že nervozna. Tudi vi? Ste vedeli, da imate pravi ritem?
Moram priznati, da sem bil na kolesu miren. Točno sem vedel, kako močno pritiskam na pedale in da to lahko počnem dolgo. Vso progo sem šel enakomerno. Verjetno so drugi ubrali drugačno taktiko. Nekateri so šli že na začetku na polno in na koncu plačali davek.

Zdaj bo treba čakati do nedelje, kar je novost na SP-jih, saj je bila prejšnja leta cestna dirka mladincev na sporedu prej. Kako pripraviti telo za nedeljske napore?
Časa za regeneracijo je več kot dovolj. Morda bo treba narediti še en dober trening do nedelje. Upam na nov uspeh, dirkal bom lahko neobremenjen. Glava bo ostala hladna!

Na današnji podeltivi vam je rože izročil nekdanji zmagovalec Dirke po Franciji Jan Jensen, ki je ob Touru dobil tudi Vuelto in bil leta 1964 svetovni prvak. Menite, da boste tudi vi lahko v nekaj letih uspešni med člansko konkurenco?
Ne upam si trditi. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Vsekakor sem pa vesel za današnji uspeh.

Dare Rupar (Val 202), T. O.

Mohorič na klancih do velikega uspeha