Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v ZDA. Foto: EPA
Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v ZDA. Foto: EPA
Poljak prvič svetovni kolesarski prvak

Kot smo v teh dneh že poudarili, so Španci svoje prvenstvo poimenovali s sloganom "Sledi mavrici" in kljub obilnim težavam s pridobivanjem denarja prvenstvo izvedli na izjemno visoki ravni. Čeprav je bila na začetku velika bojazen, kako bo mesto Ponferrada z le 70.000 prebivalci kos svetovnemu spektaklu, se je na koncu pokazalo, da zlahka. In če so bili dvomi, da je Ljubljana za kaj takega premajhna, jih je treba takoj odpraviti. Pri nas so najbrž težave drugje, ampak zdaj, ko se naša reprezentanca že počasi odpravlja proti domu, ne bi razmišljanja zapeljal v to smer.

Trije tedni, ki so še pred kolesarji, predvsem prinašajo enodnevno klasiko Po Lombardiji, kjer bodo tisti brez pogodb iskali možnost zaposlitve pri zanesljivih delodajalcih na najvišji ravni. Kitajski zaključek bo letos zadnjič, lani ga je s sprintom na Trgu nebeškega miru sklenil slovenski šprinter Luka Mezgec, ki tudi letos potuje na zaključne izzive. S petimi zmagami v sezoni pa je že zdaj postavil mejnik, ki ga pred njim ni presegel nihče.

Zaključek bo tradicionalno v Podsmreki na pravem festivalu slovenskega kolesarskega športa. Dirka, ki sicer nima pravega pomena in kategorizacije, pa je skorajda pravo družinsko druženje prav vseh tistih, ki so pri nas zapisani kolesarskemu športu. Tudi letos bodo na obrobju Ljubljane znani dobitniki ene najprestižnejših domačih lovorik – zlatega kolesa, ki ga je že pred desetletji zasnoval nepozabni Zvone Zanoškar.

Vrhunski svet kolesarskega športa v prihodnjih letih prinaša kar nekaj sprememb - kot kaže, tudi nekaj neprijaznih. Moštva najvišjega razreda naj bi krčila število najetih dirkačev, kar bi se lahko hitro odrazilo tudi med našimi fanti. Najboljši včeraj med našimi Grega Bole bo poskušal z vrnitvijo v elitno druščino. Z dirkami na najvišji ravni prek sezone bi bil zagotovo tudi včeraj bliže najhitrejšim.

Na poti v svet velikih je Luka Pibernik, prvenstvo pod hribovjem Aquilanos pa je nakazalo nekaj imen tudi za nadaljevanje slovenskega kolesarskega čudeža. Osem kolesarjev v 20 najmočnejših klubih na svetu - s tem se druge discipline težko pohvalijo. Rezina kruha, pa čeprav le polbelega bo vsako leto tanjša, debelina pa je v svetu vrhunskega športa vedno odvisna le od vsakega posameznika posebej.

Izjemno uspešno so na to pot stopile tudi slovenske kolesarke, ki v imenu nosijo tudi ime naše prestolnice. In prav ta je bila v zadnjih dneh tu ob imenu mesta prireditelja največkrat omenjena. Večkrat kot novodobno kazahstansko glavno mesto Astana.

Poljak prvič svetovni kolesarski prvak