Biti v klanec hitrejši od ekipe Sky se zdi skoraj nemogoča naloga, a Primožu Rogliču je uspelo prav to. V skupnem seštevku je sicer ostal četrti, a je zmanjšal zaostanek, še bolj pa se je oddaljil od petouvrščenega Romaina Bardeta. Foto: Reuters
Biti v klanec hitrejši od ekipe Sky se zdi skoraj nemogoča naloga, a Primožu Rogliču je uspelo prav to. V skupnem seštevku je sicer ostal četrti, a je zmanjšal zaostanek, še bolj pa se je oddaljil od petouvrščenega Romaina Bardeta. Foto: Reuters
Omar Fraile je prvi prišel na vrh vzpona na Mende in prednost zadržal do cilja. Prvič v karieri je slavil etapno zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Tom Dumoulin, Chris Froome in Geraint Thomas na koncu niso mogli držati ritma Primoža Rogliča, za slovenskim asom so v cilj prišli z osmimi sekundami zaostanka. Foto: Reuters
Fraile: O tej zmagi sem sanjal
Roglič pridobil nekaj sekund proti največjim tekmecem
Napad Rogliča na klancu nad Mendejem
Zadnja dva kilometra 14. etape Toura

Čeprav je glavnina z rumeno majico na 187 km dolgi etapi med St. Paul Trouis Chateauxom in Mendejem na koncu zaostala dobrih 18 minut, je bilo za slovenske ljubitelje kolesarstva še kako napeto, ko je Roglič na trikilometrskem vzponu na Cote de Croix Neuve (povprečen naklon več kot 10-odstoten) razbil ekipo Sky, ki ni imela odgovora na njegov napad. Ta se je zgodil štiri kilometre pred ciljem, ko je bil klanec najstrmejši. Roglič je spominjal na največje šampione Toura.

Za tretjim mestom le še 48 sekund
Ko je Roglič večal prednost, Chris Froome ni bil videti preveč pri močeh, še bolj je trpel Romain Bardet, je pa Tom Dumoulin v trenutku, ko klanec ni bil več tako strm, pohodil pedala, saj se je zbal, da bi se mu v skupnem seštevku Roglič preveč približal. V cilju na letališki stezi je imel Roglič pred vodilnimi tremi na dirki (Thomas, Froome, Dumoulin) osem sekund prednosti. Ni veliko, a Rogličevo sporočilo je jasno: računajte name v boju za zmagovalni oder! Za rumeno majico Geraintom Thomasom je zaostanek zmanjšal na 2:38, za tretjeuvrščenim Dumoulinom pa zaostaja 48 sekund.

.
Težave na začetku etape
28-letni Roglič je imel sicer težave na začetku etape, saj je v vetrovnih razmerah ostal zadaj in bil že skoraj minuto za rumeno majico. K sreči je nato Sky malce umiril ritem in Roglič je ujel priključek. Na zadnjem klancu se je dolgo držal Naira Quintane, nato pa se odločil za pogumno samostojno akcijo, s katero je potrdil, da mu trpljenje v Alpah ni pobralo vseh moči in predvsem, da bo storil vse, da se prebije med najboljše tri. Priložnosti bo še dovolj v Pirenejih in na kronometru.

Stuyvenu malo zmanjkalo
Boj za etapno zmago v veliki skupini ubežnikov je pričakovano odločil vzpon na Cote de Croix Neuve. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) je imel že lepo prednost pred prvo zasledovalno skupino (minuto in 40 sekund na začetku klanca) in je iztisnil iz sebe zadnje atome moči, da bi na belgijski državni praznik prvič dobil etapo na Touru. A dolg beg ga je zdelal, tako da je pri vožnji na Mende (1030 m) preveč popustil. Freile (Astana) ga je ujel malo pod vrhom in na spustu do cilja zanesljivo zadržal prednost.

Fraile se je posebej pripravil na to etapo
"Izjemen dan, zagotovo najboljši v moji karieri. Neverjetno! To je bila ena od etap, ki sem si jih označil pred začetkom dirke. Ko sem videl, da se pripravlja beg, sem si rekel, da moram biti zraven. Uresničil sem sanje. Če kolesar zmaga na Touru, je to fantastično. Na zadnjem vzponu smo imeli veter v prsa in je bilo zahtevno, poskušal sem le kolesariti čim hitreje. Klanec dobro poznam. K sreči sem imel na koncu najmočnejše noge," je povedal Fraile, ki je Španiji prikolesaril prvo etapno zmago po dveh letih.

Koren zelo opazen v prvem delu bega
Na letošnjem Touru je uspel le še en pobeg, ko je Julian Alaphilippe dobil deseto etapo. Alaphilippe je bil tudi danes zelo borben in je osvojil drugo mesto z zaostankom šestih sekund. Na gorskem cilju na prelazu Croix de Berthel, 55 km pred ciljem, je bil tretji (dve točki), dobil je tudi dodatne tri točke, ker je bil v cilju drugi, tako da ima v boju za pikčasto majico že 90 točk (drugi je Barguil s 70 točkami). Tretji je v cilj prišel Stuyven, četrti Sagan. Kristijan Koren, ki je v prvem delu bega opravil veliko delo za Gorko Izagirreja, je osvojil 24. mesto. Nedeljska etapa bo še težja od današnje, verjetno bodo na svoj račun spet prišli ubežniki. Po prostem ponedeljku se bo karavana preselila v Pireneje.

105. DIRKA PO FRANCIJI, 14. etapa     
St. Paul Trois Chateaux-Mende, 188 km:
  1. O. FRAILE        ŠPA  4:41:57
  2. J. ALAPHILIPPE   FRA    +0:06
  3. J. STUYVEN       BEL     0:06
  4. P. SAGAN         SLK     0:12
  5. D. CARUSO        ITA     0:17
  6. S. GESCHKE       BEL     0:19
  7. N. EDET          FRA     0:19
  8. L. CALMEJAN      FRA     0:23
  9. D. IMPEY         JAR     0:30
 10. T. DE GENDT      BEL     0:37
 ...                             
 24. K. KOREN         SLO     3:37
 29. P. ROGLIČ        SLO    18:01
 30. C. FROOME        VB     18:09
 31. T. DUMOULIN      NIZ    18:09
 32. G. THOMAS        VB     18:09
 36. R. BARDET        FRA    18:23
                            
Skupni vrstni red po 14. etapi:
  1. G. THOMAS         VB 58:10:44
  2. C. FROOME         VB    +1:39
  3. T. DUMOULIN      NIZ     1:50
  4. P. ROGLIČ        SLO     2:38
  5. R. BARDET        FRA     3:21
  6. M. LANDA         ŠPA     3:42
  7. S. KRUIJSWIJK    NIZ     3:57
  8. N. QUINTANA      KOL     4:23
  9. J. FUGLSANG      DAN     6:14
 10. D. MARTIN        IRS     6:54
 11. A. VALVERDE      ŠPA     9:36
 12. B. JUNGELS       LUKS    9:53
 13. I. ZAKARIN       RUS    10:01
 14. M. NIEVE         ŠPA    16:22
 15. P. R. LATOUR     FRA    17:28
...                              
 76. K. KOREN         SLO  1:34:51
                                      
Fraile: O tej zmagi sem sanjal
Roglič pridobil nekaj sekund proti največjim tekmecem
Napad Rogliča na klancu nad Mendejem
Zadnja dva kilometra 14. etape Toura