Kolesarstvo
Michal Kwiatkowski
Michal Kwiatkowski pozira z lovoriko za zmago. Foto: EPA

Dodaj v

Roglič na sklepnem kronometru deveti

Jan Polanc skupno na 19. mestu
13. marec 2018 ob 18:34
San Benedetto del Tronto - MMC RTV SLO, STA

Poljak Michal Kwiatkowski (Sky) je skupni zmagovalec 53. kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Zadnjo etapo, 10-kilometrski kronometer v San Benedettu del Trontu, je dobil Avstralec Rohan Dennis (BMC).

Deveti čas je imel Primož Roglič, ki je zaostal 18 sekund. Zasavec je zmagal v petek na tretji etapi.

Nekdanji svetovni prvak Kwiatkowski je v sedmi etapi zadržal skupno vodstvo, za 24 sekund je ugnal Italijana Damiana Carusa. Tretji je bil z 32 sekundami zaostanka Britanec Geraint Thomas. Pred etapo je imel Kwiatkowski le tri sekunde prednosti pred Carusom. Skupno je dirko izmed Slovencev najvišje končal Jan Polanc na 19. mestu (+4:23).

Na kronometru je bil drugi Nizozemec Jos van Emden, ki je za Dennisom zaostal štiri sekunde.

San Benedetto del Tronto, 10 km, kron.:
 1. R. DENNIS     AVS   11:14 
 2. J. VAN EMDEN    NIZ   +0:04 
 3. J. CASTROVIEJO   ŠPA    0:08 
 9. P. ROGLIČ     SLO    0:18 
 39. J. POLANC     SLO    0:42 
 68. L. MEZGEC     SLO    1:00 
102. K. KOREN      SLO    1:27 
132. S. ŠPILAK     SLO    2:02 
 
Končni vrstni red po 7. etapi:     
 1. M. KWIATKOWSKI   POL  25:32:56 
 2. D. CARUSO     ITA   +0:24 
 3. G. THOMAS      VB    0:32 
 4. T. BENOOT     BEL    1:06 
 19. J. POLANC     SLO    4:23 
 27. S. ŠPILAK     SLO    8:47 
 29. P. ROGLIČ     SLO    9:01 
 59. K. KOREN      SLO   27:53 
 92. L. MEZGEC     SLO   44:33
M. R.
Prijavi napako
Komentarji
the magician
# 14.03.2018 ob 02:49
Najboljše da dirka vse tri tritedenske dirke ja...kakšne še ne prebereš tu. Obstajajo tudi druge dirke, ki jih imajo kolesarji za svoje cilje. Recimo Svetovno prvenstvo.

Roglič je do zdaj v kolesarski karieri sprejemal same prave odločitve, zadal si je prave cilje in dosegel prave/odlične rezultate, tako v samem tekmovalnem smislu kot v smislu izpopolnjevanja samega sebe kot kolesarja. Zato ne dvomim, da bo tudi letošnja izbira dirk pravilna zanj.

Najprej mu je cilj zmagati enotedensko dirko za World Tour. Prva priložnost je žal spodletela, čeprav je bil po mojem mnenju dovolj močen za skupno zmago. Na žalost je njegova največja hiba pozicioniranje v grupi in izogibanje padcem. To je normalno, pozno je prišel v kolesarstvo in nima izkušenj voziti se v pelotonu kot jih ima večina, ki se tega uči od malega. Za to bo potreben čas. Na žalost je na T-A imel še obilico smole in dober rezultat v GC je splaval po vodi. Zdaj ima kmalu še dve priložnosti. Dirka po Baskiji in Dirka po Romandiji. Obe sta brez ekipnega kronometra, kar je zanj dobro, saj to pomeni, da ne bo štartal z minusom v primerjavi s kolesarji v močnejših ekipah. In obe imata posamični kronometer, kjer lahko Rogla pridobi proti top hribolazcem. Baskija ima čisto ravninski kronometer, Romandija pa ima poleg kronometra še prolog (podrobnosti še ne poznam). V formi kakršni je (na žalost ga na dolgem klancu nismo videli, ker je prej padel, ampak verjamem da je dovolj dober) sem prepričan, da se lahko na obeh dirkah bori za zmago. Bo pa potrebno se izogniti nevšečnostim kot so padci in defekti. Upam, da mu bo ekipa pri tem dovolj pomagala.

Na Touru bi tudi jaz rad videl, da se ne špara v začetnih etapah in naj si poskusi nabrati čim manj zaostanka. Če hoče kdaj dirkati na skupno zmago na tritedenskih dirkah, bo mogel začeti kazati konstantnost iz etape v etapo. Nima več kaj čakati. Je prav da se na to začne čimprej privajati. Tako ali tako si bo zaostanek skoraj sigurno nabral na kockah, na ekipnem kronometru in verjetno v kakšni živčni etapi, tako da bo priložnosti za etapno zmago sigurno dovolj. Po tem, kar sem uspel razbrati iz njegovih intervjujev, se mi zdi kot da lani ni bil najbolj zadovoljen s "samo" eno zmago na Touru in si jih letos želi več. Po mojem si želi osvojiti tudi pikčasto majico za gorske cilje. Bomo videli.

Za zadnji del sezone pa je seveda najpomembnejše SP, ki mu bo ustrezalo tako s kronometrom kot cestno dirko. Ampak do tam je še dolga in o tem zdaj ne bom pisal.

V glavnem cilji so smiselno izbrani in so povsem realni. Fant ve kaj dela in če ne bo nekih nepredvidenih zapletov, se zanj ne bojim, da jih ne bi dosegel.
sagoza
# 13.03.2018 ob 19:48
Jumbo šalabajzeri, niti kolesa mu ne znajo nastavit kot je treba, celo pot je bil nemiren ker je drsel iz sedeža! mogoče je bolje da šalabajzrji namenijo ves dnar za drsanje, tako vsaj ne bo več dileme kdo so, drsalci ali kolesarji.
aufzic
# 13.03.2018 ob 22:53
Glede na to koliko testirajo v vetrovniku in trenira na TT kolesu, z nastanitvijo njegove koze letos ne bi smelo biti več težav. Po vseh težavah na letošnjem T-A si je Primož mogoče malo načel samozavest. Nimaš kej, eno etapo je osvojil, kar je zelo dobro, gremo naprej proti novim izzivom. Nekateri so potegnili bistveno krajšo, npr. Tom Domoulin.
andrej-strah
# 13.03.2018 ob 20:50
Primož mora pod nujno zamenjat ekipo. Teli lotto mehaniki so za en k....c
rokers
# 17.03.2018 ob 17:31
kaj je naredil Nibali - nemogoče, sem ga čutil že prejšnji teden na TA, ko ni bil 100% in se mi je zdelo, da se pripravlja na San Remo in se je vidlo že 50km pred ciljem da ima koncentracijo..Car: edini kolesar za 3tedenske dirke, ki lahko zmaga klasike - verjetno po Merckxu najboljši kolesar, ki lahko zmaga prav vsako dirko. Me zanima kako bo na Flandriji - manjka mu še SP in letos ima šanse.
rokers
# 14.03.2018 ob 08:56
Kaj planira letos Rogla smo nekako razbrali in seveda ima za sabo dober strokovni štab, a jaz sem še vedno mnenja, da bi moral nastopit na giru in vuelti: obe dirki se začneta s kronometrom in tako bi lahko imel že na začetku šanse za odmeven rezultat: na giru bo kar zahteven začetni krono, vuelta pa se začne z lahkim kratkim kronotom - res, da bo na giru Dumoulin, a že etape na Siciliji, bi lahko Rogla izkoristu za napad na roza majico, ker bi bil manj kontroliran od glavnih favoritov (Aru, Dumoulin, Froome, Landa?). Mislim, da so etape na TdFju na začetku preveč sitne in živčne in Rogla nima nobenih šans za rumeno majico - pa še 3 etapa je TTT, kjer Lotto NL ne kaže prav nekih rezultatov. Vuelta se začne z 8km ravnim kronotom in v drugi etapi je zaključni klanec (recmo podoben etapi, ki jo je zmagal na TA). Meni se zdi, da Rogla rabi še nekaj izkušenj, da bi lahko šel na najbolj živčno dirko vseh dirk (ne pravim najtežje, niti najlepše, a je najbolj odmevna), kjer mora imet ob sebi res dobro ekipo (letos še toliko bolj zaradi kock, makadama, kratkih nepredvidljivih etap), da bi dirkal zares na skupno. Je pa pikčasta majica in kaka etapna zmaga lahko lep izziv. No na giru ali vuelti bi pa lahko proval tudi na skupno, kjer moč ekipe ni tako potrebna kot na TdFju in na obeh ima realne šanse, da bi oblekel majico vodilnega na začetku dirk.
Pa še glede na traso SP, se mi zdi da je Vuelta najboljša priprava: Nibali, ki resno cilja na SP, je imel prvo rezervirano vuelto, potem se je še odločal med TdFjem in girom.
TBN123
# 13.03.2018 ob 20:01
To kolesarstvo je res smešno. Froome in celotna ekipa Skya je na dopingu, celo dokazano je bilo, oni pa se kar mirno peljejo zmagam naproti. Leglo!
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 11:57
A 4, 5, 6, 7 in 8 mesto pa ne obstajajo? Nisem vedu, da so se številke spremenile in teh ni več. Mi zna kdo razložit od kdaj to velja?
rokers
# 14.03.2018 ob 11:45
Lenoritis: če cilja samo na etapne zmage, potem ja mu dam prav, je tdf najbolj odmeven in tam zmaga več pomeni kot etapna zmaga kot na drugih dveh. A nosit roza ali rdečo majico vodilnega pa je vseeno nekaj več in sem prepričan, da ima glede na traso, na obeh možnosti za odmeven dosežek, na tdf pa se bojim, da bo že kmalu izgubil možnosti za generalno. Glede SP pa je odvisno kam cilja, če le za krono, potem je tdf ok, če pa hoče naredit rezultat tudi na cestni, potem je vuelta verjetno boljša za pripravo.
d_a_r_k_o
# 14.03.2018 ob 18:13
Pri nas bi beležili najboljšo uvrstitev slovenskega kolesarja.
lenoritis
# 14.03.2018 ob 09:44
Raje gre na Tour kot Giro? Pravilno! Raje je drugi v mestu kot prvi na vasi. Na Giro naj gre, ko mu ne bo več neslo za Tour. Za SP pa se je lani tudi brez Vuelte dobro navil. Cestno ima veliko višincev, ima pa krog kar nekaj pasti, še posebej finale. Zagotovo pa ni težji ko Rio. Tam je pa zmagal skoraj šprinter. Kar naj trenira TT.
sagoza
# 14.03.2018 ob 11:56
"Najboljše da dirka vse tri tritedenske dirke ja...kakšne še ne prebereš tu."

tukaj so pa tvoje cvetke, zraven pa dobiš še odgovor zakaj mora voziti čimveč dirk a ne na polno, ampak z glavo.

" Bo pa potrebno se izogniti nevšečnostim kot so padci in defekti. Upam, da mu bo ekipa pri tem dovolj pomagala."
pada zato ker nima izkušenj, in jih tudi ne bo nikoli uspel nabrati v takšni meri, da bi se lahko primerjal z najboljšimi! na kolesu moraš biti od malega da se refleksi dobro razvijejo in da predvidevanje dogodkov, ki je ključno za izogibanje padcem postane jasno kot strela. to seveda ne pomeni da nima možnosti za velike dosežke, Rogla je velik talent, je inteligenten, tako da napreduje hitro, a zaostanek je prevelik in ga je nemogoče popolnoma nadoknaditi, zato je ključno to da ga ekipa varuje. kolo je potrebno zanti voziti da ne prihaja do defektov, tudi tukaj potrebuješ občutke ki jih ne moreš preko noči pridobiti, za defekte je v veliki meri sam kriv ker je pregrob (kolo je kot ženska, potebuje nežnost in strast ne pa surove moči), a prav tako njegovi mehaniki ker mu ne znajo prilagoditi kolesa da bo manj "pokalo", čeprav na račun teže in avtomatike. dokler bo v ekipi šalabajzerjev, ki se mu ne znajo prilagoditi potem ni upanja za velike dosežke.

"Na Touru bi tudi jaz rad videl, da se ne špara v začetnih etapah in naj si poskusi nabrati čim manj zaostanka."
čim manj zaostanka za kaj že? Rogla na Turu nima nobenih možnosti da bo na koncu dirke znotraj 5 minut zaostanka, niti znotraj 15 minut. kakšna pa je razlika ali imaš 15 minutni zaotanek ali 40 minutni? nobena! zakaj bi potem brezglavo dirkal in že na začetku dirke in pokuril energijo, ki bi jo sicer še kako potreboval za zmago na eni od etap, ki mu najbolj ležijo?! že tako se težko vse poklopi za zmago na etapi, tako da bo moral poizkusiti zmagati večkrat, zato pa mora pametno hraniti energijo za ključne etape ne pa jo trošiti v tri dni, za čim manjši končni zaostanek (čimanjši končni zaostanek rešuješ z ekipo ne pa samostojno, zato ga je nesmiselno trenirati!).

" Za to bo potreben čas."
ja točno to, naštel si cel kup stvari ki jih Rogla v tem trenutku nima in zato rabi čas da vse pride na svoje mesto, po drugi strani pa pričakuješ rumeno majco?! kolesar sam ne more zmagati niti 7 dnevne dirke kaj šele 3 tedensko (v bistvu jo mora vedno sam zmagati, ampak brez pomoči močne ekipe ni možnosti). zato je ključno da ne prehiteva realnosti, njegova realnost pa je ta, da svoj maksimum lahko pokaže le na etapah, če bo cilj zmaga na dirki bo razočaran, ker ni pogojev. on je z mislimi na končni zmagi, tudi zato se ga drži smola, zato pa pravim da je potrebno biti potrpežljiv, potrebno je prilagoditi percepcijo, tako da velike drike vzame kot priložnost za napredovanje ne pa kot priložnost za končno zmago. velika dirka je bila že ta sedaj, ki pa bi brez zmage bila popolna katastrofa in točno tako jo on tudi doživlja, le zakaj?

Svetovno prvenstvo pa je vsekakor pomeben cilj kjer mora iti na polno, a treba je vedeti, da ta prvenstva po pomebnosti ne pridejo Giru do kolen, kaj šele Touru :).
sagoza
# 13.03.2018 ob 23:25
upam da bo dirkal tako Giro kot Tour, ker če šalabajzerji mislijo da si lahko postavijo višji cilj, če izpustijo eno veliko dirko, potem so z glavami na luni! naj dirka obe (tudi tretjo če lahko) in naj vzame vsako dirko kot iziv za napredovanje, če zmaga po eno etapo na dirko bo to že super uspeh za to leto. Primož samo potrpežljivo, treba se je najprej znebiti smole potem pa še ekipe ker je za en k.
Kazalo