V četrtek prihaja na vrsto kraljevska etapa letošnjega Toura. Lani je najtežjo etapo Dirke po Franciji z veličastnim napadom na Galibier dobil ravno Roglič, ki pa je bil takrat daleč od vodilne deseterice. Foto: AP
V četrtek prihaja na vrsto kraljevska etapa letošnjega Toura. Lani je najtežjo etapo Dirke po Franciji z veličastnim napadom na Galibier dobil ravno Roglič, ki pa je bil takrat daleč od vodilne deseterice. Foto: AP
Alpe d'Huez
Alpe d'Huez je ikona modernega Toura, ki si s prelazom Tourmalet v Pirenejih in provansalskim Mont Ventouxom izmenjuje čast najprestižnejšega vzpona na francoski pentlji. Foto: EPA
Slovenski navijač ob Quintani
Če so pred petimi leti slovenski navijači še navijali za Naira Quintana, letos seveda ni dvoma. Na ovinku 5. serpentine bo letos prvič slovenski ovinek. Foto: EPA
Roglič znova blesti v Alpah
Thomas v rumenem, Roglič skupno že peti

Po alpski drami na ciljni vzpon na La Rosier je Roglič med regeneracijo na kolesu spregovoril za nizozemski kolesarski portal Wieler Flits, za katerega je pokomentiral razplet 11. etape, druge v nizu treh alpskih preizkušenj.

Ni imel najboljših nog
"Težko je bilo, a na koncu je bilo kar dobro. Kot ste videli, nisem ravno zdržal z najboljšimi do konca. Nisem bil odličen, saj nisem zmagal. Nisem imel najboljših nog danes, samo boril sem se do konca,"
je bil samokritičen 28-letni Kisovčan, ki je bil odkrit, da ni mogel zdržati z najboljšo trojico Chris Froome, Tom Dumoulin in Geraint Thomas, ki si je razdelila oder etape in zdaj oblikuje tudi vodilno trojico v skupnem seštevku.

Na Alpe d'Huez bo nora etapa
"Naredili smo vse, kar smo mogli. Če bi lahko šla močneje, bi šla. V tem trenutku moramo biti zadovoljni z doseženim. Zagotovo je kar dobro, lahko bi bilo precej slabše. Moramo biti osredotočeni in gremo iz dneva v dan. Bomo videli. Če bo tako kot danes, nas čaka res velik boj,"
ob 5. in 6. mestu za moštvo LottoNL-Jumbo opozarja Roglič, na papirju 1. kapetan moštva Steven Kruijswijk zdaj za Slovencem zaostaja za 17 sekund.

Roglič upa, da bo na Alpe d'Huez vseeno še bolje. "Upam, da bom imel boljše noge in občutek. Ob vseh gledalcih na vzponu bi morala biti nora etapa," napoveduje Slovenec, ki je s trenutno 5. mestom v boju za rumeno majico že postavil mejnik, saj tako visoko ni bil še noben slovenski kolesar.

Froome ostaja najboljši adut za zmago
Po koncu etape je bilo kar nekaj nejasnosti glede taktike Skya, saj sta oba vodilna kolesarja potrdila, da je šlo za nenačrtovan, spontan napad. V poznejših izjavah sta oba Britanca hitro umirila namigovanja, kar napoveduje, da gre dominantno moštvo svetovnega kolesarstva res po dvojno zmago na 105. dirki po Franciji.

"Froome je naš vodja. Zmagal je na šestih velikih etapnih dirkah in zame je vse neznanka. Šlo je bolj za preboj v etapi in zadržati izhodišče, v katerem smo, in ne izgubiti časa v skupini razvrstitvi. Bila je bolj priložnost, ki sem jo nagonsko začutil," je zatrdil Geraint Thomas. "Froome ve, kako dobiti tritedensko dirko in za Sky ostaja Froome še vedno najboljši adut za zmago. Ne nazadnje nas čaka do konca še pol Toura," je Valižan zatrdil, da mu je več kot jasno, kdo je prvi kapetan britanskega moštva, četudi ima pred njim skoraj minuto in pol prednosti.

Najprej na Madeleine, nato na Croix de Fer

Zadnji del alpske trilogije prinaša 175,5 km dolgo 12. etapo s 4 gorskimi cilji, od katerih so kar trije ekstra kategorije. Štart je v Bourg-Saint-Mauricu, prvo polovico zaznamuje vzpon na prelaz Madeleine (2000 m; 25,3 km; 6,2 %), na sredini etape je kratek vzpon 2. kategorije Lacets de Montvernier (782 m; 3,4 km; 8,2 %). Do močne selekcije bi moralo priti med dolgim vzpenjanjem na prelaz Croix de Fer (2067 m; 29 km; 5,2 %), po zahtevem spustu pa sledi še zaključna poslastica. Nor vzpon od vasice Bourg d'Oisans prek 21 oštevilčenih serpentin, ki se odštevajo, do Alpe d'Hueza.

Na 7. serpentini, pod vasjo Huez, je sloviti nizozemski ovinek, ki je tudi zgled za slovenski ovinek. Nizozemci, ki so zaradi desetletja slavij posvojili Alpe d'Huez in ji nadeli vzdevek Nizozemska gora, stavijo na Toma Dumoulina, v sredo drugouvrščenega in v skupnem seštevku tretjega.

Francozi dobili vse tri vzpone desetletja
A v tem desetletju so vse tri ciljne vzpone na Alpe d'Huez osvojili Francozi: Pierre Rolland (2011), Christophe Riblon (2013) in Thibaut Pinot (2015), zaradi česar se od Romaina Bardeta in drugih domačih adutov pričakuje nor juriš na etapno zmago, če so že iz boja za skupno zmago bržkone že vsi po vrsti izpadli. Prvi Francoz je tako na 8. mestu Romain Bardet z zaostankom 2:58 za rumeno majico.

Thomas-Froome kot LeMond-Hinault pred 22 leti?
Osrednja zgodba bo vseeno moštveni dvoboj iz dominantnega Skyja. Geraint Thomas je v sredo z izjemnim napadom osvojil ciljni vzpon do vasi La Rosier, s čimer je tudi oblekel rumeno majico vodilnega. Na drugo mesto se je z zaostankom 1:25 povzpel kapetan Skyja in štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome. Po etapi je bilo nekaj ugibanj okoli morebitnega razkola, saj sta oba Britanca dejala, da je bil Thomasov napad nenačrtovan, kar pa je v znanstveno vodeni ekipi skoraj neverjetno. A v poznejših izjavah sta tudi oba razblinila vse dvome – kapetan in prvi kandidat za končno zmago ostaja Froome.

Za tekmece je zdaj vprašanje, kakšno taktiko bosta izbrala Britanca? Ali sta ob pomoči vlaka Skyja res nedotakljiva? Poznavalci napovedujejo, da se kaj lahko zgodi ponovitev Toura 1986, ko sta se moštvena kolega Greg LeMond – Bernard Hinault najprej otresla prav vseh zasledovalcev, nato napadala drug drugega, pred ciljem pa sklenila premirje in se držeč z rokami skupaj prepeljala čez ciljno črto.

Vincenzo Nibali, Dan Martin, Mikel Landa in zlasti Nairo Quintana bi morali danes napasti, da vidijo, ali je Sky sploh ranljiv. V zadnjem tednu letošnje francoske pentlje sicer sledijo še štiri gorske etape v Pirenejih, nato pa še kronometer z zahtevnim vzponom, kar je voda na mlin Frooma.

Na gori se bo tako zbralo neverjetna množica ljudi, ob stoletnici dirke leta 2013 naj bi se ob trasi etape in vzponu skupno trlo neverjetnih milijon gledalcev!

Roglič znova blesti v Alpah
Thomas v rumenem, Roglič skupno že peti