Primož Roglič se je veselil največjega uspeha slovenskega kolesarstva na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Primož Roglič se je veselil največjega uspeha slovenskega kolesarstva na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin je bil razred zase. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je popustil v zadnjih kilometrih, a mu je vseeno uspelo rešiti bronasto odličje. Foto: Reuters
V Kisovcu bučno spremljali uspeh Primoža Rogliča
Podelitev kolajn najboljšim v vožnji na čas
Bergen: Najboljši trije v vožnji na čas
Prihod Rogliča v cilj

26-letni Nizozemec, ki je maja zmagal na Dirki po Italiji, je upravičil vlogo favorita in za 58 sekund prehitel Rogliča. Tretje mesto je zasedel zmagovalec Toura in Vuelte Chris Froome, ki je zaostal minuto in 21 sekund.

Roglič najhitrejši na vzponu na Floyen
Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev se je kronometer končal z zaključnim vzponom. Proga je bila dolga 31 kilometrov, zadnji vzpon na Floyen pa je bil dolg 3,4 kilometra. Najhitreje izmed vseh ga je odpeljal Roglič, ki je s tem nadgradil sanjsko sezono. Pred dvema mesecema je postal tudi prvi Slovenec, ki je dobil etapo na Touru.
Za vzpon je potreboval deset minut in enajst sekund. Drugi čas je na vzponu je imel Dumoulin (10:11), tretjega Avstralec Rohan Dennis (10:22), četrti pa je bil Tratnik (10:36). Froome je vzpon prevozil z devetim časom (10:42).

Želi se razviti v kolesarja za največje dirke
"Temu, da se posvetim kronometru na SP, sem se odločil na začetku sezone, ko sem videl, da mi proga tu odgovarja. To je bil dober cilj. Temu sem sledil v drugem delu sezone. Le nekaj več treninga sem namenil vožnjam na kolesu," je povedal Roglič.

Slovenski junak je na odru za zmagovalce sredi Bergna stal v družbi zmagovalcev največjih etapnih dirk na svetu. "Zelo lepo je končati v tej družbi izjemnih kolesarjev. Skušam se razviti v smeri, da postanem kolesar za največje dirke," je pripomnil.

Dumoulina razlika na koncu presenetila
"Že ekipna zmaga je bila super ter izjemna vzpodbuda za naprej. Imel sem dobre noge. Razlika me je na koncu presenetila. V drugem delu proge sem moral biti previden v zavojih. Na koncu vzpona nisem mogel nič več, ker mi je drselo. Moj super dan se je izšel odlično," je dejal Dumoulin.

"Za seboj imam izjemno sezono. Tour in Vuelta sta bila vrhunca sezone. Na krilih tega sem dal danes vse od sebe in vse kar sem še imel v nogah," ni bil pretirano razočaran Froome.

Selektor Hauptman prvi Slovenec z medaljo
Roglič je postal prvi Slovenec z odličjem na SP-ju v kronometru in drugi Slovenec z medaljo na svetovnih prvenstvih. Prvi jo je osvojil zdajšnji selektor reprezentance Andrej Hauptman na cestni dirki leta 2001 v Lizboni, ko se je veselil brona.
Zamenjava kolesa se je obrestovala
27-letni Roglič je zahteven in zavit vzpon s povprečnim naklonom 9,1 odstotka, nekateri deli so presegali tudi 10 odstotkov, začel z zamenjavo kolesa, poteza pa se mu je obrestovala. Čeprav je bil na delu trase do vzpona nekoliko zadržan, je v vožnji navkreber pokazal, kako močan je, ter iz metra v meter pridobival sekunde, na koncu pa s prestola vodilnega potisnil Portugalca Nelsona Oliveiro. Zasavca je prehitel le še favorit Dumoulin.

Tratnik dolgo v vodstvu
Tudi Tratnik je blestel. Začel je zadržano, a nato do konca stopnjeval ritem, ni se odločil niti za napovedano zamenjavo kolesa. S kronometrskim kolesom je izvrstno odpeljal tudi vzpon in na vrh pripeljal do prvega mesta, pred Belgijcem

Laurensom De Plusom, ki je takrat vodil, je imel 51 sekund prednosti. Na vrhu hriba nad Bergnom je ostal precej časa, zaključek reprezentančnega kolega pa je že spremljal v dolini. Od novega prvaka je bil počasnejši minuto in 43 sekund.
"Se še ne zavedam, da sem deseti najboljši kronometrist na svetu. Računal sem, da bom med 20. in 30. mestom. Kar se je danes zgodilo, še sam ne morem verjeti. Vesel sem zase, posebej pa za Primoža. Res sem dolgo sedel na sedežu, malo me je že zadnjica bolela. Ampak se je splačalo. Ne morem verjeti, to je res nekaj neverjetnega," je bil navdušen Tratnik.

Kronometer, moški, 31 km:              
 1. T. DUMOULIN        NIZ       44:41 
 2. P. ROGLIČ          SLO       +0:58 
 3. C. FROOME          VB         1:21 
 4. N. OLIVEIRA        POR        1:28 
 5. V. KIRJIENKA       BLR        1:28 
 6. G. MOSCON          ITA        1:29 
 7. W. KELDERMAN       NIZ        1:34 
 8. R. DENNIS          AVS        1:37 
 9. T. MARTIN          NEM        1:40 
10. J. TRATNIK         SLO        1:43 
V Kisovcu bučno spremljali uspeh Primoža Rogliča
Podelitev kolajn najboljšim v vožnji na čas
Bergen: Najboljši trije v vožnji na čas
Prihod Rogliča v cilj