Primož Roglič je dobil Dirko po Združenih arabskih emiratih, od srede do torka pa ga čaka dirka Tirreno‒Adriatico. Foto: EPA
Primož Roglič je dobil Dirko po Združenih arabskih emiratih, od srede do torka pa ga čaka dirka Tirreno‒Adriatico. Foto: EPA

Tudi v tem letu je ogromno pričakovanj vezanih na slovenske kolesarje, mnogo sprememb pa je tudi pri edini slovenski poklicni vrsti – ženski zasedbi BTC City Ljubljana.

Kolesarjem čas res teče, kot bi mignil. Z dirko Tam doli so v januarju najprej kolesarke, nato še kolesarji odprli predolimpijsko leto. Na pet krogov se v kolesarskih krogih ne ozirajo toliko kot v mnogih drugih športih, je pa tudi za vsakega kolesarja olimpijski nastop eden pomembnejših na njihovih športnih poteh. Tako že ob začetku sezone lahko le potrdim veliko željo Evgenije Bujak, da bi bila udeleženka iger v Tokiu. Po odhodu Polone Batagelj pa je bolj ali manj jasno, da bi katera druga med našimi s prebojem na olimpijsko dirko močno presenetila.

Sorodna novica Rogličeva premiera v Evropi: za uvod moštveni kronometer

Popolnoma drugače bo zagotovo v moški konkurenci, kjer bo imel selektor Andrej Hauptman kar sladke skrbi, koga čez 16 mesecev uvrstiti v četverico, ki bo v deželi vzhajajočega sonca zastopala slovensko kolesarstvo v moški konkurenci. Že v uvodu v sezono je ob svojem prvem stiku z najboljšimi nase opozoril Tadej Pogačar, ki je bil na prvi dirki uspešnejši od zdaj našega najboljšega na svetovnih lestvicah Primoža Rogliča. Tudi Zasavčan je namreč svoje druženje s svetovno serijo začel prav na Dirki po Avstraliji. Zanimivo, da je potem tudi Pogačar nase znova opozoril na Algarveju in s tem dobro sledi Rogliču. Oziroma ga s svojim dosežki celo prehiteva.

Mi ne bomo prehitevali prav nič, zavedamo pa se vsi, da smo s Tadejem Pogačarjem v elitni druščini pridobili še enega, ki lahko seže na vidna mesta. Primož Roglič se je letos sezone lotil nekoliko drugače. Po kratkotrajnem dopustu je zelo hitro začel priprave za letošnjo sezono. S svojim moštvom, ki je dobilo novo ime Jumbo Visma, in nekaj novimi obrazi je bil dvakrat na skupnih pripravah. Nato pa še na posebni pripravi s tistimi, ki bodo njegove oprode na prvem cilju Primoža Rogliča v tem letu – na rožnati dirki po italijanskih cestah.

Že ob prvem stiku z elito je nizozemska vrsta, ki je v tej sezoni izjemno uspešna skorajda na vseh dirkah, na čelu z Rogličem delovala precej bolje kot v prejšnjih sezonah, ko se je dalo čutiti, da naš šampion nima popolne podpore pri vseh, ki pedale obračajo skupaj z njim. Od srede naprej bo precej podobna sedmerica tudi na dirki med tirenskim in jadranskim morjem, ki se lani Rogliču ni posrečila. Letošnje etape pa so znova pisane njemu na kožo in s tem popolnoma ustrezajo tudi moštvu, ki ga bo imel okrog sebe.

Bomo pa v teh dneh na obeh dirkah, tudi tisti proti soncu v Franciji, na delu videli kar osem Slovencev. Močno razveseljuje, da se bo v sredo po neprijetni poškodbi kolena, ki je bila posledica padca, v karavano vrnil tudi Matej Mohorič, ki bo več kot očitno glavni slovenski adut na letošnjem svetovnem prvenstvu v Veliki Britaniji v septembru.

Ženska vrsta iz Ljubljane vse stavi na dirke v drugi polovici sezone, saj preprosto ni dovolj sredstev, da bi se pripravljale v toplejših krajih. Še najbližje je Istra. Tudi v Ljubljani je precej novih obrazov, vsaj po imenih sodeč pa si tudi letos pri BTC Cityju lahko obetajo odmevnih dosežkov. To pa je že vsak preboj med najboljših 30 na dirkah svetovne serije. In na obeh dosedanjih je to Ljubljančankam tudi uspelo.