Primož Roglič ima po napornem Touru še dovolj moči za klasiko San Sebastian. Foto: Reuters
Primož Roglič ima po napornem Touru še dovolj moči za klasiko San Sebastian. Foto: Reuters

Klasika San Sebastian je najzahtevnejša španska oziroma baskovska enodnevna dirka. Kolesarji bodo morali opraviti z 228,7-kilometrsko traso, na kateri bodo premagali osem vzponov: po dvakrat Jaizkibel (prva kategorija) in Arkale (druga kategorija), nato pa še štiri vzpone tretje kategorije.

Dirka se bo končala z 1,8-kilometrskim klancem s povprečnim naklonom enajst odstotkov, na krajšem odseku celo 22 odstotkov. Temu bo sledil še spust do cilja.

Lani je zmagal Poljak Michal Kwiatkowski pred Francozom Tonyjem Gallopinom in Nizozemcem Baukejem Mollemo. Poljak v San Sebastianu letos ne bo branil zmage, namesto njega bo moštvo Skya vodil Kolumbijec Egan Bernal.

Roglič med favoriti, nastopa tudi Pibernik
Bernal sodi med favorite sobotne dirke – tako kot tudi Roglič, Francoz Julian Alaphilippe, Britanec Adam Yates, Belgijec Greg van Avermaet in Irec Dan Martin. Nevaren bo tudi domačin Mikel Landa. Poleg Rogliča bo nastopil še en Slovenec, Luka Pibernik (Bahrain-Merida). Roglič je najvišje uvrščeni kolesar s Toura, ki bo nastopil tudi v San Sebastianu. Prvi trije Geraint Thomas, Tom Dumoulin in Chris Froome so si namreč vzeli dopust.